Z njo usklajuje nacionalna pravila z zadnjimi spremembami evropskih pravil o državnih pomočeh. Uredba zvišuje tudi zgornje meje absolutnih zneskov spodbud.

Evropska uredba o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom je bila nazadnje spremenjena 23. junija lani. Uredba ureja različne oblike pomoči, vključno z regionalno pomočjo, pomočjo za male in srednje velike gospodarske družbe ter pomoč za raziskave, razvoj in inovacije, po katerih se med drugim dodeljuje tudi pomoč po zakonu o spodbujanju investicij, iz katerega izhaja omenjena nacionalna uredba.

Vlada je s ta teden izdanim podzakonskim aktom uskladila vsebino določb z določbami omenjene evropske in konsolidirala besedilo prvotne uredbe in vseh njenih sprememb. Bistvena novost pa je, da se zvišuje zgornja meja absolutnih zneskov spodbud.

Ta po novem znaša 55 milijonov evrov namesto 40 milijonov evrov na gospodarsko družbo, če gre za investicije, ki so pretežno temeljne raziskave. Namesto 20 milijonov evrov na podjetje bo spodbuda po novem lahko 35 milijonov evrov pri investicijah, ki so pretežno industrijske raziskave.

Pri investicijah, ki so pretežno usmerjene v eksperimentalni razvoj, bo po novem spodbuda na podjetje lahko 25 milijonov evrov (prej 15 milijonov evrov), v primeru spodbude za naložbe v raziskovalne infrastrukture pa absolutni znesek spodbude po novem ne sme presegati 35 milijonov evrov (prej 20 milijonov evrov) na infrastrukturo.

V primeru spodbude za naložbe v inovacijske grozde absolutni znesek spodbude ne sme presegati 10 milijonov evrov na investicijski grozd, prej pa je bila zgornja meja določena pri 7,5 milijona evrov.

Pri spodbudi za inovacije za mala in srednja podjetja absolutni znesek spodbude na investicijo in na podjetje po novem ne sme presegati 10 milijonov evrov, prej petih milijonov evrov. Pri spodbudi za procesne in organizacijske inovacije pa absolutni znesek spodbude na podjetje in investicijo po novem ne sme presegati 12,5 milijona evrov, prej je bila meja pri 7,5 milijona evrov.

V primeru spodbude za svetovalne in podporne storitve za inovacije se lahko intenzivnost pomoči poveča do 100 odstotkov upravičenih stroškov, če celotni znesek pomoči za svetovalne in podporne storitve za inovacije na podjetje v katerem koli triletnem obdobju ne presega 220.000 evrov (prej 200.000 evrov).