Thierry Henry in Roberto Martinez že kujeta taktiko za polfinale. Foto: Reuters
Thierry Henry in Roberto Martinez že kujeta taktiko za polfinale. Foto: Reuters
Didier Deschamps je bil soigralec Henryja v zlatem obdobju francoske reprezentance. Foto: Reuters

Francija in Belgija se bosta za finalno vstopnico pomerili v torek ob 20.00 v St. Peterburgu. Selektor Didier Deschamps je bil kapetan ekipe, ki je osvojila naslov svetovnih prvakov leta 1998, Henry pa je na domačem mundialu dosegel tri zadetke. Natančen je bil v skupinskem delu proti Južni Afriki (3:0) in dvakrat proti Savdski Arabiji (4:0). V četrtfinalu proti Italiji je bil natančen tudi z bele točke v četrti seriji.

"Res bo vse skupaj prav nenavadno na torkovi tekmi, ko bo Henry na klopi tekmeca. Zelo sem vesel zanj, saj ga cenim," je poudaril Deschamps.

40-letni Henry je na 123 tekmah v dresu Francije dosegel 51 golov. Igral je na štirih svetovnih prvenstvih (1998, 2002, 2006 in 2010). Zelo se je izkazal tudi na SP-ju v Nemčiji pred 12 leti, ko je v četrtfinalu v Frankfurtu domov poslal Brazilce (1:0), a so galski petelini v finalu po streljanju enajstmetrovk izgubili proti Italiji.

Alderweireld: Henryjeve izkušnje so neprecenljive
Ko je na klop Belgije sedel Martinez, je poklical Henryja in že dve leti uspešno sodelujeta. "Henry je zelo pomemben za nas. Ves čas nam govori zgodbe iz bogate kariere, ki so pravi navdih za nas. Izjemno pozitivno je vplival na nas, njegove izkušnje so neprecenljive," je pojasnil Toby Alderweireld.

"Seveda si želi finala. Vedno nam svetuje in si želi naših zmag," je dodal Kevin De Bruyne.

Francoski nogometaši seveda zgodbo vidijo po svoje. "Če bomo zmagali, bo Thierry srečen, saj je Francoz. V Franciji je prava športna ikona, vsi se ga spominjamo kot izjemnega nogometaša. Seveda si vsi želimo, da nas ne bo premagal v polfinalu," je poudaril branilec Lucas Hernandez.

Polfinale, St. Peterburg, torek ob 20.00:
FRANCIJA - BELGIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernandez, Kante, Tolisso, Pogba, Mbappe, Griezmann, Giroud.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Witsel, Fellaini, Tielemans, Chadli, De Bruyne, Hazard, Lukaku.

Sodnik: Andres Cunha (Urugvaj)