LeBron James se vrača v Cleveland, kjer so pred štirimi leti že javno zažigali njegove drese. Foto: EPA
LeBron James se vrača v Cleveland, kjer so pred štirimi leti že javno zažigali njegove drese. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James je blestel v finalu leta 2012 in 2013. Obakrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca (MVP) finala. Foto: EPA
Kyrie Irving
Kyrie Irving je bil nosilec igre Clevelanda, v prihodnji sezoni pa bo združil moči z Jamesom. Foto: EPA
Jeremy Lin
Jeremy Lin bo v naslednji sezoni soigralec Kobeja Bryanta. Foto: EPA

"To je bila zelo težka odločitev, saj smo zgradili veliko v Miamiju. Nihče nam ne more vzeti dveh naslovov. Moja ljubezen do severozahodnega Ohia je večja od košarke. Tega pred štirimi leti nisem tako čutil, zdaj pa se je to vsekakor spremenilo," je ob odhodu s Floride dejal štirikratni najkoristnejši igralec (MVP) rednega dela Lige NBA.
29-letni zvezdnik Lige NBA je med letoma 2003 in 2010 pustil neizbrisen pečat v Clevelandu. V povprečju je dosegal 27,8 točke, 7,2 skoka in 6,9 podaje. Bil je ljubljenec občinstva, saj je doma iz Akrona v Ohiu.
V Clevelandu ni dočakal prstana
Leta 2007 so Cavaliersi izgubili finale Lige NBA proti San Antoniu z 0:4 v zmagah, v naslednjih treh sezonah so veljali za favorite na Vzhodu, a se jim ni uspelo prebiti v veliki finale. Razočaranje po porazu proti Bostonu leta 2010 je bilo ogromno. James si je želel prstana in je ob velikem medijskem pompu odšel v Miami.
Dva naslova v Miamiju, a tudi dva grenka poraza
Na Floridi je predsednik Pat Riley zgradil šampionsko ekipo, pridružil se je tudi Chris Bosh. James, Bosh in Dwyane Wade (MVP finala leta 2006) so sestavljali veliko trojico. Štiri leta zapored so se prebili v veliki finale. Leta 2011 je bil boljši Dallas s 4:2 v zmagah, leta 2012 in 2013 je James popeljal Vročico na vrh, v letošnjem finalu pa so bili precej boljši San Antonio Spursi. Miami je dobil le eno tekmo in razočaranje po finalni seriji je bilo ogromno, James ni imel nobene podpore soigralcev.
Udarna naveza z Irvingom
Cleveland ima zelo perspektivno ekipo, v kateri blesti organizator igre Kyrie Irving, pred dvema tednoma pa so Cavaliersi na naboru izbirali kot prvi, ekipo je okrepil Andrew Wiggins.
Pot do naslova bo dolg proces
"Vračam se domov. Ne morem obljubiti naslova prvaka. Mislim, da ekipa na to še ni pripravljena. Moram biti realen. Pot do naslova bo dolg proces," je dodal James.
Bojna sekira z Gilbertom zakopana
Pred štirimi leti je lastnik Clevelanda Dan Gilbert v pismu označil Jamesa za bojazljivca. "Sestal sem se z Gilbertom, govorila sva odkrito, na štiri oči sva si vse povedala. Vsi delamo napake, tudi jaz sem jih naredil kar precej," je pojasnil James. Gilbert je bil seveda navdušen: "Dobrodošel doma, kralj James. Zelo sem vesel za navijače in ljudi v Ohiu. Zaslužijo si velikega šampiona," je poudaril lastnik Cavsov.
Rileyju ga tokrat ni uspelo prepričati
Popolnoma drugačno je seveda vzdušje v Miamiju, kjer grozi konec dinastije. Bosh ima na mizi mamljivo ponudbo Houstona. Pogovori Rileyja z Jamesom v Las Vegasu niso obrodili sadov.
Arison: Hvala za nepozabne spomine
"Zelo sem šokiran in razočaran po tej novici. Vseeno nikoli ne bom pozabil štirih izjemnih let. Hvala za nepozabne spomine," je na Twitterju zapisal lastnik Miamija Micky Arison.

Tudi Kevin Love želi v Cleveland
Z odločitvijo Jamesa se je sprožila tudi tržinca v Ligi NBA, saj so vsi klubi čakali na njegovo odločitev. Kevin Love je že sporočil, da bi se zelo rad pridružil Jamesu v Clevelandu. V igri je menjava igralcev. Dion Waiters in Anthony Bennett naj bi se preselila v Minnesoto, v Cleveland pa naj bi odšel Love, ki je v pretekli sezoni dosegal 26,1 točke in 12,1 skoka na tekmo.

Lin okrepil Lakerse, Rocketsi želijo Bosha
Houston je poslal Jeremyja Lina v menjavi za prvi izbor na naboru igralcev. Rocketsi želijo pripeljati Bosha iz Miamija, ponudili so mu 88 milijonov zelencev za štiri leta. Nikakor ne želijo izpustiti Chandlerja Parsona, zato bodo verjetno ponudili 46 milijonov dolarjev za tri leta, potem ko je Dallas že podpisal predpogodbo za 45 milijonov.

"Melo" še razmišlja - New York ali Chicago
Najbolj vroč prosti igralec je zdaj Carmelo Anthony. Zelo si ga želi zadržati New York, kjer bi dobil maksimalno pogodbo, 129 milijonov dolarjev za pet sezon. "Melo" je sporočil, da zagotovo ne bo odšel k Lakersom, v igri pa ostaja Chicago.