Dallas je pred koncem rednega dela v odlični formi. Foto: www.alesfevzer.com
Dallas je pred koncem rednega dela v odlični formi. Foto: www.alesfevzer.com

Teksaška zasedba ima devet tekem pred koncem rednega dela Lige NBA 44 zmag in 29 porazov, zmago manj in poraz več od petega New Orleansa in dve zmagi manj in dva poraza več od četrtih Clippersov, ki so trenutno na položaju, ki prinaša v uvodnem krogu prednost domačega igrišča. Po dveh porazih Kingsov, s katerimi ima zdaj Dallas boljši medsebojni rezultat na letošnjih obračunih, je prvi zasledovalec Phoenix s 43 zmagami in 31 porazi. Do konca rednega dela sta še dobra dva tedna.

Sorodna novica Dallas v pravem času začel igrati dobro obrambo

Dallas je medtem ujel imenitno formo. Je v nizu šestih zmag, desetkrat zapored pa je slavil z Luko v postavi, saj je 25-letni Ljubljančan vmes izpustil gostovanje v Oklahoma Cityju, kjer so bili Mavsi tedaj brez moči. Naslednja preizkušnja ga čaka v noči na ponedeljek po slovenskem času (0b 1.00), ko bo gostoval v Houstonu, dva dni pozneje pa znova prihaja v Kalifornijo, saj bo v San Franciscu igral z Golden Statom. Po dvoboju z Atlanto se bo nato znova pomeril z Warriorsi in Rocketsi.

Jokić meni, da Luka zasluži nagrado MVP

Dončić je s povprečjem 33,9 točke prvi strelec lige, z 9,8 asistence pa drugi podajalec. Postal bo prvi evropski košarkar s strelskim naslovom v najmočnejši ligi na svetu. Liga NBA ga je na svoji spletni strani medtem med kandidati za najkoristnejšega posameznika sezone uvrstila na drugo mesto tik za dvakratnega dobitnika tega priznanja, Nikolo Jokića. Ko sta se pred dvema tednoma pomerila Dallas in Denver (107:105), je srbski center po srečanju dejal: "Mislim, da si Luka zasluži MVP-nagrado. 100-odstotno, toda ne odločam jaz."

Po lanskem razočaranju, ko so (pre)zgodaj končali sezono in ostali brez končnice, so Mavsi letos v pravem trenutku ujeli vrhunsko formo. Niz zmag ni posledica le dobrega napada, kar je bilo glavno orožje v prvem delu sezone, ampak tudi vse konkretnejše obrambe vrste Jasona Kidda. V ZDA medtem že primerjajo letošnjo zasedbo z ekipo Dallasa pred dvema letoma, ki je zaigrala v konferenčnem finalu. "Ta ekipa je višja in bolj atletska. Trenutno res igramo dobro in v tem ritmu želimo nadaljevati. Zmagaš ali izgubiš, vedno se moraš nekaj naučiti. Ta del sezone je velik preizkus za nas in pripravljeni smo na izziv," je povedal Kidd.

Ob koncu tekme sporočilo Vladetu Divcu

Klub je na tržnici pred koncem prestopnega roka potegnil pravi potezi z Danielom Gaffordom in P. J. Washingtonom, poleti je podobno zadel z Dantejem Exumom, vsi trije pa so pomembni kamenčki v obrambnem mozaiku teksaškega moštva. Lani pred koncem prestopnega roka je v Dallas prišel Kyrie Irving, da se Luki doda še en superzvezdnik, ki bi kapetana slovenske reprezentance tudi razbremenil v napadu. Izvrstna branilca sta potrebovala nekaj časa za medsebojno igralsko kemijo, zdaj pa oba igrata odlično.

"Pred sezono sva trenirala skupaj. Vedeli smo, da morava skupaj na parketu funkcionirati bolje. Zdaj nam to uspeva. Oba sva vesela, dobro igrava in imava odlične soigralce. Mislim, da je ta ekipa nekaj posebnega," je dejal Dončić, okoli katerega se vrti Dallasova igra. Proti Sacramentu je prispeval 28 in 26 točk. Na zadnji tekmi, ko je s prostim metom potrdil gostujočo zmago, se je obrnil proti tribuni, kjer je sedel Vlade Divac, mu pomahal, ob odhodu na klop pa govoril, da bi ga Divac moral "izbrati na naboru".

