Robert Renner se je veselil uspeha kariere. Že leta 2011 se je izkazal z zlatima medaljama na mladinskem SP-ju v Lillu in na olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji, lani pa je v Tallinnu postal evropski prvak do 23 let. Po uspehih v mladinski konkurenci je imel nekaj let krize, ko nikakor ni mogel priti iz povprečja, ta del kariere pa ga je še bolj utrdil in veliko priložnost, ki se mu je v slabih razmerah ponudila v Amsterdamu, je zgrabil z obema rokama. Foto: EPA
Robert Renner se je veselil uspeha kariere. Že leta 2011 se je izkazal z zlatima medaljama na mladinskem SP-ju v Lillu in na olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji, lani pa je v Tallinnu postal evropski prvak do 23 let. Po uspehih v mladinski konkurenci je imel nekaj let krize, ko nikakor ni mogel priti iz povprečja, ta del kariere pa ga je še bolj utrdil in veliko priložnost, ki se mu je v slabih razmerah ponudila v Amsterdamu, je zgrabil z obema rokama. Foto: EPA
Renaud Lavillenie
Renaud Lavillenie je počakal, da so vsi tekmeci izpadli, nato pa je skušal z enim skokom osvojiti zlato medaljo, a mu ni uspelo. Razočaranje mesec dni pred olimpijskimi igrami je bilo veliko. Foto: Reuters
Robert Sobera
Robert Sobera je v prvem poskusu preskočil 5,30, 5,50 in 5,60 metra, kar je bilo dovolj za zlato odličje. Foto: EPA
Sandra Perković
Sandra Perković je z 69,97 metra zanesljivo zmagala v metu diska. Foto: EPA
Maruša Mišmaš
Maruša Mišmaš se že nekaj mesecev muči s poškodbo. Foto: Aleš Hostnik
Dafne Schippers
Dafne Schippers ni imela prave tekmice v šprintu na 100 metrov. Drugouvrščeno Bolgarko Ivet Lalovo je prehitela kar za 30 stotink. Foto: EPA
Ivana Španović
Ivana Španović je v drugi seriji skoka v daljino skočila 6,94 metra. Foto: EPA
Podelitev bronaste medalje Robertu Rennerju
Zgodovinski uspeh skakalca s palico Rennerja
Pogovor z bronastim Robertom Rennerjem

Zmagal je Poljak Robert Sobera (5,60 m), ki je tako kot Renner osvojil svojo prvo veliko člansko medaljo. Drugi je bil Čeh Jan Kudlička (5,60 m), bronast leta 2014 na EP-ju v Zürichu.

22-letni Celjan je v prvem poskusu preskočil 5,30 in 5,50 in si s še tremi tekmovalci delil tretje mesto. Na višini 5,60 m je letvico trikrat podrl in ostal na tretjem mestu, vendar svetovni rekorder in aktualni olimpijski zmagovalec Francoz Lavillenie, ki je od leta 2010 osvojil tri zaporedne evropske naslove, še ni tekmoval.

Preveliko taktiziranje favorita
Lavillenie je pred tem izpustil vse višine, začel na 5,75 m, kjer pa je letvico dvakrat podrl. Nato je na tretji poskus dolgo čakal, prišel po zaletu s palico že do korita, potem pa skoka ni izvedel. Čas ga je že priganjal, letvico je podrl in Slovenija je po desetih letih znova osvojila medaljo na prvenstvih stare celine. Podelitev bo v soboto popoldne.
Renner: Nikoli nisem tako navijal, da Lavillenie ne bi preskočil
"Ko sem preskočil 5,50 m si nisem mislil, da bo to dovolj za medaljo, to je najmanj na velikih tekmah v zadnjem obdobju. Razmere so bile zelo slabe, celo slabše kot v kvalifikacijah, in mnogi, tudi favoriti, so imeli težave. Lavillenie je napravil napako, ker je skakal na tako visoki višini. Nikoli nisem tako navijal, da Lavillenie ne bi preskočil. Ko je moral opraviti še tretji poskus in se pred tem po opravljenem skoku celo premislil in šel še enkrat znova v zalet, sem pomislil, da bi bilo lahko to dovolj za bron. Čeprav so mu sodniki pustili zelo dolgo časa za nastop, verjetno več, kot je dovoljeno, pa mu to ni pomagalo. Tekma je bila idealna in sem izkoristil priložnost, ki se je ponudila skakalcem, ki smo prišli iz ozadja," je dejal Renner.
Osma medalja na EP-jih za Slovenijo
Leta 2006 je v Göteborgu Matic Osovnikar osvojil bron na 100 m (10,14). Slovenski atleti in atletinje so do zdaj na prvenstvih stare celine osvojili skupaj osem medalj, pet od tega po osamosvojitvi Slovenije. Zlati sta bili leta 1994 v Helsinkih Britta Bilač v skoku v višino in leta 2002 v Münchnu Jolanda Čeplak na 800 m, srebrna sta bila leta 1958 v Stockholmu Stanko Lorger na 110 m ovire in leta 1998 v Budimpešti Brigita Bukovec na 100 m ovire, bronasti pa še leta 1974 v Riu Nataša Urbančič Bezjak v metu kopja, leta 1990 v Splitu pa Borut Bilač v skoku v daljino.

Janežič peti na 400 metrov
Luka Janežič
je v finalu teka na 400 m osvojil peto mesto (45,65).
Zmagal je Britanec Martyn Rooney (45,29), drugi je bil Čeh Pavel Maslak (45,36), tretji Nizozemec Liemarvin Boinevacia (45,41), četrti pa Belgijec Kevin Borlee (45,60).
"Zadovoljen sem s svojim tekom, vesel sem, da sem šel pogumno v finale, a ostaja grenak priokus na koncu. Zelo blizu smo si bili na koncu, boril sem se za tretje mesto, a žal neuspešno. V finale sem prišel s sedmim časom polfinala in zadovoljen sem. Napovedal sem včeraj, da so favoriti Rooney, Maslak in Borlee. Presenetil je Boinevacia, ki sem ga včeraj za zmago v skupini prehitel in bi želel, da bi bilo danes obratno. Odločalo se je zadnjih 50 m in so bili tekmeci tokrat pač hitrejši. Tudi pogoji niso bili dobri, veter je kar močno pihal in na koncu mi je manjkalo tudi malo svežine. Sedaj me čaka teden dni premora, potem grem na Roglo na priprave, mogoče še na kakšno tekmo, vse zato, da bi bil čim bolje pripravljen za olimpijske igre. Lani sem bil tretji na EP do 23 let, zdaj peti na članskem EP-ju. Velik napredek sem naredil in sem zadovoljen z dosedanjo sezono. Na OI pa si želim doseči dober izid in mogoče tudi državni rekord," je pojasnil Janežič.
Domjanova deseta, zlato Perkovićevi
19-letna slovenska rekorderka Veronika Domjan je v metu diska na svoji prvi veliki članski tekmi zasedla deseto mesto (58,12 m). Zanesljivo je zmagala Sandra Perković, ki je v peti seriji vrgla skoraj 70 metrov. Hrvatica je znova dokazala, da nima konkurence v Evropi, na olimpijskih igrah pa jo čaka precej težja naloga.
"Ni bilo treme, bila sem motivirana, vendar mi ni šlo povsem po načrtih, v zadnjem metu mi je še 'padel' disk iz roke. Toda to je moja prva velika članska tekma in nisem se slabo odrezala. Manjša žalost je, ker nisem izboljšala državnega rekorda. Ogrevanje sem dobro opravila, toda na ogrevalnem stadionu veter piha drugače, tam mi je disk lepo letel, na olimpijskem stadionu pa ni več šlo tako dobro. Rada bi vrgla normo za OI, zato že jutri zjutraj potujem domov in upam, da bova s trenerjem našla še kakšno tekmo med vikendom do izteka roka in upam, da se mi bo izšlo," je dejala Domjanova

Mišmaševa ni nastopila v kvalifikacijah
Maruša Mišmaš
se je odločila, da na evropskem prvenstvu zaradi poškodbe tetive ne bo nastopila v kvalifikacijah teka na 3.000 metrov z zaprekami.

"Žal danes ne bom tekla. Poskusila sem se ogrevati, vendar je bila bolečina premočna," je odločitev razložila Mišmaševa, ki ima celotno sezono težave s poškodbo. Olimpijsko normo je potrdila šele pred nekaj dnevi.

Do OI še dovolj časa za okrevanje
"Zadnja dva tedna je bilo že zelo dobro in sem si dejala, da se je to zgodilo ravno pravi čas. Še prejšnji teden sem tekla povsem brez bolečine, zdaj pa ne morem niti lahkotno teči. Tako sploh ni bilo mogoče pomisliti, da bi šla na start. Pred tem me je sicer fizioterapevt slovenske ekipe Khaldig Nasif namazal z ogrevalno kremo in me zmasiral, ampak to ni pomagalo. Do olimpijskih iger je še dovolj časa, da se popolnoma pozdravim, o morebitni operaciji pa bom razmišljala potem. Toda že danes mi je bilo kar hudo, ker sem kvalifikacije gledala s tribune, rada bi tekla, vendar tako je, moram gledati naprej," j
e pojasnila Mišmaševa.

Debitanta Pleško in Korenova izpadla
Že dopoldne pa sta izpadla debitanta na velikih članskih tekmovanjih. Nejc Pleško je dosegel 20. izid (70,44 m) med 28 tekmovalci v kvalifikacijah meta kladiva, Petra Koren pa je v kvalifikacijah troskoka s 13,02 m dosegla zadnji, 22. izid.

Rudolf omagal v drugem krogu
Slovenski rekorder Žan Rudolf je v polfinalu na 800 m dosegel 16., zadnje mesto (1:54,49) in razočaran končal nastope na tem prvenstvu, potem ko je popolnoma popustil v drugem krogu.
Schippersova razred zase, Mihalinčeva 15.
Najboljša slovenska atletinja lanskega leta Maja Mihalinec je v polfinalu teka na 100 m v prvi skupini zasedla peto mesto (11,55). Skupno je to zadostovalo za 15. mesto.
V finalu je bila razred zase Dafne Schippers (10,90). Nizozemka je kar za 30 stotink prehitela srebrno Ivet Lalovo Colio.

Petkove končne odločitve, moški:

Palica:                                
 1. R. SOBERA            POL      5,60 
 2. J. KUDLIČKA          ČEŠ      5,60 
 3. R. RENNER            SLO      5,50 
                                       
400 m:                                 
 1. M. ROONEY             VB     45,29 
 2. P. MASLAK            ČEŠ     45,36 
 3. L. BONEVACIA         NIZ     45,41 
 4. K. BORLEE            BEL     45,60 
 5. L. JANEŽIČ           SLO     45,65 
                                       
400 m ovire:                           
 1. Y. COPELLO ESCOBAR   TUR     48,98 
 2. S. FERNANDEZ         ŠPA     49,06 
 3. K. HUSSEIN           ŠVI     49,10 

200 m:                                 
 1. B. HORTELANO         ŠPA     20,45 
 2. R. GULIYEV           TUR     20,51 
 3. D. TALBOT             VB     20,56 
                                       
3.000 m zapreke:                       
 1. M. MEKHISSI BENABBAD FRA   8:25,63 
 2. Ar.KAYA              TUR   8:29,91 
 3. Y. KOWAL             FRA   8:30,79 
                                       
10.000 m:                              
 1. P. K. ARIKAN         TUR  28:18,52 
 2. Al.KAYA              TUR  28:21,42 
 3. A. ABADIA            ŠPA  28:26,07 


Ženske, 100 m:                                 
 1. D. SCHIPPERS         NIZ     10,90 
 2. I. LALOVA-COLLIO     BLG     11,20 
 3. M. KAMBUNDJI         ŠVI     11,25 
                                       
400 m:                                 
 1. L. GRENOT            ITA     50,73 
 2. F. GUEI              FRA     51,21 
 3. A. ONUORA             VB     51,47 

Daljina:                               
 1. I. ŠPANOVIĆ          SRB      6,94 
 2. J. SAWYERS            VB      6,86 
 3. M. MIHAMBO           NEM      6,65 
                                       
Kladivo:                               
 1. A. WLODARCZYK        POL     78,14 
 2. B. HEIDLER           NEM     75,77 
 3. H. SKYDAN            AZR     73,83
Disk:                                 
 1. S. PERKOVIĆ          HRV     69,97
 2. J. FISCHER           NEM     65,77
 3. S. CRAFT             NEM     63,89
...                                   
10. V. DOMJAN            SLO     59,12
Podelitev bronaste medalje Robertu Rennerju
Zgodovinski uspeh skakalca s palico Rennerja
Pogovor z bronastim Robertom Rennerjem