Maribor se pogovarja s turškim vlagateljem, ki ga v Ljudskem vrtu vidijo kot dolgoročnega strateškega partnerja, so potrdili v odzivu za slovenske medije z Mladinske 29. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor se pogovarja s turškim vlagateljem, ki ga v Ljudskem vrtu vidijo kot dolgoročnega strateškega partnerja, so potrdili v odzivu za slovenske medije z Mladinske 29. Foto: www.alesfevzer.com

"Po raziskovanju, kateri klub je v Sloveniji najprimernejši za nas, smo se odločili, da je ta klub Maribor. V Mariboru sem bil prejšnji teden, zelo mi je všeč mesto, zelo všeč mi je stadion in zelo so mi všeč ljudje, ki vodijo klub," je v oddaji Pod prečko dejal Acun Ilicali.

Turški medijski mogotec, ki je tudi lastnik angleškega drugoligaša Hull Cityja, podrobnosti o prihodnjem sodelovanju sicer še ni razkril.

Na nogometno novico dneva so se danes odzvali pri NK-ju Maribor in v dopisu za MMC potrdili, da vidijo v Ilicaliju dolgoročnega strateškega partnerja. Uvodna faza pogovorov je opravljena, sledi nadaljevanje z usklajevanjem strategije in skupnega delovanja s konkretnimi sklepi.

Odziv NK-ja Maribor v celoti

Bojan Ban, direktor NK-ja Maribor: "Kot smo omenili že pred časom, si NK Maribor prizadeva poiskati strateškega partnerja, ki bi pomagal v prihodnosti klub dvigniti na še višjo raven. Na tem področju smo opravili veliko dela, z namenom, da pridemo do sklenitve dogovora s transparentnim in stabilnim poslovnim partnerjem. Zavedamo se, da gre za izjemno pomembno odločitev glede prihodnosti kluba, in vse počnemo z največjo odgovornostjo do kluba, navijačev.

Veseli nas, da je g. Acun Ilicali s svojo ekipo prepoznal NK Maribor kot najuspešnejši klub in najboljšo blagovno znamko v Sloveniji. Lahko potrdimo, da smo se sestali in začeli uvodne pogovore. Moramo pa omeniti, da pri tem še ne gre za povsem zaključeno zgodbo.

V okvirih slovenskega gospodarstva in s sponzorskimi sredstvi, ki so na voljo, je namreč težko ohranjati projekt na želeni ravni, ki bi združevala dolgoročno finančno stabilnost s tekmovalnimi ambicijami.

Po opravljenih raziskavah in dosedanjih spoznanjih po uvodnih sestankih smo v vodstvu klubu prepričani, da je g. Ilicali ustrezen dolgoročni strateški partner, ki deli naše vrednote ter ambicije.

Po izraženem obojestranskem velikem interesu o skupnem sodelovanju je na vrsti naslednja faza, z usklajevanjem strategije skupnega delovanja in s konkretizacijo zadev."

Bojan Ban. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Ban. Foto: www.alesfevzer.com

Ob Olimpiji in Muri na koncu izbral Maribor

Ilicali je v pogovoru za televizijo Sportklub dodal, da je pri vlaganju v nogomet v Sloveniji razmišljal tudi o drugih klubih, Olimpiji in Muri, a se je nazadnje odločil za Maribor. Glavni dejavniki, ki so ga prepričali, so bili navijači, ljudje v klubu, mesto in tudi lokacija, saj je zanj zelo pomembno, da ima v bližini letališče.

"Presenečen sem sicer, da Slovenija že prej ni bila resnejša tarča vlagateljev. Morda bom jaz tisti, ki bo potem privabil še druge, kajti potencial je zares velik. Mi nismo vlagatelji, mi smo ljudje, ki si želimo zagotoviti uspeh. Smo strastni pri tem, kar počnemo. To nas žene," je Ilicali povedal o vlaganju v slovenski nogomet.

Acun Ilicali je 54-letni medijski mogotec, lastnik televizije TV8 in platforme Exxen ter produkcijske hiše Acun Medya, katere tudi v Sloveniji najbolj znan izdelek je oddaja Exatlon. Foto: AP
Acun Ilicali je 54-letni medijski mogotec, lastnik televizije TV8 in platforme Exxen ter produkcijske hiše Acun Medya, katere tudi v Sloveniji najbolj znan izdelek je oddaja Exatlon. Foto: AP

Pripravljen izgubiti milijone

"Če vložiš v klub v Sloveniji, boš morda izgubil milijone. A če ta klub dvigneš na visoko raven, boš te milijone nazaj dobil z obrestmi. Res je, tveganje je veliko, ampak to je tisto, kar me privlači. Uspeh je namreč lahko ogromen," je še dodal o morebitnem tveganju pri poslu v Sloveniji.

