Matjaž Sekelj je prepričan, da mu bo uspelo izpeljati sanacijo. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Sekelj je prepričan, da mu bo uspelo izpeljati sanacijo. Foto: Aleš Fevžer
Ivo Jan
Sekelj je prepričan, da bo trener Ivo Jan še naprej skrbel za razvoj mladih igralcev. Foto: Aleš Fevžer
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn bo odšel že januarja, če Olimpija ne bo imela več možnosti za končnico. Pred olimpijskimi igrami v Sočiju je na sporedu sedem tekem drugega dela, nato pa so marca na sporedu še tri tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alex Westlund
Alex Westlund je bil junak sezone 2007/08, ko je Olimpija igrala v finalu Lige Ebel. "Westy" je nato štiri sezone in pol preživel v Linzu, kjer je bil odpuščen lani decembra. Najprej je odšel v slovaški Poprad, nato pa se je pridružil nemškemu drugoligašu Heilbronner Falken. Na začetku letošnje sezone se je odpravil na preizkušnjo k Wheeling Nailersom v Ligi ECHL, a je ni prestal. Foto: MMC RTV SLO
Olimpija - Jesenice
Sekelj bi si zelo želel novih večnih derbijev, ki zares zelo manjkajo. To se pozna tudi v klubski blagajni. Foto: MMC RTV SLO
Damir Gojanović
Predsedniku Medveščaka Damirju Gojanoviću je uspelo povezati prave ljudi. Zagrebčani blestijo v Ligi KHL. Foto: MMC RTV SLO
Hokejisti Olimpije spet tesno izgubili
Zmaji teden domačih tekem začeli s porazom

Dr. Peter Mennel je bil v sredo v Celovcu izbran za novega predsednika Lige Ebel. Karl Safron se po štirih letih na predsedniškem položaju seli na mesto podpredsednika. Rene Dimter in Blanka Elekes sta tudi podpredsednika. Sekelj te funkcije ne bo več opravljal zaradi preobremenjenosti.

V pogovoru za MMC je Sekelj spregovoril o trenutnem položaju Olimpije, ki je prikovana na dno lestvice. Upa, da se bo ekipa pobrala do 17. januarja, ko se začenja drugi del. Če klub ne bo imel več možnosti za preboj v končnico pred olimpijskimi igrami, bo prišlo do velikih sprememb. Zagotovo bi v tem primeru odšel vratar Jerry Kuhn, prišel bo stari znanec Alex Westlund.



Olimpija je prikovana na dno lestvice vse od začetka sezone. Verjetno niste pričakovali, da boste tako hitro močno zaostali.

