Franz Jesche je v Južno Afriko pred 40 leti prišel s prijateljem, ki pa se je po enem letu vrnil v Avstrijo. Foto: MMC RTV SLO
Franz Jesche je v Južno Afriko pred 40 leti prišel s prijateljem, ki pa se je po enem letu vrnil v Avstrijo. Foto: MMC RTV SLO
Franz Jesche
Jesche je v Južni Afriki priznan arhitekt. Foto: MMC RTV SLO
Franz Jesche
Njegova velika strast je fotografija. Foto: MMC RTV SLO
Franz Jesche
Ena od petih zaposlenih v njegovem biroju. Foto: MMC RTV SLO
Franz Jesche
"Arhitektura je težka igra," pravi Jesche. Foto: MMC RTV SLO

Njegovi starši prihajajo iz Dobrave pri Kropi, sam pa je otroštvo in zgodnjo mladost preživel v Beljaku. Po končani šoli in odsluženi vojski se je pri 21 letih s prijateljem odpravil v Južno Afriko.
"Sprva sva nameravala tu delati le kratek čas in se nato vrniti v domovino. A potem sem malo pogledal naokrog in dobil službo. Ugotovil sem, da je tu fantastično vreme in prijazni ljudje. Pravijo, da je tu najboljša klima na svetu. In sem ostal. Res mi je všeč, tako zasebno kot tudi poslovno," nam je v simpatični slovenščini z nekaj angleškimi besedami razložil, ko smo ga obiskali v njegovem biroju v Randburgu, severnem predmestju Johannesburga.

Slovenci gredo hitro nazaj
V Sloveniji je bil nazadnje pred tremi leti, kmalu pa jo bo obiskal znova. "Slovenija je zelo lepa, rad se vračam tja. Veliko sem hodil v hribe. Tu so tudi, a ne tako lepi. To mi malo manjka," pove. Tudi njega občasno obiščejo sorodniki, a le za kratko. "Slovenci so ljudje, ki radi živijo z družino. Pridejo sem, a gredo tudi hitro nazaj," reče v smehu.

Hobija potovanja in fotografija
Potem ko je sprva delal za neko podjetje, se je po 15 letih preselil na svoje. Gre mu zelo dobro. Med drugim je načrtoval nov kongresni center v še enem od johannesburških predmestij Midrandu in mednarodno letališče na otoku Sao Tome ter tudi objekte v Dubaju in Londonu.
"Arhitektura je težka igra. Najprej moraš veliko denarja zapraviti, potem ga šele dobiš," priznava. V svojem podjetju ima trenutno zaposlenih pet ljudi, pred časom jih je imel nekaj več. Počasi se želi upokojiti, da bo lahko pisal knjige in urejal svoje fotografije.

Teh ima res veliko, saj je fotografija njegov velik hobi. Za svoje fotografske izdelke je prejel že veliko nagrad na različnih tekmovanjih. Zelo rad potuje, zato sta z ženo Giselo obredla že velik del Afrike - od Namibije, Zimbabveja in Bocvane do severa Mozambika, ki ga je obiskal letos januarja. Njegova 30-letna hči Nicola se je - zanimivo - odločila za pot v nasprotno smer in že deset let živi v Avstriji.

"Človek se vsega navadi"
Johannesburg velja za nevarno mesto, a Jesche na vse skupaj še zdaleč ne gleda samo črno. "V zadnjih letih je res preveč kriminala. Pri meni so že šestkrat vlomili. Težava je, da ne le pokradejo, ampak tudi vse uničijo. Včasih je življenje nočna mora, a na splošno je absolutno fantastično. Človek se vsega navadi, malo je treba biti previden," dodaja.

In kako bi primerjal Afriko in Evropo? "Afrika je zelo zanimiva in povsem drugačna od Evrope. Enako velja za ljudi. Afrika je nepredvidljiva, njena politika pa za Evropejce nepredstavljiva. Logika tu je drugačna, premalo se misli na to, kaj bo jutri," ocenjuje Jesche.

Lahko priredimo tudi OI
Z zanimanjem spremlja tudi svetovno prvenstvo v nogometu. "Vzdušje je odlično. Do zadnjega trenutka smo bili skeptični glede SP-ja, a zdaj mislim, da lahko priredimo tudi olimpijske igre," še pravi. V Rustenburgu si je v torek v živo ogledal tekmo Mehika - Urugvaj, prav tako pa je bil seveda navdušen nad predstavami slovenske reprezentance. Žal se njegova napoved, da se bo uvrstila v osmino finala, ni uresničila.
Iz Johannesburga,