V Beogradu so vedeli, da Divac ne bo izbral Luke

Primerjava Luke Dončića in Marvina Bagleyja. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Primerjava Luke Dončića in Marvina Bagleyja. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Leta 2018, ko se je na nabor Lige NBA prijavil Luka, je bil eden najboljših centrov z območja nekdanje Jugoslavije športni direktor Sacramenta. Franšiza iz kalifornijske prestolnice je na naboru izbirala kot druga. Jasno je bilo, da bo Phoenix prvega izbral Deandreja Aytona, odločitve klubov, ki so bili na vrsti zatem, pa niso bile tako očitno znane vnaprej. Še noben evropski košarkar v ligo ni prišel s tako popotnico kot Dončić. Slovenski košarkarski virtuoz je bil MVP rednega dela in zaključnega turnirja Evrolige, ki jo je osvojil z madridskim Realom, leto predtem pa je bil evropski prvak s Slovenijo.

Toda tudi to ni prepričalo Divca. Med Final Fourom Evrolige nam je v Beogradu zanesljivi vir zatrdil, da se nekdanji srbski in jugoslovanski reprezentant, ki je v NBA-ju igral za Lakerse, Charlotte in Sacramento, zagotovo ne bo odločil za Dončića, čeprav ga je predtem obiskal v Madridu. Kingsi so raje izbrali Marvina Bagleyja, ki je prišel s slovite univerze Duke. Na novinarski konferenci, ki je sledila, je Divac na vprašanje, zakaj se ni odločil za Luko, odgovoril, da je Bagley zanje boljša izbira in boljši igralec.

Res je, da so imeli Kralji tedaj v svoji zasedbi že mladega organizatorja igre De'Aarona Foxa, toda tudi v Dallasu sprva Luko niso postavili na položaj ena. Čas je pokazal, da je bila odločitev člana Hiše slavnih napačna. Nabor 2018 je malce spominjal na generacijo 1984. Houston je tedaj kot prvega izbral Hakeema Olajuwona, dominantnega centra, ki je obiskoval univerzo Houston. Težko se kdo pritožuje nad to odločitvijo, saj je Rakete Nigerijec vodil do dveh prstanov. Tudi Ayton je veljal za izjemno obetavnega košarkarja pod obročem, pečat pa je pustil na univerzi Arizona, v zvezni državi, kjer je tudi Phoenix. Sicer se potem zgodba ni izšla tako, kot se je Olajuwonova med Rocketsi, in je medtem že zapustil Sonca.

Divcu vodstvo očitalo, zakaj ni izbral Dončića

Predvsem so zgrešili v Sacramentu. Podobno, kot so leta 1984 v Portlandu. Tedaj so se Blazersi odločili za Sama Bowieja, ki je imel zelo povprečno kariero, številka tri na naboru pa je bil Michael Jordan. Tudi Luka je bil izbran tretji, izbrala ga je Atlanta, in nemudoma z menjavo poslan v Dallas. Tako kot verjetno najboljši košarkar vseh časov je tudi Ljubljančan najboljši posameznik svoje generacije nabora, Bagley, ki je bil pred njim, pa ima zelo povprečno kariero.

Najboljša sezona krilnega centra je bila prav prva, ko je v povprečju dosegal 14,9 točke in 7,6 skoka. V Sacramentu je ostal do februarja 2022, ko je prestopil v Detroit. Januarja letos je bil menjan v Washington, in medtem ko je Dončić prvi strelec lige, njegovo povprečje znaša dobrih 11 točk. Divac je športni direktor ostal do avgusta 2020, ko je zapustil položaj, pa je priznal, da mu je vodstvo franšize med drugim očitalo, da na naboru ni pripeljal Dončića. Poteze v Sacramentu torej niso pozabili, enako pa je ni, kot kaže, niti Luka.