25-letni Harry Maguire (desno) se skupaj z Johnom Stonesom veseli vodilnega zadetka, svojega prvega za reprezentanco, ki je
25-letni Harry Maguire (desno) se skupaj z Johnom Stonesom veseli vodilnega zadetka, svojega prvega za reprezentanco, ki je "trem levom" utrl pot do zmage. 194 cm visoki branilec je sicer član Leicestra, za Anglijo pa je debitiral septembra lani. Foto: Reuters
Dele Alli
Dele Alli je v 59. minuti potrdil zmago Anglije. Foto: Reuters
Na Otoku že zdaj velikanska evforija
Angleži izločili Švede za prvi polfinale po 28 letih

Varovanci Garetha Southgata tako ohranjajo možnosti, da morda najprestižnejšo športno lovoriko vrnejo v "domovino nogometa", kar jim je do zdaj uspelo enkrat, in sicer leta 1966, ko so slavili na domačem prvenstvu.

Angleži so zasluženo dobili četrtfinalni obračun, saj so bili večji del tekme boljši nasprotnik. Švede je v 30. minuti načel Harry Maguire, ki je zadel z glavo po podaji iz kota. Končni izid tekme pa je v 59. minuti prav tako z glavo postavil Dele Alli. Tudi Švedi so imeli tri lepe priložnosti, a se je vratar Jordan Pickford vselej izkazal.

Za uvod "tipanje" z obeh strani
Začetek obračuna v Samari je postregel s taktično, previdno igro na obeh straneh. Reprezentanci sta "tipali" druga drugo in čakali, da morda nasprotnik že na začetku napravi večjo napako, ki bi omogočila "lahek" zadetek. V 13. minuti je Viktor Claesson močno sprožil s kakšnih 30 metrov, a je žoga zletela čez vrata. Pet minut kasneje je na drugi strani Harry Kane z roba kazenskega prostora meril kakšen meter mimo desne vratnice Robina Olsena.

Maguire po kotu zadel z glavo
Angleži so imeli žogo nekoliko več v nogah, toda niso si uspeli priigrati večjih priložnosti. Švedi so dobro stali na zelenici. Nato pa so si Otočani v 30. minuti izborili kot z leve strani. Ashley Young je podal v sredino kazenskega prostora, kjer je visoki (194 cm) Harry Maguire prišel do strela z glavo in žogo poslal za hrbet Olsena. Strel je bil premočan, da bi ga švedski vratar uspel ustaviti. Angleži so tako spet zadeli po prekinitvi, elementu, ki so mu v pripravah pred prvenstvom posvečali veliko pozornosti.

Sterling imel na nogi 2:0
Anglija je tudi v nadaljevanju gospodarila na zelenici. Hitri Raheem Sterling je v 45. minuti lepo vtekel na globinsko podajo za hrbet švedske obrambe, tako da je sam pritekel pred Olsena, a mu je slednji spretno izbil žogo. Ostalo je pri 1:0. Statistika prvega polčasa: posest žoge 56:44 za Anglijo, ki je sprožila tudi več strelov (4:1), v okvir vrat pa 1:0.

Dele Alli v polno, Pickford ustavil Švede
Švedi so drugi polčas začeli precej bolje. V 47. minuti je Marcus Berg, dobil je skok z Ashleyjem Youngom, po podaji Ludwiga Augustinssona odlično streljal z glavo, a je Pickford z izjemno parado preprečil izenačenje. Angleži so odgovorili z obetavnimi napadalnimi akcijami, ki so jih drugim golom kronali v 59. minuti. Jesse Lingard je z desne strani poslal predložek na daljšo vratnico, kamor je utekel Dele Alli in žogo z nekaj metrov z glavo poslal pod prečko. Malo kasneje je Švedska izpeljala odlično akcijo, po kateri je do strela s kakšnih 13 metrov prišel Claesson, a se je z dobro obrambo spet izkazal Pickford.

Anglija tekmo rutinirano pripeljala do konca
Švedi se kljub visokemu zaostanku niso predali. Skušali so zabiti zadetek upanja. V 65. minuti sta hkrati vstopila John Guidetti in Martin Olsson. Ob strelu Berga v 72. minuti je Pickford s konicami prstov žogo odbil čez vrata. A to je bilo bolj ali manj vse, saj so Angleži nato brez težav nadzirali dogajanje na zelenici. Angleški navijači so tako že precej pred koncem začeli prepevati himno. Še končna statistika: posest žoge 57:43, streli 7:6 - oboje v korist Anglije, medtem ko je Švedska sprožila en strel več v okvir vrat (3:2).

Southgate: Ekipa zori pred našimi očmi
"Igrali smo proti nasprotniku z jasno identiteto in močnim kolektivnim duhom. Na obračunu s Kolumbijo smo se emocionalno izpraznili, zato je bila današnja tekma pravi test zrelosti. Ekipa zori pred našimi očmim,"
je ocenil selektor Anglije Southgate. "Igrali smo proti močnemu nasprotniku, a nismo pokazali naše najboljše predstave. Odločile so malenkosti. Prve pol ure smo nadzirali dogajanje, nato pa smo prejeli gol iz kota. Če bi na začetku drugega dela zadeli, bi bilo vse drugače. Angleški vratar se je izkazal. Kljub izpadu je za nami zelo dober turnir, kar sem igralcem tudi povedal takoj po koncu tekme. Zdaj nam je težko, a ko bomo v miru analizirali, bomo lahko z doseženim zelo zadovoljni," pa je dejal selektor Švedske Janne Andersson.


NOGOMET

21. SVETOVNO PRVENSTVO

ČETRTFINALE

Samara:
Švedska - ANGLIJA 0:2 (0:1)
39.991; Maguire 30., Dele Alli 59.

Švedska: Olsen, Krafth ( 85./Jansson), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Ekdal, Larsson , Forsberg ( 65./Olsson), Berg, Toivonen ( 65./Guidetti ).

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire , Trippier, Henderson ( 85./Dier), Young, Lingard, Dele Alli ( 76./Delph), Sterling (91./Rashford), Kane.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Soči:
Rusija - HRVAŠKA * 5:6 (2:2, 1:1)
44.287; Čerišev 31., Fernandes 115.; Kramarić 39., Vida 101.
* - po streljanju 11-m

Na Otoku že zdaj velikanska evforija
Angleži izločili Švede za prvi polfinale po 28 letih