Gordie Howe ob praznovanju svojega 80. rojstnega dne, 30. marca 2008. Foto: EPA
Gordie Howe ob praznovanju svojega 80. rojstnega dne, 30. marca 2008. Foto: EPA

Vzrok smrti ni znan, je pa Howe oktobra 2014 doživel dva srčna napada, bolehal pa je tudi za demenco.

Howe je z ekipo rdečih kril štirikrat osvojil Stanleyjev pokal. V Ligi NHL je igral 26 sezon, še šest pa v nekoč konkurenčnem tekmovanju najmočnejše lige na svetu World Hockey Association. Svojo zadnjo tekmo v Ligi NHL (za ekipo Hartford Whalers) je odigral leta 1980 pri 52 letih.

Več kot 2.000 tekem in 869 golov
Že leta 1972 so Howa sprejeli v hokejski hram slavnih. Kariero je končal z 801 zadetkom v rednem delu in še 68 v končnicah. V Ligi NHL je zbral 1.924 tekem, v Ligi WHA pa 497.

Howe, rojen v majhnem mestu Floral v Saskatchewanu, je bil šestkrat izbran za najkoristnejšega igralca lige, prav tolikokrat pa je bil tudi najboljši strelec lige.
Bettman: Bil je navdih generacijam hokejistov
"Vsi hokejski navijači žalujemo. Izgubili smo veličino, Gordie Howe je bil veliko več kot le izjemna statistika, za katero je poskrbel v dolgih letih," je dejal komisar Lige NHL Gary Bettman in dodal: "Bil je navdih generacijam hokejistov, vsi so ga imeli za velikega vzornika. Njegova ostrina na ledu se je lahko primerjala le s humorjem in človečnostjo, ko ni bil v opremi. Težko bi si želeli boljšega ambasadorja za naš šport."