Tim Gajser je bil po skupni zmagi za VN Turčije peti na VN Italije. Foto: AMZS
Tim Gajser je bil po skupni zmagi za VN Turčije peti na VN Italije. Foto: AMZS

Febvre, ki je bil pred današnjo dirko še v igri, je moral po številnih napakah in kar treh padcih odstopiti in je jezen zapustil prizorišče. Tim Gajser je po neuspelem startu, ko je padel na začelje dirke, v prvi vožnji osvojil 9. mesto.

22-letni Prado je letos izjemen, resda je zmagal "le" dvakrat (Febvre šestkrat), a bil je najbolj konstanten in je nizal uvrstitve na zmagovalni oder.

V drugi vožnji je jezni Francoz Febvre suvereno vodil od starta do cilja, dva kroga pred koncem je tudi odbil napad Tima Gajserja, ki si je pridirkal drugo mesto na njemu najbližji progi za svetovno prvenstvo.

Prado podaril VN Italije Seewerju

Zaradi precej premešanega vrstnega reda med obema vožnjama je na koncu zmago v Maggioru slavil Jeremy Seewer, za kar se lahko zahvali novopečenemu svetovnemu prvaku Pradu, ki si je ob koncu druge vožnje privoščil napako in je izgubil mesto ter skupno zmago za VN Italije. Z devetim in drugim mestom je bil Gajser v Maggioreju skupno peti.

"Dobro sem vozil ves konec tedna, a je ena majhna napaka odnesla vse možnosti za stopničke. Pobral sem se in se moral prebijati z zadnjega mesta. Šlo je, kolikor je bilo mogoče, do devetega mesta, a sem se zavedal, da bodo stopničke težko dosegljive," je za spletno stran svoje ekipe Honda dan opisal Gajser. Dodal je: "V drugi vožnji sem spet dobro začel, prebil sem se na drugo mesto in si na vso moč prizadeval zmagati. A proti tekmecem z vrha ni lahko pridobivati mest, zato sem se moral zadovoljiti z drugim in petim mestom na dirki. Naslednji teden je na vrsti Matterley Basin, ta proga mi je zares všeč in za konec sezone upam na stopničke."

V Italiji je bil slovenski stalni predstavnik v tem razredu Jan Pancar 18., potem ko je bil 11. v prvi vožnji in predčasno končal drugo. Brez točk je danes ostal mladi Jaka Peklaj na skupno 33. mestu.

Motokrosistična sezona se bo končala naslednji teden v Matterley Basinu v Veliki Britaniji, na začetku oktobra pa bo v Erneeju v Franciji še ekipni SP.


VN Italije, Maggiore

Prva vožnja:                           
 1. J. PRADO        ŠPA/gasgas      25 
 2. J. SEEWER       ŠVI/yamaha      22 
 3. A. FORATO       ITA/KTM         20 
 9. T. GAJSER       SLO/honda       12 
                                       
                                       
Druga vožnja:                          
 1. R. FEBVRE       FRA/kawasaki    25 
 2. T. GAJSER       SLO/honda       22 
 3. R. FERNANDEZ    ŠPA/honda       20 

SKUPNI VRSTNI RED

Skupni vrstni red:                     
 1. J. PRADO        ŠPA/gasgas     890 
 2. R. FEBVRE       FRA/kawasaki   807 
 3. J. SEEWER       ŠVI/yamaha     719 
...                                    
13. T. GAJSER       SLO/honda      240