Vsekakor nismo pričakovali toliko porazov. Večino tekem smo izgubili z golom razlike, vedno smo zraven, a ne naredimo odločilnega preskoka naprej. Slab začetek je v ekipo vnesel precej nervoze, samozavest je padla. Za tako mlado ekipo je zahtevna naloga, da spremeni trend navzgor. Po treh zmagah nad Sapo Fehervar je že dobro kazalo, pa se je potem ponesrečila tekma proti Innsbrucku doma. Nismo dovolj konstantni.
Že pred letošnjo sezono ste imeli veliko težav s pripravami, ki niso potekale po načrtih. Je to odločilno vplivalo na slab začetek?
26. julija so nam povedali, da v Zalogu ne bodo zagotovili ledu. Takrat me je vse skupaj zelo zaskrbelo. Tri dni pred začetkom priprav ne moreš dobiti kakovostnih terminov za trening. Če treniraš doma, stroškov ni, drugje pa vse skupaj seveda nekaj stane. V Mariboru so nam ob 21.00 omogočili termin, kar seveda ni ugodno, saj smo nato imeli suhe treninge dopoldne v Ljubljani. Igralci so se vozili na Štajersko, domov so prihajali ob dveh zjutraj. Niso vsi igralci iz istega kraja, vse skupaj je bila velika zmešnjava. Vedeli smo, da septembra poteka evropsko prvenstvo v Tivoliju, a imeli smo zagotovilo, da bodo v Zalogu pripravili ledeno površino. Če smo čisto odkriti, smo treninge pred sezono izvedli le polovično.
Drugi del Lige Ebel ponuja veliko priložnost. V desetih krogih je vse mogoče. Tekmeci so premagljivi, čeprav ste doma letos že izgubili proti Innsbrucku in Dornbirnu. Kakšne imate načrte do 17. januarja, ko se začne ključni del sezone?
Najbolj pomembno je, da ta ekipa dobi zagon. Pozdraviti se mora Scott Howes, ki je odigral le štiri tekme. Dosegel je dva gola in prispeval dve podaji. Verjetno bi igral ključno vlogo v napadu. Poškodba kolena je pomenila velik udarec za nas. Vsekakor bomo skušali pripeljati še kakšno okrepitev, nadejam se kakšne pomoči iz Zagreba.
Kako gledate na nadaljnje sodelovanje z Medveščakom, ki mu gre odlično v Ligi KHL in potrebuje vse igralce, saj ima veliko poškodb?
Veliko je odvisno od njihovega zdravstvenega stanja. Ko je prišel Kenny MacAuluay, smo imeli v načrtu še enega branilca, a je zadeva hitro padla v vodo, saj je prišlo do poškodb.
Bojan Zajc ni našel recepta za izhod iz krize, njegov pomočnik Ivo Jan je dobil priložnost. Prvič je v vlogi glavnega trenerja. Kako vidite njegovo prihodnost?
Zajcu je v lanski sezoni uspelo izpeljati dobro sezono, čeprav se nismo prebili v končnico Lige Ebel. V drugem delu smo bili v igri vse do predzadnjega kroga, ko smo izgubili v Salzburgu. Lani smo štirikrat premagali Medveščaka, pa doma izgubili proti Innsbrucku in Dornbirnu. To se nam je znova ponovilo tudi letos. Mislim, da smo lahko enakovredni z Dornbirnom, od Innsbrucka pa smo boljši. Zaupam v delo Iva Jana, za mladega trenerja je Liga Ebel zahteven projekt. Potrebujemo trenerja, ki ima občutek za mlade igralce. Tuji trenerji so navajeni, da morajo imeti takoj izide, zato si želijo imeti v ekipi svoje rojake. Le Hannu Järvenpää se je izkazal z delom s slovenskimi igralci.
Tujci so veliko razočaranje. Najboljši strelec Jeff Ulmer je odšel v Innsbruck. Letos se vam ni posrečilo izbrati pravih okrepitev.
Ko iščeš nizkocenovne tuje hokejiste, vedno tvegaš. Nick Ross je bil izbran v prvem krogu nabora, Scott Hotham in Brad Cole nista bila. Pričakovanja so bila večja. Enako velja za Judda Blackwaterja, ki je imel v Severni Ameriki boljšo kariero kot Brock McBride. Zelo so se poznale tudi poškodbe (Pascal Morency, Scott Howes). Sredi decembra smo, pa še niti ene tekme nismo odigrali v popolni postavi.

