Slovenija je na petih tekmah izgubila le proti Bolgariji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je na petih tekmah izgubila le proti Bolgariji. Foto: www.alesfevzer.com

Argentinci so dobili prvi niz s 25:21, nato pa so Slovenci spreobrnili potek srečanja in naslednje tri nize dobili s trikrat po 25:21.

Ob kapetanu Tinetu Urnautu sta začela še Rok Možič in Klemen Čebulj, podajalec je bil Gregor Ropret, srednja blokerja pa Jan Kozamernik in Alen Pajenk. Vloga prostega igralca je kot običajno pripadla Janiju Kovačiču.

V tesnem prvem nizu je bilo preveč slovenskih napak s servisom, na drugi strani pa so Argentinci zelo rutinirano igrali prvi tempo in v bloku ustavljali slovenske odbojkarje.

Odbojkarji v Franciji premagali Argentince

V drugem so Slovenci bolje servirali in bili korak pred tekmeci. Po izidu 9:9 je sledil niz štirih zaporednih točk Cretujevih varovancev. Ta prednost je bila dovolj, da so bolj zbrani slovenski odbojkarji niz pripeljali do konca in izenačili.

Slovenija je v tretjem nizu že zaostajala z 8:11 proti borbenim Argentincem, a se nato vrnila in povedla s 14:13. Tudi blok je nato stekel, z asom kapetana Urnauta pa je slovenska prednost po štirih zaporednih točkah narasla na 19:15 za mirno končnico.

Četrti niz so slovenski odbojkarji začeli bolje in povedli s 7:4. Čeprav so se južnoameriški tekmeci po nekaj slovenskih napakah približali na vsega točko (13:12), je nato delni izid 4:1 strl odpor Argentincev.

Čebulj je dosegel 17 točk, od tega tri ase, Možič pa je dvoboj končal s 16 točkami. Urnaut jih je prispeval 12. Pri Argentincih sta Luciano Palonsky in Bruno Lima dosegla 17 oz. 15 točk.

V nadaljevanju turnirja v Orleansu Slovence v zaporednih dneh čakajo obračuni s Kanado (17.00) in Kubo (20.30), po dnevu premora pa se bodo v soboto pomerili še z Brazilijo (17.00).

Odbojkarji drugi turnir Lige narodov začeli z zmago

LIGA NARODOV (M)
DRUGI TURNIR, Orleans, Francija

SLOVENIJA – ARGENTINA
3:1 (-21, 21, 21, 21)

Slovenija: Pajenk 8 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 8 (4 bloki, 1 as), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 1 (1 blok), Ropret 1 (1 blok), Urnaut 12 (1 as), Čebulj 17 (3 asi, 2 blok), Možič 16, Mujanović.

Argentina: Sanchez, Martinez Franchi, Gallego, Palonsky 17 (1 blok), Loser 11 (1 blok), Danani, Zelayeta, Armoa, Lima 16 (2 asa), Koukartsev 2, Vicentin 5, Ramos, Zerba 8 (1 blok), Giraudo.

Sreda ob 16.30:
SLOVENIJA – KANADA
Četrtek ob 20.30:
SLOVENIJA – KUBA
Sobota ob 16.30:
SLOVENIJA – BRAZILIJA

Vrstni red: Japonska 15, ZDA, Brazilija in Slovenija po 12, Nizozemska 10, Argentina 9, Poljska in Iran po 7, Srbija in Italija po 6, Bolgarija 5 točk ...

Izjave po tekmi

Klemen Čebulj: Na začetku smo bili nekoliko nezbrani, nekoliko nas je s hitrimi podajami presenetil tudi argentinski podajalec Sanchez. Igra zares atraktivno in s tem nas je tudi malce prehitro naredil živčne. Ampak že proti koncu prvega niza se je zbranost začela dvigati in smo jo ohranili do konca tekme. Igro smo pripeljali do takšne ravni, da smo zmagali s 3:1. Vedeli smo, kakšni so Argentinci, da radi provocirajo, a tudi, ko se je to nekajkrat zgodilo, nismo šli v konflikt in to je bilo zelo pomembno, da smo lahko razmišljali le o odbojki in se z drugimi stvarmi nismo ukvarjali.

Jan Kozamernik: Začeli smo počasi, po drugi strani pa so bili tekmeci v uvodu boljši in so nas postavili pod precej velik pritisk. Mislim, da smo se na začetku zelo lovili na servisu in je to botrovalo veliki razliki v korist Argentine. Točke, ki smo jih izgubljali v obrambi, smo v naslednjih nizih uspeli poloviti in stvari oddelali na višji ravni. Na koncu je bila tekma pozitivna, naša igra je v zadnjem nizu lepo tekla. Nismo delali nepotrebnih napak, tekmo smo pripeljali do konca v našo korist in dosegli pomembno zmago.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: Argentina je težek nasprotnik, ki v obrambi igra izjemno dobro. Servirajo zelo konstantno in dobro zadevajo svoj cilj. V kar nekaj trenutkih, ko je že kazalo, da smo zlomili njihov odpor, so se uspeli vrniti v igro. Take tekme nam pomagajo, da se razvijamo, da razvijamo našo igro in da se spomnimo, kako težko je igrati, ko tekme za nekaj štejejo, kot šteje ta liga narodov. Vsi vemo, kaj je v igri, zato potrebujemo take nasprotnike, potrebujemo trenutke, ko moramo zmagovati, ko smo pod pritiskom in ko se moramo boriti, ko smo pod pritiskom. Dobro smo reagirali, po izgubljenem prvem nizu smo se hitro pobrali in si povrnili samozavest.