Trasa spominja na tisto iz uvodne etape leta 2021, ko se je zmage (in rumene majice) veselil svetovni prvak Julian Alaphilippe. V cilju je imel osem sekund prednosti pred majhno skupino 20 kolesarjev, kjer sta bila tudi Primož Roglič (v etapi je osvojil 3. mesto) in Tadej Pogačar (6.). Foto: ASO
Trasa spominja na tisto iz uvodne etape leta 2021, ko se je zmage (in rumene majice) veselil svetovni prvak Julian Alaphilippe. V cilju je imel osem sekund prednosti pred majhno skupino 20 kolesarjev, kjer sta bila tudi Primož Roglič (v etapi je osvojil 3. mesto) in Tadej Pogačar (6.). Foto: ASO

Morda se še ne bo najbolj iskrilo med protagonisti (bi morali zapisati protagonistoma?) za končno zmago, ampak bolj med puncherji, hitrimi in poskočnimi kolesarji, ki blestijo z eksplozivnimi akcijami na kratkih vzponih. Na Touru se bo predstavila sama smetana asov, kot so Mathieu van der Poel (dobil je dva letošnja spomenika), Wout van Aert (odlični superpomočnik Jumba Visme, ki ima proste roke v lovu na rumeno majico uvodne etape) in Julian Alaphilippe (dodatna motivacija domače dirke).

Pogačar na papirju prvi favorit
Seveda ne smemo pozabiti Tadeja Pogačarja, ki je po mnenju stavnic celo glavni favorit za etapno zmago. Kapetan UAE-ja se je letos dokončno prebil med najboljše specialiste enodnevnih dirk in trasa sobotne etape mu je pisana na kožo. Zanimivo bo videti napredek Jonasa Vingegaarda na tovrstnem terenu, ki zanj ni idealen (prav gotovo pa ne more izgubiti prav veliko časa). Mattias Skjelmose je odkritje sezone, se lahko bori tudi z največjimi asi? Spust z vrha bi lahko pomenil odskočno desko za Mateja Mohoriča. A najprej poglejmo traso.

Že kmalu po startu prvi vzpon
Kolesarji se bodo v Bilbau na kolesa spravili ob 12.30, dirkati pa bodo začeli ob 12.55. Že po dobrih desetih kilometrih jih čaka prvi vzpon na Cote de Laukiz (dolžina 2,1 km, povprečni naklon 6,8 odstotka). V prvi tretjini trase jih čaka vzpon na Cote de San Juan de Gaztelugatxe (3,6 km; 7,9 %).

Brez bonusa na Cote de Pike
Najbolj vznemirljiv del pa sledi v zadnjih 40 kilometrih, ko se bo razpletla etapa. Najprej jih čaka Col de Morga (3,8 km; 4,9 %), nato najtežji vzpon dneva na Cote de Vivero (4,3 km; 7%), za posladek pa Cote de Pike (2 km; 9,8 %), kjer bomo zagotovo videli poskuse napadalcev za etapno zmago. Sprva je bil za kolesarja, ki bi prvi prečkal Pike, namenjen še bonus osmih sekund odbitka, a so organizatorji to nagrado črtali, s tem so najbrž želeli preprečiti scenarij, po katerem zmagovalec etape morda ne bi oblekel majice vodilnega.

Strmi Cote de Pike bo velik test tudi za favorite Toura

Do cilja še 10 km večinoma spusta
Kakor koli, zadnji vzpon močno spominja na Mur de Huy, le da je malenkost daljši. Na tem vzponu je Pogačar večkrat trpel, letos spomladi, ko je bil v življenjski formi, pa je ugnal vso konkurenco in prvič osvojil Valonsko puščico. No, kolesarje po osvojitvi Pika čaka še 9,8 km do cilja. Cesta se bo večinoma spuščala, v zadnjem kilometru pa se spet postavi rahlo navkreber, past se skriva v nekaj zahtevnih zavojih, povprečni naklon znaša 4,4 odstotka (največ 6), kar bo pomenilo manjšo selekcijo pri lovu na etapno zmago. Med tistimi, ki bodo seveda preživeli vse prejšnje ovire.

Daleč od preprostih uvodov, ki so zadnja leta potekali v podobi prologa/kronometra ali pa pretežno ravninske etape, kjer so se v zadnjih metrih udarili kolesarji, ki v nekaj sto metrih čiste ravnine zmorejo razviti največ moči.

Sorodna novica Dirka po Franciji: mitska dirka, na kateri Pogačar lovi tretjo zmago

Kako dobro je pripravljen Pogi?
Kot vselej opozarjamo, Toura se prvi dan ne more dobiti. Organizatorji v uvodu tako igrajo na dušo mojstrov enodnevnih klasik, kamor seveda sodijo van Aert, van der Poel in Alaphilippe. Omenjena trojica na Touru seveda nima ambicij v skupnem seštevku, ampak lovi predvsem etapne zmage, kar bi bila odlična popotnica za svetovno prvenstvo, kjer bodo lovili mavrično majico. In še enkrat, nikakor ne gre pozabiti na Pogačarja, ki mu je v zadnji sezoni dokončno uspel preboj med najboljše specialiste tudi za enodnevne dirke. Če si izposodimo besede Martina Hvastije iz podkasta SOS-odmev "Pogačar ni tip kolesarja, ki ne bi prav dolgo čakal na napad." Če ne drugega, bomo vsaj dobili odgovor, ali ga zapestje kakor koli ovira v boju z najboljšimi kolesarji na svetu.

Številne vsebine na RTV Slovenija
Sobotni test bo izjemno zahteven. Od 15.00 ga boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2 ter naši spletni strani, kjer bomo etapo od samega začetka začinili z aplikacijo MMCživo, bogate vsebine pa pripravljajo tudi kolegi na frekvencah Vala 202.

Pogačar: Prvi dve etapi Toura sta mi pisani na kožo