Portugalski nogometaši so v nedeljo postali evropski prvaki. Foto: EPA
Portugalski nogometaši so v nedeljo postali evropski prvaki. Foto: EPA

Ko se je to zgodilo, je bil to zelo, vsaj po odzivih sodeč, zelo čustven trenutek za njegove soigralce. Po tem jih je to pravzaprav le še bolj povezalo. Zaradi tega dogodka so bili še bolj željni končnega uspeha, kar se je v določenih situacijah tudi videlo. Vsaj po tej plati so Portugalci zaslužili naslov, saj jih je ta dogodek dokončno povezal.

Luka Elsner o poškodbi in menjavi C. Ronalda
Eder
Eder je odločil finale prvenstva stare celine v Parizu. Foto: Reuters

Kar jim ni uspelo pred dvanajstimi leti na največjem stadionu na Portugalskem, jim je na največjem stadionu v drugem največjem portugalskem mestu, seveda, če štejemo zgolj po številu Portugalcev. V Parizu jih je skoraj milijon. Z 1:0 je, kakopak po podaljšku, Portugalska v finalu premagala Francijo.

Še zadnjič v tem poletju so radijski kolegi sedli za mizo, ki je okrogla tako kot žoga in se pogovarjali o razpletu 15. evropskega prvenstva v nogometu. Četverici nogometnih novinarjev sta se pridružila zanimiva sogovornika, večino pa je navdušilo delo portugalskega selektorja Fernanda Santosa.

Taktična zrelost in vera v trenerja sta prinesli uspeh
Svoj peti zaporedni finale evropskega prvenstva je v živo v Parizu spremljal Boštjan Janežič, ki pravi, da po golu Ederja Francozi niso več verjeli v izenačenje in tudi, da je bila Portugalska taktično zelo zrela ekipa. Meni, da je Santosu na račun igrivega portugalskega nogometa, ki pred dvanajstimi leti ni obrodil sadov, tako rekoč z grško taktiko uspelo razveseliti navijače v svoji deželi. Marko Cirman, ki je v prvem podcastu napovedal končno slavje Portugalske, je dodal, da sta bila ključna moštveni duh in hierarhija v reprezentanci. Cirman je dejal, da je bilo za evropske prvake zelo pomembno to, da so tudi po mučenju v skupinskem delu prvenstva verjeli vase in zaupali Santosu. Selektor je Portugalcem vcepil miselnost, da naj se ne ozirajo na to, da niso simpatični in da je rezultat tisti, ki šteje največ. Aljaž Golčer se je ozrl na finalno srečanje in izpostavil odlično reakcijo selektorja ob poškodbi Ronalda, ko je Fernando Santos okrepil vezno vrsto in v spremenjeni taktiki so se Portugalci izvrstno znašli in parirali Francozom. Luka Petrič je poudaril, da smo imeli v Sloveniji priložnost to ekipo videti v živo. Kar šest igralcev, ki je začelo nedeljski finale, je zaigralo za Sporting v Ljudskem vrtu v skupinskem delu lige prvakov pred dvema letoma. To so Rui Patricio, Cedric, Joao Mario, Willian Carvalho, Nani in Adrien Silva.

S svojo avtoriteto in sposobnostjo vodenja je Santos prepričal moštvo
O poteku srečanja po 25. minuti finala, ko se je poškodoval Ronaldo, je spregovoril tudi domžalski strateg Luka Elsner, ki je velik del svojega življenja preživel v Franciji: "Ko se je to zgodilo, je bil to zelo, vsaj po odzivih sodeč, zelo čustven trenutek za njegove soigralce. Po tem jih je to pravzaprav le še bolj povezalo. Zaradi tega dogodka so bili še bolj željni končnega uspeha, kar se je v določenih situacijah tudi videlo. Vsaj po tej plati so Portugalci zaslužili naslov, saj jih je ta dogodek dokončno povezal." Tudi Elsner ni mogel mimo izjemnega dela selektorja Santosa: "Ima veliko sposobnost prilagajanja sistema oziroma fleksibilnost v fazi organizacije obrambe. S svojo avtoriteto zna prepričati svoje varovance na čelu s Cristianom Ronaldom, da se mu podredijo in mu sledijo, kar je morda najtežja naloga trenerjev. Zagotovo ima Santos velike zasluge za končni uspeh."

Nič nisem spal, potrebujem pravo portugalsko kavo!
Cirman je takoj po vrnitvi iz Pariza v Lizbono poklical priznanega portugalskega novinarja nacionalnega radia. Delčku njegovega prenosa ob golu Ederja lahko prisluhnite tudi v podcastu. Še preden se je pogovor začel, si je Alexandre Afonso zaželel prave portugalske kave in predvsem spanca. Nato pa odgovoril na vprašanje o tem, ali ga je bilo kaj strah, da bi se prebudil in ugotovil, da so bile vse to zgolj sanje: "Oči sem pravzaprav po prespani noči nazadnje odprl včeraj, saj po zmagi v finalu nisem zatisnil očesa. Ko pa sem v noči pred finalno tekmo zaprl oči, sem premišljeval o tem, da bo zelo težko premagati Francijo. Zdaj, ko je Portugalska zmagala, so za nami čudoviti trenutki. To je bila odlična noč in izjemna tekma. Pravzaprav ni besed, ki bi opisale te občutke."

Afonso je še dodal, da je ključ portugalskega uspeha moštvo. "To je skrivnost uspeha. Vseh 23 igralcev. Ronaldo je v finalu odigral zgolj 25 minut. Vsi na Portugalskem so mislili, da moštvu zaradi tega ne bo uspelo, vsi so bili zelo zaskrbljeni. V nadaljevanju pa so bili igralci na zelenici še bolj povezani. Odigrali so kot izjemen kolektiv, prav nobeden izmed posameznikov ni izstopal. Na celotnem prvenstvu sta le dva nogometaša ostala brez nastopa, pa še to oba rezervna vratarja. Fernando Santos je odlično razporedil minutažo. Če pogledamo Ederja, igral je samo 13 minut v skupinskem delu, nato pa odločil finale. To je res fantastično in nekaj, kar nam bo ostalo v spominu za vedno," je dejal Afonso, ki je zelo kmalu po poškodbi Ronalda spet začel verjeti v zmago.

Člani okrogle mize nogometnih novinarjev Radia Slovenija so Ronalda postavili v svoje idealne enajsterice. Najpogosteje so vanje uvrstili še Griezmanna, Balea in Pepeja, Kroosa in Kimmicha. Prijetno poslušanje.

Ko se je to zgodilo, je bil to zelo, vsaj po odzivih sodeč, zelo čustven trenutek za njegove soigralce. Po tem jih je to pravzaprav le še bolj povezalo. Zaradi tega dogodka so bili še bolj željni končnega uspeha, kar se je v določenih situacijah tudi videlo. Vsaj po tej plati so Portugalci zaslužili naslov, saj jih je ta dogodek dokončno povezal.

Luka Elsner o poškodbi in menjavi C. Ronalda
Žoga je okrogla, miza pa tudi 5
Žoga je okrogla, miza pa tudi 5