Milivoje Novakovič je kritikom zaprl usta na najboljši možni način. Foto: MC NZS.si/Taka
Milivoje Novakovič je kritikom zaprl usta na najboljši možni način. Foto: MC NZS.si/Taka
Aleksander Radosavljevič
Zračni dvoboj Aleksandra Radosavljeviča in neugodnega Nikole Žigića. Foto: EPA
Valter Birsa
Valter Birsa je bil ponovno med najboljšimi Slovenci. V 78. minuti ga je Matjaž Kek zaradi utrujenosti zamenjal z Josipom Iličičem. Foto: EPA
Marakana
Na stadionu Marakana se je zbralo približno 40.000 gledalcev, med katerimi je bilo tudi 7.000 Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Mišo Brečko
Ob srbskem zadetku je Nikolo Žigića pokrival za dve glavi manjši Mišo Brečko, ki razumljivo ni mogel preprečiti najhujšega. Foto: EPA
Miloš Krasić in Samir Handanovič
Samir Handanovič je takole ustavil prodor Miloša Krasića. Foto: EPA
Matjaž Kek in Robert Koren
Matjaž Kek je bil upravičeno zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenija odnesla točko iz Beograda

Slovenija se je tako dobro odzvala na tudi nekoliko nesrečni uvodni poraz (0:1) s Severno Irsko. Na sloviti Marakani so bili enakovreden nasprotnik favoriziranim gostiteljem. Po lepih priložnostih Zlatka Dediča v 1. polčasu je Milivoje Novakovič v 64. minuti atraktivno zadel za slovensko vodstvo, vendar ga je v 87. minuti izničil Nikola Žigić. Še nekaj statistike: posest žoge - 51:49 in streli v okvir vrat - 6:3. Oboje v korist Srbije.

Handanovič ustavil bombo Kuzmanovića
Slovenci so dobro in pogumno začeli srečanje v Beogradu. Prvi so vendarle zapretili Srbi, potem ko je v 8. minuti z okoli 25 metrov silovito sprožil Zdravko Kuzmanović, čigar poskus je s parado odbil Samir Handanovič. V 12. minuti je Slovenija uprizorila nekaj nevarnih akcij v kazenskem prostoru Srbije, a je domačim uspelo blokirati vse strele.

Dve lepi priložnosti za Dediča
Zeleno-rumeni so v 19. minuti izpeljali protinapad. Andraž Kirm je z levega boka podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Dedič najprej za kakšen meter zgrešil vrata Andželka Djuričića. Ta bi bil ob natančnejšem strelu brez moči. Dedič je imel še lepšo priložnost v 27. minuti, ko se je po sijajni globinski podaji Valterja Birsa sam znašel pred Djuričićem, toda zgrešil okvir vrat.

Brez posledic za Mavriča Rožiča po štartu Žigića
V 39. minuti je Milivoje Novakovič s prostega strela z roba kazenskega prostora meril čez vrata, na drugi strani pa je "Sarma" zlahka ukrotil šibka strela Kuzmanovića in Žigića. Prav zadnji je v 43. minuti z grobim štartom pokosil Mateja Mavriča Rožiča, ki pa jo je na srečo odnesel brez poškodbe. Kekova četa je ob polčasu pustila zelo dober vtis. Statistika: posest žoge - 53:47, streli v okvir vrat - 4:0. Pri tem je treba dodati, da sta bili Dedičevi priložnosti lepši od srbskih poskusov.

Vidić pred Novakovičem, "Sarma" pred Krasićem
Na začetku 2. polčasa je Valter Birsa na robu kazenskega prostora ukradel žogo Aleksandru Lukoviću in podal pred vrata, kjer je Nemanja Vidić zadnji hip izbil pred Novakovičem. Malo pozneje je na drugi strani Miloš Krasić, ki je igro vstopil s klopi, prodrl v slovenski kazenski prostor, kjer ga je še pravočasno ustavil Handanovič.

Kirm-Novakovič: Šah-mat
Srbi so v uvodnih minutah 2. polčasa pritiskali, a je Slovenija odbila vse napade, nato pa postajala vse nevarnejša. In v 63. minuti izpeljala izjemno akcijo za 1:0. Razpoloženi Kirm je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Novakovič prehitel domačo obrambo in s polvolejem matiral Djuričića.

Žigić kronal srbski pritisk
Srbi so po hladni prhi vzpostavili ravnotežje. Žigić je v 70. minuti za las zgrešil okvir vrat, malo pozneje je Bojan Jokič po strelu Kuzmanoviča z glavo izbil žogo z golove črte. V 83. minuti je po nesrečnem izbijanju Boštjana Cesarja Lazovič sam stekel proti vratom Handanoviča, na robu kazenskega prostora ga je podrl Mavrič, a je Benquerenca pokazal le kot. Malo pozneje je Srbija le izenačila. Antonio Rukavina je po hitro izvedenem prostem strelu podal v kazenski prostor, kjer je dvometraš Žigić žogo z glavo zabil pod prečko. Zadetek je dal krila domačim, ki so izpeljali še nekaj nevarnih akcij, a je slovenska obramba vzdržala.

Kek: Vrnili smo se med žive
"Po vsem, kar se je dogajalo, sem zadovoljen. Predvsem sem zadovoljen, kako je ekipa odreagirala po petku. Tekmo smo imeli pod nadzorom, ampak ne smemo pozabiti, tudi Srbi so imeli svoje priložnosti. Mi smo v določenem trenutku padli, predvsem na boku in krilih, Birsa zaradi krčev ni mogel več. Odigrali smo taktično zrelo, pristop je bil pravi, in upam, da zdaj ne bomo slišali kritik o tej plati igre. Novakovič je dosegel zelo pomemben gol. Res je, nazadnje je igral slabo, ampak ne moreš takoj pozabiti, kaj je pokazal v zadnjih dveh letih in pol. Danes smo vzeli točko favoritu, manjka nam Severna Irska, kar bomo morali nekje nadomestiti. S tem remijem smo se vrnili med žive," je srečanje ocenil selektor Matjaž Kek, ki bo čez dva dni praznoval 49. rojstni dan.

Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala oktobra z domačim srečanjem proti Ferskim otokom, ki mu bo sledilo še gostovanje v Estoniji. V drugi tekmi skupine je Italija zlahka opravila s Ferci (5:0).


SKUPINA C

SRBIJA - SLOVENIJA 1:1 (0:0)
40.000; Žigić 87.; Novakovič 64.

Srbija: Djuričić, Rukavina, Subotić, Vidić , Luković , Stanković (71. Kaćar), Kuzmanović , Tošić (46. Krasić), Jovanović (64. Ninković), Lazović, Žigić .

Slovenija: S. Handanovič , Brečko, Cesar, Mavrič Rožič , Jokič, Birsa (78. Iličič), Koren, Radosavljevič , Kirm (89. Stevanovič), Novakovič , Dedič (77. Ljubijankič).

Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)

Statistika

Srbija

Slovenija

streli 89
streli v okvir vrat63
prekrški2319
posest žoge5149
koti53


ITALIJA - FERSKI OTOKI 5:0 (3:0)
Gilardino 11., De Rossi 22., Cassano 27., Quagliarella 81., Pirlo 90.
Lestvica:                           
ITALIJA 2 2 0 0 7:1 6
SRBIJA 2 1 1 0 4:1 4
SEVERNA IRSKA 1 1 0 0 1:0 3
ESTONIJA 2 1 0 1 3:3 3
SLOVENIJA 2 0 1 1 1:2 1
FERSKI OTOKI 3 0 0 3 1:10 0
Slovenija odnesla točko iz Beograda