Karavana bo danes prečkala mejo in prišla v Francijo. Foto: Reuters
Karavana bo danes prečkala mejo in prišla v Francijo. Foto: Reuters

Njegov moštveni kolega v zadnjih letih Jan Polanc je gost podkasta Tour 202. Pravi, da se vidi, da je Pogačar dobro pripravljen. Zato toliko napada na bonifikacijskih vzponih in v ciljnih sprintih. 'Gotovo se dobro počuti, po drugi strani je pa tudi super, da je zraven Adam Yates, tako da imajo Emirati v ekipi dva, ki lahko konkurirata za skupno zmago,' je povedal zmagovalec dveh etap na Giru. To je bil ključ do zmage Vingegaarda lani, ko je imel Jumbo ob Dancu v ekipi tudi Rogliča.

Yates je že po prvi etapi poudaril, da je na Touru predvsem v vlogi pomočnika, čeprav je oblekel rumeno majico. Voditelj podkasta Luka Petrič je povedal, da so bili glede na videno pomirjeni tisti, ki so celo razmišljali, da bi lahko Yates močneje prevzel vlogo sokapetana, glede na to, da vodi v skupnem seštevku. S tem bi lahko morda ogrozil Pogačarjev naskok na skupno zmago. Toda na zadnjem klancu je bil predvsem pomočnik in pomagal vleči voz ekipe UAE. Tako je Tadeju Pogačarju omogočil, da je pridobil osem bonifikacijskih sekund.

Sorodna novica Presenetljiva zmaga Lafayja, Pogačar dobil dvoboj z Vingegaardom na vrhu zadnjega vzpona

Radijski poročevalec na prizorišču Igor Tominec je povedal, da se je Yates po etapi celo opravičeval, ker ima samo 58 kilogramov in zato na ciljni ravnini Tadeju ni mogel pomagati pri napadu na etapno zmago.

Nekateri so bili presenečeni, da je ekipa UAE narekovala ritem večino druge etape, da je bila na čelu glavnine in trošila energijo. Polanc je spomnil, da smo še na začetku Toura, da je treba biti racionalen pri razporejanju moči, pravi, da je pomembno, da se na začetku tritedenskih dirk varčuje z energijo. Tour bo še dolg in težak, a dodaja, da v ekipi sami vedo, kaj jim najbolj ustreza.

Drugo etapo je dobil Francoz Victor Lafay. Tominec je spomnil, da so Francozi lani skoraj do konca čakali na etapnega zmagovalca, tokrat pa so se ga razveselili že drugi dan. Zmaga Lafayja ni presenetila Polanca, glede na formo, ki jo je Francoz pokazal v uvodni preizkušnji, zadovoljen pa je bil, da je zmagal, da niso na vrhu vseskozi isti kolesarji. To je bila prva zmaga tradicionalnega moštva Cofidis na Touru po 15 letih.

Wout van Aert je bil nezadovoljen v cilju. Belgijec je bil izrazit favorit v skupini, ki je prišla prva do cilja, a je predolgo čakal, preden je sprožil napad, zato ni uspel ujeti Lafayja. Taktika ekipe Jumbo Visma je presenetila Polanca.

"Na koncu nisem razumel njihovega dirkanja. Na trenutke so narekovali tempo, videlo se je, da so šli na etapno zmago, ko je bilo to najbolj pomembno, pa je bil van Aert nekajkrat sam spredaj. Na koncu so izgubili etapo, ker niso dovolj hitro reagirali, pa še Pogačarju so omogočili, da je osvojil nekaj dodatnih bonifikacijskih sekund proti Vingegaardu," je povedal Polanc.

Tako Gorenjec kot Tominec v ponedeljek ne pričakujeta presenečenj. Zadnja etapa v Baskiji se bo končala v francoskem delu te dežele, v mestu Bayonne, pravita pa, da gre pričakovati sprint glavnine, saj so ekipe z vrhunskimi sprinterji tako močne, da ne bi smele dopustiti pobegov.

Tour 202: Polanc pravi, da je Pogačar odlično pripravljen, zato toliko napada