Tadej Pogačar je lahko po prvem tednu zelo zadovoljen. Foto: EPA
Tadej Pogačar je lahko po prvem tednu zelo zadovoljen. Foto: EPA

Čeprav Vingegaard v boju za rumeno majico vodi za 17 sekund, je psihološki moment zagotovo na strani Slovenca, ki je po hudem porazu v peti etapi odgovoril branilcu naslova na najbolj boleč način.

Po pričakovanju se je etapa odločala v zadnjih štirih kilometrih vzpona na Puy de Dome, kjer naklonina ne pade pod enajst odstotkov. Mnogi so napovedovali, da bo napadel Vingegaard, ki bi mu morala strmina in vročina bolj ustrezati, toda kilometer in pol pred ciljem je edini in odločilni napad sprožil Pogačar. Dancu je odščipnil dragocenih osem sekund.

Sorodna novica Pogačar v zaključku zlomil Vingegaarda; etapa Woodsu, Mohorič tretji

Minuto bolje od rekorda

Statistiki so izračunali, da je zadnja 4,2 kilometra vzpona odpeljal v času 14:45, kar je skoraj za celo minuto bolje od rekorda Jimeneza iz leta 1983 (15:43) in minuto in 13 sekund bolje od časa Delgada iz leta 1988, ko je Tour zadnjič šel na ta mitski vrh. Današnji čas Vingegaarda je bil 14:53, Simona Yatesa in Toma Pidcocka pa 15:36.

Pogačar: Mogoče bi z zgodnejšim napadom pridobil več

"Sicer precej mirna etapa, Jumbo Visma je dobro nadzorovala beg, pripeljala skupino do zadnjega klanca, potem pa je šlo na vso moč do zadnjih metrov. Počutil sem se zelo dobro, poskusil z napadom, ki je bil uspešen. Zato sem zelo vesel," je v prvem odzivu za TV Slovenija dejal Pogačar.

"Gledati nazaj je vedno lažje in lahko bi rekel, da če bi napadel kilometer prej, bi pridobil še več. Kot je bilo, je dobro. Mislim, da je položaj po današnjem dnevu skoraj idealen. Komaj čakamo na naslednji teden," je dodal in spregovoril še o ekipi: "S tako ekipo, kot je letos, je enostavno tudi v takšni vročini. Podpora, kot jo imam letos, je res fantastična. Kapo dol ekipi."

Pogačar odščipnil Vingegaardu osem sekund na znamenitem Puy de Domu
Pogačarja na Puy de Domu spodbujala tudi starša

"Niti se mi ni zdelo tako strmo"

"Današnji dan bi lahko označil za malo zmago. Čutil sem, da imam dobre noge, toda za vsak primer sem se čuval do zadnjega kilometra in pol. Ko sem napadel, sem videl njegovo senco in poganjanje na vso moč, zato sem še malo navil tempo, se ga znebil in nadaljeval do ciljne črte," je povedal Pogačar.

"Malce sem bil v strahu, saj so mi vodilni v ekipi povedali, da je tako težko in tako strmo. Na koncu se mi niti ni zdelo tako strmo, kar leteli smo po klancu danes," je zaključil Pogi.

Jonas Vingegaard je v uvodni etapi v Pirenejih za minuto ugnal Pogačarja, ki pa je na zadnjih dveh gorskih etapah pripravil silovit odgovor. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je v uvodni etapi v Pirenejih za minuto ugnal Pogačarja, ki pa je na zadnjih dveh gorskih etapah pripravil silovit odgovor. Foto: EPA

Vingegaard v pričakovanju Alp

Vingegaard je bil razočaran, da ni prišel v cilj s Pogačarjem, vendar je po prvem tednu zadovoljen. "Seveda bi bilo lepše, če bi ostal z njim in ne bi izgubil teh nekaj sekund, toda kot sem povedal že prej, mi prvi teden ni odgovarjal. Menim, da sledijo etape, ki so mi bolj pisane na kožo. Po vsem tem sem v rumenem. Veselim se Alp," je povedal Vingegaard.

Etapo dveh dirk je dobil Michael Woods, ki je prišel v cilj več kot osem minut pred Pogačarjem in Vingegaardom. "Zdi se mi, da se moram kar uščipniti. Ne morem verjeti, da mi je uspelo," je dejal Woods.

Matej Mohorič je znova poudaril, da je Tour prišel po etapno zmago. Foto: EPA
Matej Mohorič je znova poudaril, da je Tour prišel po etapno zmago. Foto: EPA

"Imel sem dovolj časa za razmišljanje, trpljenje in gledanje naprej na cesto, da bi nadoknadil razliko do Jorgensona. Star sem 36 let, nisem več najmlajši. Vedno sem govoril, da želim dobiti etapo na Touru in zdaj mi je uspelo. Bilo je tako glasno, nato pa v zadnjih štirih kilometrih popolna tišina," je še povedal Woods. Gledalci niso smeli biti v zadnjih štirih kilometrih vzpona.

Mohorič: Na Tour sem prišel po zmago

Odlično je kolesaril Matej Mohorič, ki je bil član ubežne štirinajsterice. Na zadnjem vzponu je bil nekaj časa celo na drugem mestu, etapo je končal kot tretji.

"Na začetku sem skušal samo nevtralizirati napad, a smo se potem kar odpeljali naprej. Tretje mesto ni slab rezultat, toda v Francijo sem prišel po zmago. Po dnevu premora gremo naprej. Je še nekaj etap, ki mi bolj ustrezajo," je za TV SLO povedal Mohorič.

Mohorič zadovoljen s tretjim mestom, a na Tour je prišel po etapno zmago
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po vzponu na Puy de Dome
Analiza devete etape s Tadejem Valjavcem, Janom Polancem, Robertom Vrečerjem in Tonetom Tisljem