O tem, kaj namerava izboljšati v Mariboru, pa je dejal: "Skupaj si želimo pisati zgodbe o uspehu, največje v zgodovini kluba. Zakaj ne bi šli navzgor? Proti Evropski ligi, celo proti Ligi prvakov. Zanima me rast. Moj načrt je, da postanemo družina, da še povečamo navijaško bazo, privabimo nove navijače ... Zame niso pomembne materialne stvari, pomembno je, da vsi čutimo klub. To je moja želja in s tem namenom prihajam. Samo skupaj lahko dosežemo velike stvari."

Od športnega novinarja do producenta in mogotca

Ilicali je 54-letni poslovnež, ki je vse od leta 1991 del medijske javnosti v Turčiji, ko je pri 22 letih postal športni novinar. Pozneje se je prelevil v producenta, ki je sodeloval pri nekaterih največjih televizijskih šovih v Turčiji. Leta 2004 je ustanovil producentsko podjetje Acun Medya, ki je z resničnostnimi in televizijskimi šovi zasulo domač in sosednje trge. Leta 2013 je postal lastnik televizije TV8, ki je zrasla v eno najbolj gledanih v Turčiji.

V svet športa se je vrnil leta 2017 s platformo Exxen, ki je kot spletni distributer širila nabor športnih vsebin in leta 2021 je postala lastnica TV-pravic za Ligo prvakov in Evropsko ligo v Turčiji.

Hull City je glavni Ilicalijev nogometni projekt. V nedeljo tigri gostujejo pri Plymouthu, ki se bori za obstanek. Samo zmaga in kakšen spodrsljaj West Broma ali Norwicha bi prinesel kvalifikacije za Premier ligo. Foto: AP
Hull City je glavni Ilicalijev nogometni projekt. V nedeljo tigri gostujejo pri Plymouthu, ki se bori za obstanek. Samo zmaga in kakšen spodrsljaj West Broma ali Norwicha bi prinesel kvalifikacije za Premier ligo. Foto: AP

Trije nakupi, dva hitra umika, s Hullom lovi Premier ligo

Osebno se je Ilicali kot vlagatelj v nogomet podal v času koronske pandemije. Leta 2020 je kupil partnerski delež v nizozemskem klubu Fortuna Sittard, a je že leta 2021 končal sodelovanje. Nato je 19. januarja 2022 s svojim podjetjem Acun Medya postal lastnik angleškega kluba Hull City.

Ko je prevzel tigre, so se borili za obstanek v drugi angleški ligi, lani so se stabilizirali in v Championshipu osvojili 15. mesto, trenutno pa se borijo celo za vstop v Premier ligo. Pred zadnjim, 46., krogom je Hull na 7. mestu, tik za mesti, ki prinašajo dodatne kvalifikacije za angleško elitno ligo.

Vmes je Ilicali lani junija kupil tudi večinski delež v irskem prvoligašu Shelbourne, a že po pol leta se je umaknil iz dublinskega kluba.

Konec februarja pri Čeferinu in na lovu za klubom

Po novem letu je Ilicali že iskal svoj naslednji nogometni projekt in pri tem izbral Slovenijo. Konec februarja se je prvič namensko mudil v Ljubljani in se pri tem srečal s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom. Vendar to ni bil glavni namen obiska, temveč preverjanje terena za vlaganje v enega izmed slovenskih klubov, je kot prva takrat 27. februarja objavila nogomania.com. Sprva se je omenjala Olimpija, nato Mura, a na koncu je za Ilicalija aprila najzanimivejši postal Maribor.

Direktor Maribora Bojan Ban je že prejšnji torek za časopis Večer potrdil, da pogovori s turškimi investitorji res potekajo, uradno pa se je klub na razkritje Nogomanie pred tednom dni odzval s kratkim in skopim sporočilom službe za odnose z javnostmi: "Smo v fazi pogovorov in zbiranja informacij s potencialnimi vlagatelji. Dokler gre za zgolj nezavezujoče pogovore, medijskih zapisov oziroma govoric o posamičnih kandidatih ne moremo komentirati."