Tekma na Ptuju je med 32 sumljivimi tekmami, ki so se znašle pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: Marko Madžarac
Tekma na Ptuju je med 32 sumljivimi tekmami, ki so se znašle pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: Marko Madžarac

Obtoženi Marijo C. je na zaslišanju dejal, da je bila tekma, ki so jo 11. aprila 2009 s 4:1 dobili Ptujčani, "dogovorjena na ravni predsednikov klubov".

"Kolikor vem, je bila omenjena tekma dogovorjena na ravni med predsednikoma obeh klubov. Za to informacijo sem plačal 5.000 evrov," je povedal Marijo C. Po njegovih besedah naj bi podkupnine posameznikov na določenih tekmah segale med 5.000 in 8.000 evrov, dobički pa so se merili v desettisočih evrov.

Nemška televizija ARD je lani novembra poročala, da naj bi eden izmed nogometašev Nafte pred tekmo proti Dravi dobil 5.000 evrov podkupnine. Na tisti tekmi je Damjan Ošlaj dosegel avtogol v korist Drave, res pa je tudi, da je Marko Drevenšek že pred tem dosegel avtogol v korist Nafte. Drava je tedaj zmagala prvič v spomladanskem delu sezone in začela "neverjetno" pot do obstanka v ligi. TV-prispevek s te tekme si lahko ogledate TUKAJ.

"Skupno smo za podkupovanje igralcev na eni tekmi v Antwerpnu lansko leto odšteli 21.500 evrov, dobiček je bil približno 80.000 evrov," je še dejal 35-letni Marijo C. Poleg podkupnin igralcem so denar prejemali tudi sodniki, funkcionarji, delegati ...

"Nedotaknjena ni ostala niti švicarska liga, le dražja je bila. Na tekmi med drugoligašema Gossauom in Vaduzom igralci najprej niso hoteli manipulirati, a je šlo le zato, da so hoteli več denarja. Podkupili smo igralce na obeh straneh, v višini 30.000 evrov, dobiček pa je bil približno 100.000 evrov," je še povedal po besedah državnega tožilca Andreasa Bachmanna eden glavnih akterjev stavniške mafije.