Tim Matavž je Fercem na dveh srečanjih zabil štiri gole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Matavž je Fercem na dveh srečanjih zabil štiri gole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Valter Birsa
Valter Birsa je podal pri obeh zadetkih. Foto: Reuters
Ferski otoki
Ferci so se dobro upirali. Foto: EPA
Matjaž Kek
Matjaž Kek je zadovoljen, da se je neugodno gostovanje končalo na najboljši možni način. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Riccardo Montolivo
Riccardo Montolivo in Antonio Cassano proslavljata drugi zadetek azzurrov. Foto: EPA
Slovenija zmagala na Ferskih otokih

Slovence sta v Toftirju pričakali razmočeno igrišče in hladno vreme. Torej okoliščini, ki sta oteževali razvoj igre. V 25. minuti je Marko Šuler kot zadnji obrambni igralec podrl Christiana Holsta in si prislužil rdeči karton. Na slovensko srečo je malo pozneje Matavž (29.) zatresel domačo mrežo. Enako je na začetku 2. polčasa "uspelo" tudi Baldvinssonu, s čimer je bila pot do tretje kvalifikacijske zmage odprta.

Varovanci Matjaža Keka tako z lepo popotnico odhajajo na zaslužen dopust. Boj za evropsko prvenstvo leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini bodo nadaljevali 2. septembra, ko bodo v Ljubljani gostili Estonijo.

Izide preostalih kvalifikacijskih tekem si oglejte tukaj.

Cesar meril za las nenatančno
Slovenci so uvodoma pritisnili proti domačim vratom, a so imeli zaradi zelo razmočenega igrišča, na katerem je na določenih delih dobesedno stala voda, precej težav z organizacijo napadov. Prva priložnost na tekmi je pripadla Fercem, potem ko je Christian Holst z roba kazenskega prostora streljal čez vrata. Slovenski odgovor je sledil v 9. minuti, ko je Boštjan Cesar po predložku Valterja Birse za las zgrešil vrata.

Šuler predčasno v slačilnico
Borbeni Ferci so vzpostavili ravnotežje in si v 20. minuti priigrali novo priložnost - strel Holsta je Handanović zanesljivo ukrotil. Prav Holst je malo pozneje "izsilil" izključitev Marka Šulerja. Napadalec Silkeborga je namreč ušel slovenski obrambi, Korošec pa ga je kot zadnji mož podrl na robu kazenskega prostora. Sodnik Oliver Drachta mu je pokazal rdeči karton.

Matavž nadaljeval, kjer je oktobra končal
Slovenci so v 29. minuti odgovorili na najboljši možni način - z zadetkom. Birsa je po prostem strelu z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, kjer se je ta odbila do Tima Matavža, ta pa jo je "s prve" poslal v desni spodnji kot vratarja Jakupa Mikkelsena. Šempetrčan je že na oktobrski tekmi Ferskim otokom natresel tri gole.

Birsa podajalec, Baldvinsson strelec
Drugi polčas se za varovance Matjaža Keka ne bi mogel začeti bolje, saj je v 47. minuti Rogvi Baldvinsson po kotu in predložku Birse žogo poslal v lastno mrežo. Takoj zatem je Birso zamenjal Matej Mavrič. Slovenci so se pomaknili nekoliko bolj "nazaj" in prežali na protinapade, medtem ko so več pobude prepustili domačim. Tako je v 67. minuti Hansen s prostega strela preizkusil Handanovića, a je ta odbil žogo. Slovenija je do konca tekme suvereno nadzirala položaj in tako razveselila tudi peščico navijačev, ki jih je prišla podpirat na oddaljeno otočje med Škotsko in Islandijo.

Kek zaželel fantom dober dopust
"Ni važno, kako. Važno je, da smo zmagali. Fantje so res oddelali tekmo pošteno. To igrišče je res zanič in res za oboje enako, ampak ni se dalo igrati po tleh. Zadetka smo dosegli v pravih trenutkih in po izključitvi Marka Šulerja ostali zelo razumni in taktično zbrani. Zato si fantje zaslužijo čestitke za zmago, motiv, trud in za vse, kar so v teh teh dneh tukaj prestali. Zdaj jim res privoščim en dober, dober dopust," je po tekmi dejal selektor Matjaž Kek.

V drugi tekmi skupine C je Italija zanesljivo odpravila Estonijo (3:0) in potrdila prvo mesto.

Poraz Srbov v Južni Koreji
Srbi, ki bodo očitno najhujši tekmec Slovencev za drugo mesto, o v Seulu odigrali prijateljsko tekmo z Južno Korejo in jo izgubili z 1:2. Za Srbijo je zadetek dosegel Radosav Petrović.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012
SKUPINA C

FERSKI OTOKI - SLOVENIJA 0:2 (0:1)
1.000; Matavž 29., Baldvinsson 47./ag
RK: Šuler 25./Slovenija

Ferski otoki: Mikkelsen, Naes (81. Olsen), Baldvinsson, Davidsen , Benjaminsen, Udsen (45. Danielsen), Justinussen, Elttor, Holst (76. Mouritsen), Edmundsson .

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler , Jokić, Birsa (48. Mavrič), Bačinović, Koren, Iličić, Novaković (55. Ljubijankić), Matavž (76. Kirm).

Sodnik: Oliver Drachta (AVT)

ITALIJA - ESTONIJA 3:0 (2:0)
Rossi 21., Cassano 39., Pazzini 68.

Lestvica:                          
ITALIJA            6  5 1 0 14:1 16
SLOVENIJA          7  3 2 2  9:4 11
SRBIJA             6  2 2 2  8:9  8
ESTONIJA           6  2 1 3  7:9  7
SEVERNA IRSKA      5  1 3 1  3:3  6
FERSKI OTOKI       6  0 1 5  3:18 1

Torek ob 20.30:
FERSKI OTOKI - ESTONIJA

Slovenija zmagala na Ferskih otokih