Cristiano Ronaldo na nedeljskem treningu v pripravljalnem središču v Oeirasu blizu Lizbone. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo na nedeljskem treningu v pripravljalnem središču v Oeirasu blizu Lizbone. Foto: EPA

Slovenska reprezentanca se na tekmo pripravlja na Brdu pri Kranju, kjer je danes ob 11.00 opravila zadnji trening. Po četrtkovem remiju z 2:2 na Malti bo treba v upanju na ugoden izid proti eni izmed najboljših ekip na svetu prikazati veliko boljšo predstavo.

Portugalska je od svetovnega prvenstva v Katarju pred 15 meseci, kjer je v četrtfinalu izpadla proti Maroku (1:0), nanizala kar 11 zaporednih zmag! V tem času pod vodstvom novega selektorja Roberta Martineza devetkrat ni prejela zadetka, mrežo Portugalcev je uspelo zatresti samo Slovakom na oktobrski kvalifikacijski tekmi za Euro 2024 v Portu (3:2) in Švedom na prijateljskem srečanju v četrtek v Guimaraesu (5:2).

Sorodna novica Portugalska bo pokazala, kako pripravljena je Slovenija za Euro

"Prepričan sem, da bo Slovenija pokazala boljši obraz in da se bomo v polnih Stožicah potrudili, da bodo navijači domov še enkrat več odšli zadovoljni. Seveda bi bilo najbolje, da ne bi prejeli zadetka, vendar bo to zelo težko. V napadu pa bomo morali izkoristiti priložnosti, ki jih najbrž ne bo ogromno. Če bomo stali kompaktno in šli v vsak dvoboj, kot je treba, je vse mogoče. Kakovost imamo. Verjamem, da se lahko kosamo z njimi. To bo več kot prijateljska tekma, seveda tudi zaradi priprave na evropsko prvenstvo," je v nedeljo na Brdu povedal Šporar.

Tudi Jaka Bijol bi najraje videl, da obramba zadrži ničlo. "Podpisal bi za izid 0:0, 'Špoki' pa verjetno za 2:2, da doseže gol," se je nasmejal. In nadaljeval: "Vrniti se moramo k našim principom v igri, disciplini. Če ne bomo disciplinirani in oddelali v obrambi, kot moramo, bo zelo težko. Če ne oddelaš stvari pravilno, je težko že proti Malti, kaj šele proti Portugalski."

Jaka Bijol je bil v kvalifikacijah za Euro 2024 eden ključnih členov slovenske reprezentance. Foto: Ervin Čurlič
Jaka Bijol je bil v kvalifikacijah za Euro 2024 eden ključnih členov slovenske reprezentance. Foto: Ervin Čurlič

Med drugim ne bo Leaa in Fernandesa

Rafael Leao iz Milana (90 milijonov evrov), Bernardo Silva in Ruben Dias iz Manchester Cityja (oba po 80) ter Bruno Fernandes iz Manchester Uniteda (70) so v tem trenutku štirje najvišje ovrednoteni portugalski nogometaši po Transfermarktu, nikogar od njih pa ne bo v Stožicah. Enako velja za Joaa Palhinho iz Fulhama (55) in Goncala Ramosa iz PSG-ja (50), ki sta na tej lestvici na šestem in sedmem mestu.

Tržna vrednost 39-letnega Cristiana Ronalda je ocenjena na 15 milijonov evrov, s čimer je šele na 21. mestu med Portugalci, ki so bili vpoklicani za tekmi proti Švedski in Sloveniji. Je pa seveda še vedno njihov največji zvezdnik.

"Nerealno je, da je že 20 let na vrhunski ravni. Z Messijem sta postavila najbrž nedosegljive rekorde. Lahko mu samo damo roko in čestitamo ter uživamo v njuni dobi. Imajo pa Portugalci 40, 50 igralcev, ki so na vrhunski ravni. S tem, da nekaterih ne bo, se ne obremenjujemo," meni Šporar.

Sorodna novica Šporar: Ko nismo blizu igralcev in dovolj agresivni, imamo lahko težave z vsakim

Bijol: Ronaldo je lahko zgled čisto vsem

Branilec Miha Blažič že ima izkušnje z igranjem proti velikemu Cristianu, ko se je v sezoni 2020/21 v Ligi prvakov z njim srečal na dveh tekmah Ferencvarosa in Juventusa. "Vsaj zame velja, da zaradi tega priprava na tekmo ne bo kaj posebna. Mogoče bomo še bolj motivirani, vendar pri igranju za reprezentanco v resnici ne potrebuješ Ronalda, da si motiviran. Se pa seveda zavedamo njegove kakovosti. Proti takšnemu igralcu si želiš igrati."

Podobno razmišlja Bijol: "Ko se tekma enkrat začne, ne razmišljaš več o tem. Živčnost, ki si jo morda čutil pred tem, izgine. Zato ne bo kakšne posebne razlike v primerjavi z drugimi tekmami."

Korošec se počasi vrača po poškodbi, pred devetimi dnevi je v majici Udineseja po štirih mesecih prvič odigral celotno tekmo in še nekaj dni čutil posledice. "Bil je kar šok," je dejal. Na Malti je odigral prvi polčas, saj še ni 100-odstoten. Tudi on pri Ronaldu ceni vztrajnost in profesionalnost: "Vsa čast mu, kako skrbi zase, koliko da na svojo fizično pripravljenost in pri svojih letih drži formo. Lahko je zgled čisto vsem."

Kaj druži Portugalsko z Andoro in Lihtenštajnom?

So se v reprezentanci že dogovorili, kdo si bo po tekmi z njim izmenjal dres? "Najlepše bi bilo, da bi mi zmagali, tako bi odšel naravnost v slačilnico. Potem ne bi z nikomer menjal dresa," je v smehu pripomnil Šporar, ki je pred leti igral za Sporting, kjer je Ronaldo leta 2002 začel člansko kariero.

Tudi Ljubljančan se je s Cristianom že soočil na zelenici. Februarja 2022 je v 4. krogu Pokala FA z Middlesbrughom gostoval na Old Traffordu in se s soigralci po 11-metrovkah veselil velike zmage nad Manchester Unitedom. Zato dobro ve, o čem govori.

Tekma v Stožicah bo v torek ob 20.45. Slovenija se bo s Portugalsko pomerila prvič, do zdaj ni igrala le še proti Irski, Armeniji, Andori in Lihtenštajnu.

Sodnika najbolje pozna Šeško

Sodil bo Irfan Peljto iz Bosne in Hercegovine, ki je prejšnji mesec delil pravico na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov med Leipzigom in madridskim Realom (0:1). Tedaj je precej prahu dvignil s tem, ko je v 2. minuti razveljavil zadetek Benjamina Šeška z glavo zaradi domnevnega prekrška Benjamina Henrichsa nad vratarjem Andrejem Luninom.

Statistika Portugalske v kvalifikacijah za Euro 2024 (v oklepaju je uvrstitev v posameznih kategorijah med vsemi 53 udeleženci kvalifikacij):

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com