Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenski odbojkarji so za potrditev vstopnice za zaključni turnir potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1. Po dveh nizih je kazalo, da bodo do tega z lahkoto prišli, v tretjem nizu so imeli že tudi dve zaključni žogi, a ju zapravili. Ko je bilo v četrtem nizu že 15:10 za Kitajce, se je napovedovalo, da bi lahko Slovenija po Poljski še na drugi tekmi zapravila vodstvo 2:0, vendar se to ni zgodilo.

Slovenija je na desetih tekmah zbrala sedem zmag. Foto: VolleyballWorld
Slovenija je na desetih tekmah zbrala sedem zmag. Foto: VolleyballWorld

Začetek tekme je kazal na to, da je Slovenija precej kakovostnejši tekmec in da bi tekmo morala dobiti. Povedla je z 11:5, a nato so se začela nihanja v igri, ki so bila prisotna skozi celotno srečanje. Kitajci so se nekajkrat približali na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 22:21, toda v sami končnici so se jim zatresle roke, naredili so nekaj napak, kar je Sloveniji omogočilo vodstvo z 1:0.

Tudi v drugem nizu so imeli evropski podprvaki ves čas pobudo, pri izidu 22:15 je kazalo, da bodo gladko povedli z 2:0, toda nato so dovolili tekmecem tri zaporedne točke. Točka Šterna in neubranljivi servis Čebulja pa sta poskrbela, da je Slovenija vendarle brez posebne drame vodstvo povišala.

Slovenci bi lahko delo opravili še hitreje, saj so imeli v tretjem nizu pri vodstvu 24:22 dve zaključni žogi, a so Kitajci nanizali štiri točke zapored in izsilili četrti niz. V njem so vodili s 16:11 in kazalo je, da se ponavlja zgodba s tekme s Poljsko, ko je Slovenija zapravila vodstvo 2:0 v nizih in izgubila 2:3.

Toda črni scenarij se tokrat ni ponovil. Slovenija je nanizala šest točk zapored in povedla 17:16. V razburljivi končnici sta se reprezentanci izmenjavali v vodstvu. Kitajska je vodila s 23:22, vendar je Slovenija dobila naslednji dve točki in si priigrala tretjo zaključno žogo. Tokrat jo je izkoristila z asom.

Za nami je težka tekma. Začeli smo jo dobro, brez večjih težav dobili prva dva niza. Nato pa je sledil padec zbranosti, najbrž je svoje dodala utrujenost, nismo bili z glavo pri stvari. Mučili smo se celoten tretji niz, ko smo ga že imeli že v rokah, smo ga izgubili. Po tem se je bilo težko spet zbrati, nam pa zelo veliko pomeni, da smo se vrnili po zaostanku, kar kaže na naš značaj. Na koncu smo pokazali nekaj odličnih individualnih potez, a moram reči, da je vendarle zmagala ekipa. Zdaj se moramo spočiti, jutri naš čaka zelo solidna ekipa Italije. Trenutno sicer še niso v najboljši formi, delajo napake. Mi bomo morali izkoristiti priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Verjamem, da lahko najprej osvojimo kakšno točko, nato pa tudi zmagamo.

Jn Kozamernik

Klemen Čebulj z 21 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti, Jan Kozamernik s štirimi asi najboljši server na tekmi, Žiga Štern, ki je na mestu uspešno zamenjal Roka Možiča, in podajalec Uroš Planinšič, ta je dobil priložnost za igro v četrtem nizu, so bili tvorci preobrata za zmago.

Izjavi po tekmi
Gheorghe Cretu
, selektor Slovenije: "Pomembne so predvsem lekcije s te tekme. Dobili smo tudi dokaz, da lahko nadoknadimo veliko razliko in tekmece včasih uničujemo, ko držimo žogo v igri v obrambi. Ob koncu tretjega niza, ko so se Kitajci branili kot nori, sem v svojih fantih videl še več ognja in borbe za vsako žogo. To kakovost imamo, kemija je dobra, dobro sprejemamo, igramo v obrambi in bloku. Včasih pa se v takšnih tekmah ekipa še bolj poveže in odnese samozavest ter zaupanje v svoje znanje. Fantje so si blizu, kot sem včeraj dejal, gre za bratovščino, vsi igrajo drug za drugega. To je bolj pomembno kot porazi in zmage. To je lastnost te ekipe, da ostane skupaj tudi ob težavah. Jutri je nov dan in nova tekma. Včeraj svetovni podprvaki Poljaki, jutri svetovni prvaki Italijani, kaj bi lahko bilo boljšega. To so trenutki, ki bodo pomembni za naslednje mesece. Ti bodo zelo zahtevni, saj nam bodo dali možnosti, da se izkažemo v drugih bitkah. Veselim se dvobojev proti takšnim tekmecem, saj nas to dela močnejše."

Žiga Štern, sprejemalec Slovenije: "Po petih nizih včeraj smo pričakovali, da nam danes ne bo lahko. Noge so težke, a vesel sem, da smo se po izgubljenem tretjem nizu in zaostanku v četrtem uspeli pobrati in strnili vrste. Vesel sem zaradi zmage, upam pa, da bomo jutri pokazali boljšo igro."

Za konec ligaškega dela v predmestju Manile za Slovenijo sledita še tekmi proti Italiji in Nizozemski v petek in nedeljo.

Slovenski odbojkarji po zmagi nad Kitajsko že izpolnili cilj v Ligi narodov

LIGA NARODOV (M)
TRETJI TURNIR, Manila, Filipini

SLOVENIJA – KITAJSKA
3:1 (21, 20, -24, 23)

Slovenija: Pajenk 6 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 13 (4 ase, 1 blok), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 18 (1 as), Ropret 1, Urnaut 13, Čebulj 21 (2 bloka, 1 as), Možič, Mujanović.

Kitajska: D. Wang 7 (2 asa, 2 bloka), Jiang 9 (1 as, 1 blok), H. Wang, Yang, Yu 15, Guo, Li 1, Zhai 8 (2 asa), Peng 8 (2 bloka), Qu, Chen, Rao, Zhang 16 (2 bloka), B. Wang.


Petek ob 9.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA

Vrstni red: Japonska in ZDA 24, Slovenija in Brazilija 22, Poljska 16, Argentina 19, Italija 18, Nizozemska 17, Francija 12, Srbija 11 ...

Na zaključni turnir se uvrsti sedem reprezentanc od 16 + gostiteljica Poljska.