Na eni strani navdušenje, na drugi žalost. Foto: Reuters
Na eni strani navdušenje, na drugi žalost. Foto: Reuters
Belgija se veseli, Brazilija v solzah

To se je do zdaj zgodilo v letih 1934, 1966, 1982 in 2006. Sploh prvič v polfinalu ne bo ne Brazilije ne Argentine ne Nemčije.
Rezervist Renato Augusto je v 76. minuti z golom z glavo vlil nekaj upanja Braziliji, ki je zaostajala za dva gola, podal mu je Philippe Coutinho, toda to je bilo na koncu premalo. Južnoameričani so v drugem polčasu sicer prevladovali, si pripravljali priložnosti, vendar žoga ni želela v mrežo. Belgijska obramba je zdržala.
Tako je bilo tudi v končnici tekme. Augusto je v 81. minuti iz ugodnega položaja meril za las mimo vrat, v 94. minuti pa je izenačenje Neymarju s sijajno obrambo preprečil skozi vso tekmo dobro razpoloženi vratar Thibaut Courtois, ki je žogo izpod prečke izbil čez vrata.
V prvem polčasu avtogol Fernandinha in mojstrovina De Bruyna

Belgija je pred zadetkom Brazilije tričetrt ure vodila z 2:0, potem ko je v 31. minuti po protinapadu vodstvo mojstrsko povišal Kevin De Bruyne z nizkim diagonalnim strelom z desnico z roba kazenskega prostora. Podal je Romelu Lukaku, ki je odlično prodrl na sredini zelenice.
Prvič so Belgijci brazilsko mrežo zatresli v 13. minuti, ko je po strelu iz kota na bližnji vratnici avtogol z ramo dosegel Fernandinho, ki ga je žoga zadela po poskusu Vincenta Kompanyja z glavo.
Belgijci so tekmo začeli brez Driesa Mertensa, v prvi postavi je bil Marouane Fellaini, kar je pomenilo, da je bil v bolj napadalni vlogi De Bruyne.

Na začetku tekme vratnica Thiaga Silve
Pri petkratnih svetovnih prvakih Brazilcih je namesto kaznovanega Casemira v začetni enajsterici pričakovano zaigral nesrečni Fernandinho, ki tudi pri drugem golu ni uspel ustaviti Lukakuja. Odsotnost Casemira v vezni vrsti se je Brazilcem v prvem polčasu zelo poznala, saj so tam bili premalo čvrsti.
Brazilski selektor Tite je v drugem polčasu v igro poslal Roberta Firmina in Douglasa Costo, nakar so njegovi varovanci bolje nadaljevali, Belgijci pa niso več prišli do žoge, ampak se osredotočili na organizirano branjenje.
Že na začetku tekme, v 8. minuti, je bila sicer Brazilija prva zelo blizu zadetka, a je po kotu žoga presenetila Thiaga Silvo, ki je pred vrati ni najbolje zadel, tako da je končala le v vratnici. Dvakrat so nogometaši Selecaa neuspešno zahtevali 11-metrovko, srbski sodnik Milorad Mažić se za to ob akcijah Neymarja in Gabriela Jesusa ni odločil.
Tretjič na zadnjih štirih SP-jih slovo v četrtfinalu
Brazilci se tretjič na zadnjih štirih SP-jih poslavljajo v četrtfinalu, leta 2006 jih je izločila Francija (1:0), leta 2010 pa Nizozemska (2:1). Še veliko bolj boleč je bil poraz v polfinalu na domačem mundialu pred štirimi leti, ko je Nemčija slavila kar s 7:1.
Belgija se bo v torek ob 20.00 v polfinalu v St. Peterburgu pomerila s sosedo Francijo, ki je popoldne v Nižnem Novgorodu z 2:0 izločila Urugvaj.
Martinez: Naš načrt smo izpeljali perfektno
"Fantom je uspelo, bili so neverjetni, pokazali so neverjetno srce. Niti za trenutek nisem pomislil, da bodo odnehali. Naša učinkovitost je bila čudovita, naš načrt smo izpeljali perfektno," je bil po tekmi vzhičen belgijski selektor, Španec Roberto Martinez.
Brazilija je na 26. tekmi pod vodstvom Titeja prvič prejela dva zadetka. "Svetovno prvenstvo zapuščamo žalostni. Izgubili smo proti odlični ekipi, ki je izkoristila svoje priložnosti. Smo bojevita ekipa z dobrimi mladimi igralci, ki lahko zmagajo na naslednjem SP-ju. Poskušali smo, se borili do konca. Domov odhajamo z dvignjenimi glavami, saj smo dali vse od sebe," je povedal branilec Miranda.

Četrtfinale:
BRAZILIJA - BELGIJA 1:2 (0:2)
42.873; Renato Augusto 76.; Fernandinho 13./ag, De Bruyne 31.

Brazilija: Alisson, Fagner , Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Fernandinho , Paulinho ( 73./Renato Augusto), Coutinho, Willian ( 46./Firmino), Neymar, Jesus ( 58./Douglas Costa).

Belgija: Courtois, Alderweireld , Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, Meunier , Chadli ( 83./Vermaelen), De Bruyne, Hazard, Lukaku ( 87./Tielemans).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Belgija se veseli, Brazilija v solzah