Foto: EPA
Foto: EPA

Tretji je bil še en Toyotin voznik, Britanec Elfyn Evans, ki je zaostal skoraj tri minute. Osemkratni svetovni prvak je vodstvo prevzel po prvi petkovi hitrostni preizkušnji in ga od takrat ni več izpustil iz rok. Vselej mu je bil za petami moštveni kolega Rovanperä, a mu je velikokrat zmanjkalo le nekaj sekund. Je pa Finec povečal prednost v skupnem seštevku na 37 točk po sedmih od 13 dirk v sezoni. "Vedno se želiš boriti za zmago, ampak storili smo najbolje, kar lahko, ko startaš prvi. Glede na to ni v celoti slabo. Dobre točke za sezono v vsakem primeru," je povedal Rovanperä.

Za Francoza je to tretja zmaga na petem reliju, saj letos ne tekmuje na vseh dirkah. Tudi Ogier sicer na pesku ni odvozil brez napak. Malo je trčil tudi v drevo in odtrgal zadnji del dirkalnika, v zadnji hitrostni preizkušnji pa je v cilj pripeljal z razbitim vetrobranskim steklom, a je bil 39-letnik vseeno dovolj učinkovit in hiter za zmago. "Neverjetno. Poglej to, še na zadnjem 'power stageu' sem dobil kamen v vetrobransko steklo. Spopadli smo se z veliko težavami in lahko bi bil reli za nas z vidika hitrosti udobnejši. Veliko smo imeli nesreče, ampak pripeljali smo do konca," je dejal Ogier.

Toyota na prvih štirih mestih

Uspešen konec tedna na kenijskem reliju za Toyoto je s četrtim mestom dopolnil Japonec Takamoto Kacuta. Ta je zaostal nekaj več kot tri minute in 23 sekund. V boju za tretje mesto z Evansom je imel tudi nekaj smole, saj je zadnji dan prenehala delovati njegova hibridna enota. Z dobrimi petimi minutami zaostanka je na petem mestu končal Španec Dani Sordo (Hyundai).

Njegova moštvena kolega Esapekka Lappi in Thierry Neuville sta imela obilo težav. Finec se je boril za oder za zmagovalce, a je v soboto po četrtem "brzincu" odstopil zaradi domnevne okvare vzvodne gredi na svojem hyundaiu i20 N. Belgijec je odstopil v petek, ko je močan pritisk uničil sprednje levo vzmetenje njegovega vozila. Oba sta sicer končala reli, toda z velikim zaostankom daleč od najvišjih mest. Estonec Ott Tänak (M-Sport Ford) je moral dvakrat zamenjati pnevmatiko in je prav tako izgubil nekaj minut. Skupno je končal na šestem mestu, zaostal pa je devet minut in 14 sekund.

Prihodnji mesec se elitna karavana tega športa vrača v Evropo z relijem po Estoniji med 20. in 23. julijem.


Izidi:
1. Sebastien Ogier/Vincent Landais (Fra/Toyota)      3:30:42,5
2. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota)         +  6,7
3. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota)                2:58,5
4. Takamoto Kacuta/Aaron Johnston (Jap/Irs/Toyota)      3:23,8
5. Dani Sordo/Candido Carrera (Špa/Hyundai)             5:05,4
...

* SP skupno (7):
- dirkači
1. Kalle Rovanperä (Fin)        139 točk
2. Thierry Neuville (Bel)       102
3. Elfyn Evans (VBr)             98
4. Sebastien Ogier (Fra)         97
5. Ott Tänak (Est)               97
6. Esapekka Lappi (Fin)          68
...

- konstruktorji:
1. Toyota                       283
2. Hyundai                      241
3. M-Sport Ford                 174