Razplet kronometra v 20. etapi Toura 2022

Razblinjen je še zadnji dvom. Danec Jonas Vingegaard je veliki zmagovalec letošnje kolesarske Dirke po Franciji! Na zadnjem spustu Toura 2022 je sicer vsem za hip zastal dih, ko bi 25-letnik iz severa Jutlanda ob preveliki želji še po tretji etapni zmagi kmalu pristal v skalnati steni. A Vingegaard se je zadnji hip uspel rešiti, nato pa na ciljnem klancu v slikovito romarsko mestece Rocamadour malce le popustil in s širokim nasmeškom začel slaviti osvojitev rumene majice.

Prihod v cilj novega prvaka Dirke po Franciji: Jonas Vingegaard je nasledil Tadeja Pogačarja, ki zaključuje Tour 2022 na skupno drugem mestu. Foto: Reuters
Prihod v cilj novega prvaka Dirke po Franciji: Jonas Vingegaard je nasledil Tadeja Pogačarja, ki zaključuje Tour 2022 na skupno drugem mestu. Foto: Reuters

Končno skupna zmaga za Jumbo Vismo

Wout van Aert je tako s prednostjo 18 sekund pred ekipnim kolegom ubranil lanskoletno kronometrsko zmago iz predzadnje etape, s čimer je prišel do tretjega etapnega uspeha na letošnji veliki francoski pentlji. Oba velika junaka Jumbo Visme sta ob prečkanju ciljne črte planila v solze, ki so oblile tudi večino ostalega osebja nizozemske ekipe. Čebelam je končno uspel veliki met in prvič v svoji 38-letni zgodovini je klub osvojil skupno zmago na Dirki po Franciji, za kar je tako veliko prispeval Primož Roglič.

"Vedno si želim zmagati in danes mi je to uspelo ... Zelo sem čustven ob dejstvu, da smo kot ekipa dobili Tour, to je res poseben občutek. Danes se je uresničil sanjski scenarij. Jonas je tako zelo močan, obenem pa tudi zelo dober človek," je Wout van Aert pojasnil veliki pomen Vingegaardove skupne zmage, potem ko je bila ekipa Jumbo Visma pred dvema letoma že tako blizu končnega uspeha z Rogličem.

Tadej Pogačar ni ponovil kronometrskih zmag iz prejšnjih dveh dveh Tourov, zato pa je bil tretji tudi na drugem kronometru letošnje velike pentlje. Foto: Reuters
Tadej Pogačar ni ponovil kronometrskih zmag iz prejšnjih dveh dveh Tourov, zato pa je bil tretji tudi na drugem kronometru letošnje velike pentlje. Foto: Reuters

Pogačar na koncu prehitel Thomasa

V 20. etapi se na dolgem kronometru sicer ni odvijala drama izpred dveh let, ko je Pogačar na gorsko obarvani vožnji na čas preobrnil razplet Toura 2020. Tokrat se je na razgibanih cestah francoskega jugozahoda odvijal boj za etapno zmago. Van Aerta so izzvali trije najboljši na letošnji Dirki po Franciji. Geraint Thomas je na koncu z zaostankom 32 sekund osvojil četrto mesto, saj je Tadej Pogačar na ciljnem vzponu pospešil ravno toliko, da je za pet sekund prehitel prvaka Toura 2018.

"Zelo solidno tretje mesto. Mislim, da sem lahko kar zadovoljen, glede na to za katerima dvema sem zaostal. Dobro sem odpeljal, startal in končal," je Pogačar za RTV Slovenija komentiral razplet kronometra, kjer je bil po 1. vmesnem času drugi, po 2. in 3. merjenju časa pa četrti.

Pogačar športno čestital letos boljšemu Vingegaardu

Novo tretje etapno mesto je samo še potrdilo osvojitev skupnega 2. mesta in bele majice za najboljšega mladega kolesarja. Pogačar bo po dveh skupnih zmagah na Touru tudi tokrat stal na zmagovalnem odru, a na najtežjih etapah je bil Vingegaard boljši za skupno tri minute in pol.

Tratnik zaokrožil deseterico

Izvrstno je z vožnjo na čas predzadnji dan tritedenskega kolesarskega maratona odpeljal tudi slovenski državni prvak. Jan Tratnik je na koncu z zaostankom 1:48 za van Aertom osvojil 10. mesto.

20. etapo Dirke po Franciji smo spremljali v aplikaciji MMCživo.

Prerez 40,7 km dolge vožnje na čas, ki ima 416 višinskih metrov.Foto: ASO
Prerez 40,7 km dolge vožnje na čas, ki ima 416 višinskih metrov.Foto: ASO

Caleb Ewan, lastnik rdeče lanterne (naziv za zadnjega v skupnem seštevku), je ob 13.05 v mestecu Lacapelle-Marival v delno jasnem vremenu in 25 stopinjah odprl kronometer. V obratnem vrstnem redu glede na skupni seštevek se je nato zvrstilo 137 preostalih kolesarjev, kot zadnji je izvrstno z uro resnice opravil novi veliki zmagovalec Dirke po Franciji – Jonas Vingegaard.

Parada in sprint v Parizu

Dirka vseh dirk se bo po 24 dneh končala v nedeljo v Parizu s tradicionalno parado šampionov, ki se zaključi s sprinterskim festivalom na Elizejskih poljanah (začetek prenosa na TV SLO 2 ob 17.00, cilj okoli 19.30).