Martin Laszlo (v sredini). Foto: Uroš Modlic
Martin Laszlo (v sredini). Foto: Uroš Modlic

Laszlo je v vodstvo prišel po predzadnji oziroma osmi hitrostni preizkušnji (Ročinj 2) v soboto. Do tedaj vodilni Turk je imel tehnične težave, zaradi okvare jermena za servovolan, ki je v njegovi ekipi niso mogli odpraviti, je moral reli predčasno končati. Idrijčan tako ni ubranil lanske zmage.

"Težav z jermenom in servovolanom nam ni uspelo odpraviti dovolj hitro, posledično bi s servisa odšli prepozno. Tudi nadaljevanje, ob predvidenem časovnem pribitku, ni bilo smiselno," je pojasnil Turk.

Do okvare je bil sicer najboljši slovenski voznik najhitrejši in je imel pred tekmeci tudi že več kot minuto naskoka. Po sedmem "brzincu" se je ta stopila na pol minute.

Martin Laszlo. Foto: Ervin Kordič
Martin Laszlo. Foto: Ervin Kordič

Prihodnje leto v koledarju za EP?

Reli v Novi Gorici je poleg državnega prvenstva štel še za evropski pokal FIA, pokal Mitropa, pokal FIA Junior ERT in prvenstvo starodobnih vozil. Dogajanje si je konec tedna na terenu ogledala tudi delegacija mednarodne zveze FIA, saj preučuje možnosti, da bi reli prihodnje leto prišel v koledar evropskega prvenstva.

Prireditev v Novi Gorici in okolici, ki jo vsako leto spremlja ogromno število gledalcev, se je začela že v petek zvečer s superspecialom v središču mesta. Zaradi spremenljivega vremena in naliva sredi preizkušnje je bil vrstni red nekoliko presenetljiv, saj je kratko preizkušnjo dobil Martin Čendak (renault clio rally5), Turk je bil tretji.

Marko Grossi. Foto: Uroš Modlic
Marko Grossi. Foto: Uroš Modlic

Grossi v soboto predrl pnevmatiko

Glavni del relija je 90 posadk iz 17 držav odpeljalo v soboto in nedeljo. V sobotnem dopoldanskem delu je imel smolo vodilni v DP-ju Marko Grossi, ki je zaradi predrte pnevmatike veliko izgubil. Turk pa je hitro potrdil status favorita in vozil na prvem mestu vse do odstopa.

Po sobotnem delu dirke (devetih od skupno 15 HP-jev) je Laszlo vodil z 20 sekundami prednosti pred Nemcem Hermannom Gassnerjem (hyundai i20 R5). Tretji je bil Estonec Romet Jurgenson (ford fiesta rally3) z zaostankom 29 sekund.

Vrstni red se tudi v nedeljo ni bistveno spremenil. Vodilna trojica je vozila brez večjih napak in razlike so ostale približno enake. Na koncu je Madžar zmagal s 13 sekundami naskoka, tretji Estonec je zaostal minuto in 18 sekund.

Peljhan zaostal 43 sekund

Zanimiv je bil tudi boj Slovencev za najvišja mesta v domači konkurenci. Grossi je kljub slabemu začetku nadaljeval vse bolje in se prebijal navzgor, v nedeljo se je po polovici dneva in pred zadnjimi tremi "brzinci" že povsem približal veteranu Darku Peljhanu (volkswagen polo RN4) in Marku Škulju (opel corsa rally4), ki sta bila po sobotnem delu relija najboljša med Slovenci na 8. in 9. mestu. Ločilo ju je le devet sekund.

Na koncu ju je Grossi prehitel in prednost v zadnjih hitrostnih preizkušnjah še povečal ter zanesljivo končal kot najboljši slovenski dirkač na skupno osmem mestu. Za zmagovalcem je imel zaostanek 3:27 minute.

Še 43 sekund počasnejši je bil Peljhan na skupno devetem mestu, rob deseterice pa je ujel Aleš Zrinski (škoda fabia rally 2 EVO), ki je prav ob koncu za tri sekunde prehitel Škulja ter ga potisnil na 11. mesto.

Naslednja, predzadnja preizkušnja DP-ja bo reli Soča v Tolminu, Kobaridu in Bovcu sredi oktobra.