Jerry Kuhn je bil večkrat gost v vaši pisarni. Izrazil je nezadovoljstvo nad stanjem. V igri za vrnitev je tudi Alex Westlund, ki je brez kluba. V kakšnih stikih ste z njim?
V trenutku, ko ne bo več možnosti za končnico, bo Kuhn zapustil klub. Enako velja še za kakšnega drugega tujca. Nihče ne bo čakal dva meseca na tekme slovenskega prvenstva. Kuhn je med dražjimi igralci moštva, prišel je z velikimi cilji. Želi imeti dobro statistiko obranjenih strelov, ekipa pa izgublja in prejema veliko zadetkov, zato nima dobre statistike. To ga je spravilo iz tira. Zmenili smo se, da lahko zapusti klub.
Imamo že načrt B, in to je Alex Westlund. Kuhn bo zagotovo ostal do trenutka, ko bo imeli še možnosti za preboj v končnico v drugem delu. Če hitro izgubimo možnosti, ga ne potrebujemo več. Tri tekme drugega dela so na sporedu še po olimpijskih igrah v Sočiju. Takrat ni več mogoče prestopati v druge evropske klube. Če bomo takrat še v igri v končnico, bodo seveda vsi tujci ostali v Ljubljani. Lani so tuji hokejisti trenirali dva meseca po koncu Lige Ebel za štiri tekme državnega prvenstva. To nima smisla, treba je tudi znižati stroške.
Plače so novembra zamujale, v zadnjih treh sezonah pa ste imeli te stvari urejene. Kako boste rešili to težavo do konca sezone?
V obdobju, ko so bile plače redne na začetku sezone, smo nizali poraze. Ko so plače zamujale, smo pa tudi kakšno tekmo dobili. V zadnjih treh sezonah smo imeli redna izplačila. Novembra smo imeli težave, a nam jih je uspelo rešiti. Treba se je zavedati, kakšen je ekonomski položaj. Pred novembrskim zborom reprezentance je v Tivoli prišel tudi Jan Muršak in mi v pogovoru zaupal, da v Habarovsku v štirih mesecih ni dobil še nobenega plačila. Tudi v bolj uglednih ligah imajo težave.
Na letni skupščini ste povedali, da ima klub še 1,5 milijona evrov dolgov. Torej naj bi tudi v prihodnje zaradi dolgov trpeli izidi, saj je sanacija prioriteta. 600.000 evrov ste že poplačali. Iz katerih sezon se vleče največ dolga?
V zadnjem letu in pol nam je uspelo plačati milijon in pol terjatev. To nam dobro uspeva, a seveda zaradi tega trpijo izidi. Pred dvema letoma smo zastavili sanacijski načrt in temu sledimo. Največ dolgov se je nabralo z začetka tekmovanja v Ligi Ebel. Težko bi igrali v tej ligi brez bančnih garancij. Treba je bilo sestaviti ekipo za višjo raven tekmovanja, iz slovenskega prvenstva nismo prenesli močnih pokroviteljev. Zanesla nas je evforija po prvi sezoni. Sklenili smo previsoke pogodbe za dve leti, vmes se je začela recesija. Pokrovitelji so zniževali vložke, nekateri so odstopili od pogodb. Casino Ljubljana je šel v stečaj, prispevali so 100.000 evrov sredstev, in to se pozna. Zdaj moramo poravnati te stare dolgove, v predlanski in lanski sezoni smo poslovali pozitivno. Na srečo pri nas ni bilo tako velikega dolga do igralcev, na Jesenicah so imeli desetkrat več dolgov.
Kakšen je položaj s palicami? Veliko je bilo govora, da ste v takih težavah, da nimate dovolj denarja niti za osnovno opremo.
To se je zgodilo pred tekmo v Salzburgu, vse skupaj je bilo medijsko napihnjeno, to je že rumeno pisanje. Naši igralci nimajo na razpolago toliko opreme, kot jo imajo npr. v Celovcu. Z njimi se nikakor ne smemo primerjati. Pri nas je na tekmi manj kot 1.000 gledalcev, v sejemski dvorani pa samo od vstopnine na sezono prejmejo tri milijone evrov.

