Slovenski odbojkarji v Ligi narodov še naprej meljejo. Foto: VolleyballWorld
Slovenski odbojkarji v Ligi narodov še naprej meljejo. Foto: VolleyballWorld

Pred tem je Slovenija v Orleansu že premagala Argentino in Kanado in se z novim uspehom, šesto zmago na skupaj sedmih tekmah, že močno približala nastopu na zaključnem turnirju, ki bo sredi julija v Gdansku na Poljskem. Tam bo nastopila najboljša osmerica iz rednega dela, Slovenci pa trenutno na lestvici zasedajo drugo mesto. Na začetku julija jih najprej čaka gostovanje na tretjem turnirju Lige narodov na Filipinih, v soboto pa se bodo v Orleansu pomerili še z Brazilijo.

Slovenija in Kuba sta se nazadnje srečali v velikem finalu tekmovanja FIVB Challenger v Ljubljani, kjer so bili uspešnejši Slovenci in si s tem zagotovili uvrstitev v elitno Ligo narodov. Kubanci so tokrat zelo dobro odigrali prvi niz. Slovenija je imela pobudo, toda sledil je preobrat. Vrsta Gheorgheja Cretuja je povedla z 20:17, toda Kuba je izenačila in z odličnim servisom po delnem izidu 8:2 dobila uvodni niz.

Odbojkarji na kolena spravili tudi Kubo

V drugem nizu je Roka Možiča, ki še ni povsem zacelil poškodbe s tekme proti Kanadi, zamenjal Žiga Štern, ki je z napadom poskrbel za vodstvo s 6:4. Z dobrimi sprejemi so si Slovenci zagotovili hitre napade, zaključevali so jih Štern, Klemen Čebulj in Alen Pajenk, ki je prebil obrambo tekmecev za 13:9. Čebulj je z blokom naskok kmalu zatem povišal na sedem. Tudi po posredovanju kubanske klopi s 'timeoutom' slovenski ritem ni padel in s 25:15 so Cretujevi varovanci izenačili.

Na krilih Tineta Urnauta je Slovenija v tretjem nizu hitro povedla s 6:2. Manjši kubanski nalet je s posredovanjem prekinil Cretu in sledil je slovenski odgovor. Po zaporednih točkah Čebulja si je Slovenija priigrala pet točk naskoka, kmalu pa je razlika, ko je bil uspešen v bloku Urnaut, narasla na sedem. Tudi tretji niz so Slovenci zanesljivo dobili s 25:16. V četrtem nizu so Kubanci dolgo držali korak, Urnaut pa je dosegel as za 17:15. Sledil je še blok Jana Kozamernika, po novem asu kapetana pa je Slovenija dokončno prevzela pobudo in si priigrala odločilno prednost, ki ji je omogočila mirno končnico niza in zmago.

Izjavi po tekmi

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: Za nas je to zelo pomembna zmaga in to so zelo pomembne točke. Kubanci so ena fizično najmočnejših ekip v Ligi narodov in to so na trenutke tudi dokazali. Zelo sem vesel, da nam je uspelo ostati mirni in taki pričakati trenutke, ko so tekmeci igrali zares dobro, in potem posledično to mirnost izkoristiti in kakovostno odigrati v igri za menjavo in tudi v protinapadih.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: Z različnih vidikov je bila ta tekma za nas zelo pomembna. Na eni strani zaradi serij zaporednih servisov, ki so nam uspele, po drugi strani, ker smo mentalno zdržali in vedeli, da lahko osvojimo vse tri točke. V prvem nizu smo se borili sami s sabo, saj nam servis ni stekel, a smo kljub temu vodili. A vse se dogaja tako zelo hitro. En igralec pride na servis in vse se spremeni. A vedeli smo, da imamo kakovost, da lahko v vsakem trenutku obrnemo potek tekme v svojo korist. Bili smo pripravljeni, dobro smo igrali v obrambi in zelo sem vesel, da so fantje v najpomembnejših trenutkih ostali zbrani in da so pokazali vse to, kar smo do zdaj ustvarjali.


LIGA NARODOV (M)
DRUGI TURNIR, Orleans, Francija

SLOVENIJA - KUBA
3:1 (-22, 15, 16, 19)

Slovenija: Pajenk 6, Planinšič, Kozamernik 8, Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern 13, Ropret 2, Urnaut 20, Čebulj 15, Možič 1, Mujanović 1.

Kuba: Masso 6, Mergarejo 1, Concepcion 7, Thondike 1, Garcia, Gutierrez M., Taboada 1, Herrera 13, Goide, Lopez 9, Pedroso, Gutierrez J., Yant 13, Gorguet.


Sobota ob 16.30:
SLOVENIJA - BRAZILIJA

Vrstni red: Japonska 20, Slovenija 18, ZDA 15, Brazilija 13, Argentina in Italija po 12, Poljska in Nizozemska po 11, Srbija 9, Iran 7 ...

Odigrani bodo trije turnirji. Na zaključni turnir se uvrsti sedem reprezentanc od 16 + gostiteljica Poljska.