25-letnik iz Madrida je letos dobil tri običajne nedeljske dirke: za VN Nemčije, San Marina in Japonske. Bo tako tudi zdaj v Mandaliki na dirki za VN Indonezije? Foto: EPA
25-letnik iz Madrida je letos dobil tri običajne nedeljske dirke: za VN Nemčije, San Marina in Japonske. Bo tako tudi zdaj v Mandaliki na dirki za VN Indonezije? Foto: EPA

S šestimi zmagami na zadnjih sedmih dirkah, pri čemer je bil kar štirikrat najboljši na sobotnih sprinterskih dirkah, je Jorge Martin prvič v karieri prevzel vodstvo v elitnem motociklističnem razredu. Ducati je slavil vsa prva tri mesta na zmagovalnem odru, saj sta Martinu sledila Italijana Luca Marini in Marco Bezzechi, s čimer je omenjeni italijanski proizvajalec motorjev iz Bologne že postal konstruktorski prvak.

S šestega startnega mesta do zmage in vodstva

Dirko v Mandaliki na otoku Lombok je z drugega startnega mesta najbolje začel Španec Maverick Vinales (Aprilia) in se hitro odpeljal mimo Marinija. Mesta je hitro pridobival tudi Martin, ki je startal kot šesti, a se je kmalu prebil mimo Italijana, nato pa nadaljeval v hitrem tempu in lovil vodilnega Vinalesa. Rojaka je Martin prehitel pet krogov pred koncem, Vinales pa je vozil vse počasneje in proti Italijanoma izgubil mesto na zmagovalnem odru.

Jorge Martin s sprintom do skupnega vodstva

"Počutim se odlično. Začeti s šestega mesta ni bilo idealno, vendar sem vsaj lahko prehiteval. Zmaga je bila težka, a končno voditi v prvenstvu na tej točki je odličen občutek. To so sanje," je po dirki povedal Jorge Martin, ki ima zdaj v skupnem seštevku s 328 zbranimi točkami sedem točk prednosti.

Do zdaj vodilni Francesco Bagnaia (321 točk) se prvič v sezoni ni prebil v drugi krog kvalifikacij, sprintersko dirko pa je končal zgolj na osmem mestu.

Martin prevzel vodstvo v skupnem seštevku

VN INDONEZIJE, Mandalika

MotoGP, sprinterska dirka:

 1. J. MARTIN     ŠPA/Ducati 19:49,711 
 2. L. MARINI     ITA/Ducati    +1,131 
 3. M. BEZZECCHI  ITA/Ducati     2,081 
 4. M. VINALES    ŠPA/Aprilia    2,720 
 5. F. QUARTARARO FRA/Yamaha     3,121 
 6. F. DI GIANAN. ITA/Ducati     4,203 
 7. E. BASTIANINI ITA/Ducati     4,981 
 8. F. BAGNAIA    ITA/Ducati     5,465 

VRSTNI RED PO 29. DIRKI (OD 40)

 1. J. MARTIN     ŠPA/Ducati       328 
 2. F. BAGNAIA    ITA/Ducati       321 
 3. M. BEZZECCHI  ITA/Ducati       272 
 4. B. BINDER     JAR/KTM          201 
 5. A. ESPARGARO  ŠPA/Aprilia      171 
 6. J. ZARCO      FRA/Ducati       162