Foto: Val 202
Foto: Val 202

Oba strokovnjaka sta gostovala v podkastu Vala 202, ki ga ustvarjata Boštjan Reberšak in Anja Hlača Ferjančič.

"To je bila krvavo priborjena zmaga, bili smo že mrtvi in smo oživeli. Turki so se dobro zoperstavili. Nismo bili pravi, ampak na koncu smo zmagali. Iz tega lahko potegnemo kaj pozitivnega. V izločilnih bojih ni slabih reprezentanc in zahvala tudi Turkom, ki vendarle niso izkoristili vseh svojih priložnosti," je poudaril Alen Djordjevič.

Sorodna novica Slovenci dve uri in pol lomili odpor Turkov za 3:2 in četrtfinale!

Ne bodo se pretirano vračali
Zoran Kedačič
pa je dodal, kako se v reprezentanci kratko in jedrnato lotijo analize: "Seveda vedno pogledamo tekmo. Je pa razlika, če jo pogledamo skupaj, samo trenerji ali pa s posamezniki, včasih tudi samo specifične situacije. Tokrat se ne bomo pretirano vračali, ni časa. Pogledali jo bomo s posamezniki, ki morajo videti določene situacije. Marsikdo si jih tudi želi videti in sam pride po povratne informacije in analizo. Moramo pa čim prej misli usmeriti na naslednjega tekmeca."

Sogovornika poudarjata, da bi imeli po porazu velike težave, saj je za tako veliko skupino res težko dobiti letalske vozovnice. Organizator omogoča, da le še dan po tekmovanju ostaneš v hotelu. Djordjevič je razmišljal o tem in dobre rešitve ni našel. Tudi to, da Slovenija nima rezerviranih povratnih kart s tega evropskega prvenstva, veliko govori o načinu razmišljanja. Prevoz iz Varne do Rima za polfinaliste organizira evropska odbojkarska zveza – pot domov še ni začrtana, se pa vodja reprezentance svoje vloge loteva skozi oči nekdanjega igralca, tako se z odbojkarji lahko poistoveti: "Sam se tega lotevam tako, kot sem to sam doživljal. Razmišljam, kaj bi si želel sam nekdaj kot igralec in poskušam tako delovati. Poslušam igralce, sem njihov zaupnik. Poskušam reševati težave, majhne in velike, na način, da delo poteka čim bolj nemoteno in da stvari ne uidejo čez rob. Poskušam reševati težave na pozitiven način. Ta reprezentanca je res pozitivno naravnana."

Sorodna novica Po hudi bitki enotni, da morajo v ponedeljek ogromno stvari narediti boljše

"Na koncu še nihče ne reče hvala"
Ne predstavlja si, kako bi organiziral delo francoske reprezentance, a v slovenski je njegov vpliv zelo pozitiven, kar hvali tudi pomočnik selektorja: "Alen opravlja izjemno delo. Je zelo pomembna vez med igralci in strokovnim vodstvom. Poskuša ugoditi vsem in to je najtežje. Ko je reprezentanca na takšni ravni kot naša, moraš imeti jeklene živce, znati se moraš pogovarjati in delati z ljudmi. Ni preprosto, na koncu pa ti nihče še hvala ne reče. Glede na to, da vem, v kaj vse sem bil vpleten še lani, ko Alena ni bilo z nami, je to res pomembna dodana vrednost. Še posebej, ker je bil igralec in z izkušnjami zna ugoditi igralcem."

Pred nadaljevanjem prvenstva vodstvo reprezentance ne bo veliko spalo, Zoran Kedačič poudarja, da čaka strokovni štab veliko dela v pripravi na četrtfinale: "Ni veliko časa do naslednje tekme. Dela se, dokler nekdo ne zaspi na kavču. To se je v tej fazi tekmovanja začelo dogajati in ko nekdo zadrema, se spogledamo, gremo spat in zjutraj navsezgodaj naprej. Analitika delata najdlje. Običajno je pri njima luč vse do druge ure zjutraj, da imamo res dovolj kakovostnih informacij, ki jih lahko nato mi trenerji pregledamo, predelamo, prečistimo in strnemo v neko smiselno celoto, da ni preveč informacij za igralce."

Igralci želijo zmagovati
Še enkrat je v ospredje postavil odbojkarje in poudaril, da se pravzaprav tudi sami učijo od njih ter skušajo le slediti njihovi ravni in potrebam, ki jih vrhunski igralci potrebujejo za podobne predstave: "Cilji so res visoki. Igralci želijo zmagati, vsak trening opravijo maksimalno. Z glavo so ves čas pri stvari. Težko je skozi celotno tekmovanje držati takšno raven, kot smo jo imeli v skupinskem delu. Pomembna je samo zmaga. In naša naloga je, da se borimo in da damo na vsaki tekmi svoj maksimum – ne glede na to, kdo je naš nasprotnik."

EP v odbojki: Mi smo v službi zaradi igralcev in se od njih učimo