Anteju Šimundži je uspelo krivuljo v Ljudskem vrtu zasukati navzgor. Foto: www.alesfevzer.com
Anteju Šimundži je uspelo krivuljo v Ljudskem vrtu zasukati navzgor. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti spomladi ne poznajo poraza na zelenici, izgubili so le za zeleno mizo v Murski Soboti z 0:3, potem ko so vodili z 2:0. Odslužili so kazen štirih tekem, ko je moral biti Ljudski vrt prazen, zvesti navijači pa so odlične predstave spremljali na južni ploščadi.

Končno! Vrata Ljudskega vrta so znova odprta in odziv je dovolj zgovoren. Marsikdo ni bil zadovoljen z odločitvijo, a smo jo sprejeli in gremo naprej. Veselimo se odprtja stadiona in pričakujem pozitivno ozračje na največjem slovenskem derbiju,” je poudaril trener Ante Šimundža, ki je na začetku oktobra nasledil Damirja Krznarja na klopi Maribora.

"Če bi bil ta derbi prvi zame, bi imel težave. Šel sem skozi takšne zadeve, ko je bila prevelika evforija. Pri tem ne govorimo o navijačih. Oni so tisti, ki imajo pravico biti evforični in imajo vse vzvode, da ponesejo ekipo. Ne sme pa je biti pri nas, pri odločitvah in izvedbi. Ne v teku, ne v branjenju ali v napadanju. Skupaj s sodelavci moramo stremeti k temu, da smo mirni in pragmatični. Pričakujem zahtevno tekmo. Zaradi zunanjih vplivov, pomena tekme, tako se tudi pripravljamo,” je razmišljal Šimundža, ki je Maribor pred desetimi leti že popeljal v Ligo prvakov.

Na derbi se ni težko pripraviti, saj gre za privilegij
Olimpija je v ponedeljek zamenjala celotno trenersko ekipo. Zoran Zeljković in pomočniki so zapustili klop zmajev.

"Po pravici povedano, nas ne zanima dogajanje pri njih. Preveč spoštujemo tekmeca, da bi se ubadali s tem. Razmišljamo, kako iz ene skrajnosti preiti v drugo in ohraniti mirnost, mentalno pripravljenost v pričakovanju tekme pred polnimi tribunami. Med tednom smo ostali ves čas popolnoma osredotočeni. Na derbi se ni težko pripraviti, saj gre za privilegij. Vedno je dobro tekmovati z njimi in igrati takšne tekme," je razlagal Šimundža, ki nima težav s sestavo kadra. Razen Luke Uskokovića in Nemanje Mitrovića so vsi pripravljeni za nastop.

"Fantje izpolnjujejo zahteve, začeli so popolnoma dojemati pomen derbija in DNK Maribora. Dvig izidov se je zgodil z mojim prihodom, je nekaj, kar me veseli, ampak najbolj je pomembno, da so igralci sprejeli zamisli. Začeli so verjeti, do uspeha pa pridejo z vsem znanjem, ki ga premorejo. Da si najboljši v derbiju, je privilegij, a obenem odgovornost.”

Mariborčani zelo samozavestni pričakujejo derbi za drugo mesto z Olimpijo

Kapetan Milec podaljšal pogodbo do leta 2026
Do leta 2026 je pogodbo podaljšal kapetan Martin Milec. 32-letni branilec je v Ljudski vrt prvič prišel že leta 2010 in potrpežljivo čakal na pravo priložnost.

Kapetan Martin Milec bo tudi v prihodnjih dveh sezonah igral v vijoličastem dresu. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Martin Milec bo tudi v prihodnjih dveh sezonah igral v vijoličastem dresu. Foto: www.alesfevzer.com

"Vemo, kaj pomeni tej ekipi in je pomenil že v preteklosti. Pogodba je bila podpisana že pred časom, zdaj je primeren trenutek za objavo. Martin ceni vse zadeve in se zaveda, v kolikšni meri mu je klub stal ob strani tudi v vmesnih trenutkih, ki zanj niso bili najprijetnejši. Pred seboj še ima nekaj let igranja, ima pa tudi pripadnost. Pozna Maribor do obisti, zraven je bil pri številnih velikih uspehih in je desna roka trenerja, ki lahko na ekipo ter fante, ki prihajajo, prenaša sporočilo, kaj Maribor je, kaj si želi in predvsem, kje si vsi skupaj želimo biti. Kapetan ostaja z nami vsaj še dve sezoni. Želim mu čim manj poškodb, obilo zdravja, da bo z moštvom na igrišču, kjer se najboljše počuti in ga najbolj potrebujemo,” je za klubsko spletno stran poudaril športni direktor Marko Šuler.

Šuler: Nadomestiti čez noč eno najuspešnejših v klubski zgodovini, je misija nemogoče
Maribor je z naskokom najuspešnejši klub v samostojni Sloveniji. V zadnjih petih letih je osvojil le en naslov državnega prvaka (2022), pokalna lovorika pa se mu izmika že vse od leta 2016. Vitrina bo v letošnji sezoni prazna, a temelji za prihodnjo sezono so postavljeni.

"Moramo upoštevati, da so se v zadnjih dveh letih zvrstile velike spremembe. Zgodila se je menjava generacije. Nadomestiti čez noč eno najuspešnejših v klubski zgodovini, je misija nemogoče. Vsi ti fantje, ki so prišli in jih je bilo veliko, potrebujejo določen čas. Da se privadijo na tukajšnje zahteve, da dojamejo, kaj je za Maribor sprejemljivo in kaj ne. Da se zavedajo, kako visoko je postavljena letvica. Da je treba zadeve ponavljati iz dneva v dan," je razlagal 41-letni nekdanji slovenski reprezentant, ki je med letoma 2014 in 2019 igral za Maribor.

Šimundža pozna Maribor do vsake celice
"Z Antejem Šimundžo smo dobili človeka, ki usmerja fante in pelje ekipo na to želeno pot. Kot klub in sam kot športni direktor nimamo med sezono več tako velikega neposrednega vpliva, trener ga ima ob vsakdanjem delu z igralci. Ko to vlogo opravlja človek, ki pozna Maribor do vsake celice, se potem zadeve sestavijo skupaj v želen mozaik. Ta ekipa ima velik potencial, sestavljena je načrtno in bo predstavljala tudi ogrodje za prihodnje obdobje. Zgodili se bodo tudi padci. Vse to je, razumljivo, sestavni del, a je pomembno, da kažemo že kar nekaj na igrišču, kar smo in kamor sodimo. Verjamem, da so pred nami zelo zanimivi in nadvse uspešni časi,"
je še dodal Šuler.

35. krog, sobota ob 15.00:
ROGAŠKA - ALUMINIJ

Ob 17.30:
DOMŽALE - KALCER RADOMLJE

Ob 20.15:
MARIBOR - OLIMPIJA
Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Nedelja ob 15.00:
CELJE - KOPER

Ob 17.30:
BRAVO KOSTEL - MURA

Lestvica:                             
CELJE           34 23  6  5  72:32  75
OLIMPIJA        34 18 10  6  68:41  64
MARIBOR         34 18  9  7  64:33  63
KOPER           34 12 11 11  49:46  47
BRAVO KOSTEL    34 11 13 10  40:41  46
MURA            34 11  9 14  40:52  42
DOMŽALE         34 12  3 19  48:58  39
ROGAŠKA         34  9  6 19  34:59  33
KALCER RADOMLJE 34  7 10 17  31:49  31
ALUMINIJ        34  7  7 20  32:67  28