Slovenke se podajajo v olimpijske kvalifikacije. Foto: Aleš Oblak
Slovenke se podajajo v olimpijske kvalifikacije. Foto: Aleš Oblak

Slovenke so si olimpijske kvalifikacije priigrale s 25. mestom na svetovni lestvici. Varovanke Marca Bonitte bodo kvalifikacije, ki jih bo med 16. in 24. septembrom gostil Lodž na Poljskem, začele dvoboj s favoriziranimi Poljakinjami, zatem pa jih čakata še težki tekmi proti Italijankam, sicer bronastim z lanskega svetovnega prvenstva, in z olimpijskim prvakinjam Američankam.

Tekmice Slovenk v kvalifikacijski skupini C bodo še Nemke, Tajke, Južne Korejke in Kolumbijke. V konkurenci osmih reprezentanc v osrednji Poljski je sicer Slovenija najnižje uvrščena. Na olimpijske igre v Parizu se uvrstita najboljši dve reprezentanci v posamični kvalifikacijski skupini.

Priložnost za igranje z Neevropejkami

Slovenski selektor Marco Bonitta napoveduje dobro igro in poudarja, da se njegova dekleta izziva že zelo veselijo: "Za nas bo to druga priložnost, da igramo proti najboljšim ekipam na svetu, še posebej neevropskim, kot so ZDA, Južna Koreja in Kolumbija."

Njegove besede potrjuje tudi kapetanka reprezentance Saša Planinšec: "Čakajo nas zelo težke tekme proti zelo kakovostnim nasprotnicam, ampak mislim, da so to tekme, zaradi katerih igramo odbojko. Komaj čakam, da se pomerimo z državami, s katerimi se po navadi nimamo priložnosti srečevati. Imele smo nekaj časa, da smo se spočile in se posvetile določenim elementom v svoji igri. Pripravljene smo na nastop na Poljskem. Mislim, da imamo v skupini nekatere nasprotnice, proti katerim je zmaga mogoča, in v to verjame celotna ekipa. Naredile bomo vse, da bomo to dosegle."

Slovenke so se na kvalifikacije za olimpijske igre deset dni pripravljale v Raveni v Italiji.

V slovenski ekipi so Katja Banko, Naja Kukman, Mirta Velikonja Grbac, Lorena Lorber Fijok, Anja Mazej, Nika Milošič, Iza Mlakar, Sara Najdič, Saša Planinšec, Eva Pogačar, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Eva Zatković in Isa Ramić.

Odbojkarice v Lodžu na zahtevni misiji Pariz 2024

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

SKUPINA C, Lodž

Tekme Slovenije

Sobota ob 17.30:
POLJSKA – SLOVENIJA
Nedelja ob 20.45:
ITALIJA – SLOVENIJA
Torek ob 20.30:
ZDA – SLOVENIJA
Sreda ob 20.30:
NEMČIJA – SLOVENIJA
Petek, 22. septembra, ob 14.30:
TAJSKA – SLOVENIJA
Petek, 23. septembra, ob 11.30:
KOLUMBIJA – SLOVENIJA
Sobota, 24. septembra, ob 11.30:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA