Tekmovalno sezono v soboto v Parizu na grand slamu začenja tudi judoistka Andreja Leški. Po lanskem srebru na svetovnem prvenstvu in zlatu na evropskem sodi v krog slovenskih kandidatov za odličja tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. V napornem letu 2024 jo čakajo kar trije vrhunci sezone.

Že leta 2021 je tekmovalka Bežigrada s srebrom na SP-ju in bronom na EP-ju dokazala, da je trdno v svetovnem vrhu. Lani je Koprčanka "na začasnem delu v Ljubljani" dodala še zlat kamenček v mozaik vrste uspehov z zlatom na evropskem prvenstvu v Franciji.

Andreja Leški je trenutno najboljša slovenska judoistka, ki meri na odličje na poletnih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Andreja Leški je trenutno najboljša slovenska judoistka, ki meri na odličje na poletnih olimpijskih igrah. Foto: EPA

Po lanskih uspehih ima Leški nastop v Parizu skorajda potrjen, a ničesar ne bo prepuščala naključju. "Na olimpijski lestvici imam res dobro izhodišče. Da pa bo zadeva zanesljiva, pa nekaj točk na eni od velikih tekem ne bi škodilo. Tekme so pomembne tudi za občutek, da ohranim to tekmovalnost. Glavna naloga me čaka na koncu sezone, zato moram zelo paziti tudi, da ostanem cela, in malo preračunati, kam se splača. Vsekakor so to grand slami, kjer je na voljo več točk."

Prvi resen preizkus v novi sezoni bo grand slam v Parizu, za katerega je prijavljenih 15 od najboljših 19 tekmovalk na svetovni lestvici, tudi vodilna peterica. Velik del te elite v konkurenci do 63 kilogramov bo po olimpijski generalki skupaj s slovensko reprezentantko ostal tudi na krajših pripravah v francoski prestolnici.

Ob Andreji Leški bodo v Parizu slovenske barve ta konec tedna v konkurenci 660 tekmovalcev iz 110 držav branili še Maruša Štangar in Kaja Kajzer med dekleti ter Martin Hojak in Vito Dragič v moški konkurenci.