Gledalcev v Tivoliju je vse manj. Zelo žalostno je gledati posnetke na televiziji, ki kažejo popolnoma prazno zahodno tribuno. To gledajo tudi v Avstriji in res ni najboljša reklama. Decembra imate na sporedu nekatere akcije (Večer plišastih igrač ali Teddy bear toss v nedeljo). Morda bi bilo treba dati simbolično ceno en evro.
V Ljubljani imamo kar nekaj težav, nekateri klubi imajo kar odprta vrata, prost vstop pa pomeni nelojalno konkurenco. Imeli smo akcijo pri letnih vstopnicah, ki so bile zares poceni. Ljubljančani potrebujejo rezultatsko evforijo. Če izidov ni, to ne zanima več nikogar. To se vidi tudi v Stožicah na košarki in odbojki.
Na zadnjem sestanku Lige Ebel je bila podana ocena, da je v Ljubljani padel obisk za 64 odstotkov v primerjavi z lansko sezono. Lani smo imeli povprečje 3.200 gledalcev, saj smo izvedli "IceFest" za Bežigradom. Polovico teh gledalcev smo izgubili zaradi slabih izidov, polovico pa zaradi slabega ekonomskega stanja pri nas. Ljudje si vedno težje privoščijo denar za vstopnice, vsaka tekma je tudi na televiziji. V Avstriji sem zelo veliko, na televiziji imajo zelo malo športnih kanalov. Pri nas jih imamo ogromno, v vsakem trenutku lahko gledaš Messija, Ronalda, Kopitarja in druga svetovne ase. V soboto zvečer igra Barcelona, ljudje bodo raje gledali te tekme, kot pa plačali vstopnico za lokalne klube. Vse težje je spraviti ljudi iz foteljev.
Kako se v blagajni pozna, da ni več večnih derbijev z Jesenicami in zanimivih obračunov z Medveščakom. Innsbruck, Dornbirn in Bolzano ne zanimajo širših množic.
To je velik minus za naš proračun. Ko sta bila v ligi še Jesenice in Medveščak, smo lahko samo z medsebojnimi tekmami s tema dvema kluboma zaslužili 150.000 evrov. V dveh letih smo izgubili svoja najboljša partnerja. Proti Jesenicam je bila dvorana razprodana že septembra, ko se ni še nič odločalo.
Olimpija zares potrebuje pravi večni derbi. Kako gledate na zgodbo na Jesenicah? Obstaja kakšna možnost za njihovo vrnitev v Ligo Ebel?
Ko te Avstrijci enkrat odpišejo, se ne boš kar tako hitro znova vrnil v ligo. Poznam ljudi v zakulisju in že ob izstopu Jesenic sem vedel, da bo vrnitev skoraj nemogoča. Zgodila se je izjemna priložnost, ko se je Medveščak odločil za odhod v Ligo KHL. Treba je bilo zapolniti to mesto. Imeli smo sestanke na januarskem "IceFestu", prišla je celotna delegacija iz Budimpešte, kjer so hoteli preseliti celotno ekipo iz Dunafferja. Vodstvo Sape je bilo odločno proti, saj bi jim drugi madžarski klub lahko pobral igralce. Zame je to popolnoma nelogično, pri nas si želimo, da pridejo Jesenice nazaj.
Zadnje mesto je nato zavzel italijanski prvak Bolzano. Jesenice so imele priložnost, a so podaljševali roke, vpletalo se je ministrstvo ... Ko ni prišlo do nobenega dogovora, sem postal zares pesimističen glede rešitve težav na Jesenicah in mislim, da v kratkem ne bo večnega derbija.
Nestl Aljančič je večkrat omenil igranje enega slovenskega kluba v Ligi KHL, kjer nastopa Medveščak, ki ga pred štirimi leti ni bilo nikjer na hokejskem zemljevidu.
Lani smo imeli v Barceloni svetovni hokejski forum. Predsednik Lige KHL Aleksander Medvedjev je predstavil zelo ambiciozen dolgoročni načrt 64 klubov. V Jagrovi diviziji je bila napisana tudi Olimpija, dokument imam v pisarni. Ljubljana je na evropskem hokejskem zemljevidu, čeprav je v mali državi. Mislim, da se bo Liga KHL razširila na 48 klubov, v igri sta tudi Seul in Tokio. Vse bi bilo lažje, če bi prišlo do prenove dvorane, ki bi se morala zgoditi že letos poleti.
Prenovljena dvorana bi bila izjemna, načrti so bili zgrešeni pri garderobah. Zdaj se je obnova iz leta 2014 že prestavila na 2015, a v tem trenutku nihče ne ve, če se bo tudi takrat to res zgodilo. Medveščak je del Lige KHL, zato ker je ruski plin prišel na Hrvaško. Nastali so marketinški interesi. Ruse vedno najprej zanima hokej, Dinamo in Cibona za njih nista zanimiva. Damirju Gojanoviću je uspelo odlično povezati prave ljudi, Rusi ne mečejo denarja skozi okno, vse dobro premislijo. Dom športov so prenovili, garderobe so popolnoma nove, tudi ograda je nova, to je bila milijonska naložba. Za Slovenijo je Južni tok milijardna naložba, to bi lahko bil velik posel. Ruse bi od športov najprej zanimal hokej.
Napovedali ste, da ima Olimpija zagotovljeno mesto v Ligi Ebel. Ali obstaja kakšna možnost, da bi zaradi finančnih težav morali izstopiti in se preseliti v Ligo INL, ki je precej manj zanimiva za gledalce in medije?
Liga Ebel je zaprt sistem. Innsbruck že dolga leta caplja pri dnu lestvice. Pomembno je predvsem, da izpolniš vse obveznosti. Ne sme se zgoditi, da ne prideš na kakšno tekmo. Avstrijci si želijo partnerstva s Slovenci. Leta 2012 smo bili tretji v Ligi Ebel, zdaj pa smo zadnji, pridejo vzponi in padci. Upamo na sodelovanje z Medveščakom.

Hokejisti Olimpije spet tesno izgubili
Zmaji teden domačih tekem začeli s porazom