Ključna moža slovenske reprezentance: selektor in 'selektor na igrišču. Foto: AP
Ključna moža slovenske reprezentance: selektor in 'selektor na igrišču. Foto: AP

Za Slovenijo tokrat ni igral kapetan in nesporno glavni nosilec igre Luka Dončić, čeprav je po svoji navadi želel stopiti na parket.

Varčevali tudi s K. Prepeličem
"Glede na to, da v ekipi ni bilo Luke Dončića, za katerega je zdravstvena služba reprezentance menila, da je bolje, da izpusti to tekmo, čeprav je igralec sam želel nastopiti, so več priložnosti dobili drugi košarkarji in jo tudi izkoristili. Varčevali smo tudi z močmi Klemna Prepeliča. Kljub temu smo imeli zelo dobre segmente igre, pa tudi globoke padce v igri. Te moramo omejiti, saj smo danes videli, kakšno škodo nam lahko naredijo, če je na drugi strani tako atletska in talentirana ekipa," je razložil selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Slovenci brez Dončića niso bili kos (pre)hitrim Američanom

Iz vsakega poraza izvleči čim več
Mejo desetih točk je v slovenski vrsti presegel le Gregor Glas, ki je po 14 točkah povedal: "Naš cilj je bil, da upočasnimo igro, saj smo vedeli, da Američani igrajo zelo hitro košarko. Na trenutke nam je to uspelo, žal pa nam je velikokrat zmanjkalo zbranosti, kar je tekmec znal izkoristiti in predvsem pod obročema naredil razliko. Borili smo se, dali smo vse od sebe, dejstvo pa je, da smo bili brez Luke Dončića, kar se je seveda poznalo. Iz vsakega poraza moramo izvleči čim več, analizirati tekmo in skušati popraviti napake."

Preveč nihanj v igri
V prvi peterki je tekmo začel tudi Aleksej Nikolić: "Osredotočili smo se na segmente igre, ki nam povzročajo največ težav, to je zagotovo tranzicija v obrambo, kar nam je na trenutke kar dobro šlo, vseeno pa smo imeli preveč nihanj v igri. Z nekaterimi stvarmi smo lahko zadovoljni, druge pa moramo popraviti, če hočemo doseči dober rezultat na svetovnem prvenstvu."

Obračun s Španci razkril pomanjkljivosti v igri Slovenije

Dve zmagi in štirje porazi
Slovenijo pred začetkom svetovnega prvenstva čaka le še pripravljalna tekma proti Japonski, ki bo v soboto. Do zdaj je odigrala šest tekem, premagala pa je le Kitajsko (za dve točki) in Črno goro (za štiri točke). Proti Grčiji je vknjižila dva dokaj tesna poraza, popolnoma nemočna pa je bila v Malagi.

Največ točk dosegel Dončić
Na pripravah je reprezentančni dres obleklo 18 košarkarjev, natanko polovica teh pa je na šestih tekmah skupaj presegla 20 točk, to so: Luka Dončić (90), Klemen Prepelič (73), Jordan Morgan (50), Jaka Blažič (47), Zoran Dragić (30), Gregor Glas (29), Gregor Hrovat (28), Žiga Samar in Žiga Dimec (oba po 25).

In kaj pravi ekipna statistika na teh tekmah?

StatistikaZadnjih 6 tekemSekulić
Met za 2 točki51,756,5
Met za 3 točke34,133,6
Prosti meti67,674,2
Skok34,240,3

Opomba: V srednjem stolpcu so povprečja na zadnjih 6 tekmah, v zadnjem pa povprečje od konca leta 2020, ko je Sekulić postal slovenski selektor.

Le met za tri točke je na enaki ravni (pa še to ne pretirano dobri), vsa ostala povprečja pa so v pripravah na svetovno prvenstvo opazno slabša.

Se bo krivulja obrnila v pravem trenutku?

Košarkarji na šestih pripravljalnih tekmah štirikrat izgubili
Košarkarji iz Malage z dvema visokima porazoma