Jean Todt je pustil neizbrisen pečat v avtomobilističnem športu. Foto: EPA
Jean Todt je pustil neizbrisen pečat v avtomobilističnem športu. Foto: EPA

Ben Sulajem je postal prvi neevropski predsednik krovne avtomobilistične zveze. 60-letni nekdanji dirkač relija je na glasovanju prejel 61,62 odstotka glasov, njegov edini protikandidat v boju za predsedniški stolček, Britanec Graham Stoker, pa 36,62 odstotka.

Ben Sulajem je 14-kratni srednjeazijski prvak v reliju, dirkal pa je tudi v svetovnem prvenstvu. Zbral je 18 nastopov in 12 točk. Prvič je v SP-ju v reliju nastopil na reliju Akropolis 1988, zadnjič pa na reliju Nova Zelandija 1995.

V odboru Fie je bil med letoma 2008 in 2013, med 2008 in 2012 pa je bil tudi podpredsednik Fie. Leta 2013 je vložil kandidaturo za predsedniško mesto, a jo nato v boju s Todtom umaknil in pod njegovim vodstvom prevzel podpredsedniško mesto v oddelku za mobilnost in turizem.

Leta 2009 je bil predsednik organizacijskega odbora ob prvi dirki formule ena v Združenih arabskih emiratih, ki je vse od takrat del SP-ja.

Poslavljajoči se predsednik Todt je oktobra leta 2009 nasledil tedanjega prvega moža Fie, Britanca Maxa Mosleyja, opravil pa je tri mandate, kolikor je tudi predvideno najdaljše obdobje vodenja krovne avtomobilistične zveze.

75-letni Todt je bil od nekdaj zapisan avtomobilističnemu športu. Med letoma 1966 in 1981 je bil sovoznik v reliju, po aktivni karieri pa je kot direktor vodil moštvo Peugeota na SP-ju v reliju, relijih Pariz–Dakar, bil pa je tudi vodja ekipe Peugeota, ki je zmagala na prestižni preizkušnji Le Mans leta 1992.

Med letoma 1994 in 2007 je vodil ekipo Ferrarija v formuli 1, kjer je stkal tesno vez z nesrečnim Schumacherjem. "Pogrešam Michaela tukaj z nami," je dejal Todt o ob koncu leta 2013 ponesrečenem sedemkratnem svetovnem prvaku na podelitvi priznanj najboljšim v četrtek zvečer. "On je del mojega življenja in tako bo za vselej. Toliko stvari sva skupaj zgradila, skupaj sva trpela. To naju je naredilo močnejša."

Pri Ferrariju je z zdaj 52-letnim Schumacherjem petkrat postal svetovni prvak med letoma 2000 in 2004, potem ko ga je po dveh naslovih v F1 pri Benettonu leta 1996 zvabil v vrste poskočnega konjička iz Maranella.

V četrtek je Todt še zadnjič kot predsednik predal pokal novemu svetovnemu prvaku v F1 Maxu Verstappnu. Na prireditvi pa ni bilo Britanca Lewisa Hamiltona in vodje Mercedesa Tota Wolffa. Prireditev sta po navedbah britanskih medijev bojkotirala zaradi nestrinjanja z vodstvom dirke na odločilni veliki nagradi Abu Dabija. Tako Hamilton kot Wolff sta čestitala Nizozemcu za naslov in jasno poudarila, da proti 24-letniku ne gojita nikakršnih zamer.

Legendarni Jean Todt odhaja v pokoj