Slovenija je tudi na četrtem medsebojnem dvoboju premagala Kanado in kot nazadnje pred dvema letoma je bilo tokrat v Orleansu znova 3:0. Foto: Volleyballworld
Slovenija je tudi na četrtem medsebojnem dvoboju premagala Kanado in kot nazadnje pred dvema letoma je bilo tokrat v Orleansu znova 3:0. Foto: Volleyballworld

Prvi niz je bil najbolj izenačen. Sprva so pobudo imeli Slovenci, ki so povedli že z 11:5, a nato so se Kanadčani prebudili, izenačili na 16:16 in povedli z 20:18, kar je bilo na koncu edino njihovo vodstvo. A sledil je nov zasuk in Slovenija je s 25:23 dobila uvodni niz. Najučinkovitejši v prvem nizu je bil Alen Pajenk s 7 točkami.

Možič z načetim gležnjem

V drugem nizu je bilo izenačeno do 8:8, nato pa se je razigral mladi odbojkarski virtuoz Rok Možič in prednost je narasla na 16:10. V drugo Cretujevi izbranci niso dopustili vrnitve Kanade in so ohranili prednost, 25:22.

V tretjem nizu je šlo najbolj gladko: Slovenija je povedla s 6:1, nato je prednost samo še naraščala do 17:7. Ob ogromni prednosti in tako rekoč dobljeni tekmi se je z 19 točkami na klop usedel prvi igralec Slovenije Rok Možič, v igro pa so prišli rezervisti, ki so dokončali delo s 25:14. Kasneje so iz reprezentance sporočili, da Možiča mučijo bolečine v gležnju.

Rok Možič je bil z 19 točkami kot običajno najučinkovitejši Slovenec in je s skupno 112 točkami prav najnevarnejši igralec Lige narodov. Več kot sto točk je prispeval samo še Kitajec Jingyin Zhang. Foto: volleyballworld.com
Rok Možič je bil z 19 točkami kot običajno najučinkovitejši Slovenec in je s skupno 112 točkami prav najnevarnejši igralec Lige narodov. Več kot sto točk je prispeval samo še Kitajec Jingyin Zhang. Foto: volleyballworld.com

Po polovici tik pod vrhom

Po petih zmagah na šestih tekmah Lige narodov oziroma na polovici skupinskega dela, ki je razdeljen na tri turnirje, je Slovenija na visokem tretjem mestu z istim številom točk kot drugouvrščene ZDA. V vodstvu je edina stoodstotna reprezentanca letošnje izvedbe nekdanje svetovne lige – Japonska.

Na zaključni turnir v Gdansku se uvrsti najboljših sedem od 16 reprezentanc in gostiteljica Poljska. Po uspehu nad Kanado je slovenska moška odbojkarska reprezentanca v izrednem položaju, da se še drugič v tretjem nastopu v Ligi narodov prebije na prestižni finalni turnir.

Slovenci bodo na turnirju v Orleansu na zahodu Francije igrali še v četrtek proti Kubi (20.30) in v soboto proti Braziliji (16.30).

Novo zmago odbojkarjev zmotila le poškodba gležnja Možiča

Izjave po tekmi s Kanado iz slovenskega tabora:

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Najprej moram ekipi čestitati za uspeh in to zmago, ki je bila zelo pomembna. Za nami je namreč tekma, na kakršni je potrebno ostati zbran, saj ne veš, kaj te bo doletelo z druge strani. Ko se je tekma začela, smo videli, da želi Kanada z najboljšo postavo igrati proti Bolgariji in ne proti nam, zato se počutiš nekoliko drugače, ko so nasproti drugi igralci, kot si jih pričakoval. A to, da so se tekmeci v prvem nizu po našem vodstvu vrnili v igro, je naša krivda. Naredili smo veliko napak, predvsem v protinapadih. A pomembno je to, da smo ostali mirni. Videli smo, kaj se nam je zgodilo proti Bolgariji in kako boleče je bilo. A to, kako smo danes reagirali, mi da vedeti, kako močni smo, kako močno je ta ekipa povezana. To moramo ohraniti. Danes smo pokazali, da tudi če ne igramo zelo dobro, še vedno igramo kot ekipa in lahko zmagamo tekmo."

Slovenski blok je prinesel neposredno 6 točk, kanadski pa štiri. Foto: Volleyballworld
Slovenski blok je prinesel neposredno 6 točk, kanadski pa štiri. Foto: Volleyballworld

Alen Pajenk, sprejemalec Slovenije: "Vedno je tako, da bi proti, vsaj na papirju, slabšemu nasprotniku morali zmagati. A Kanada je odlična ekipa in mogoče nas je nekoliko presenetilo, da ni začela v postavi, ki smo jo pričakovali. Začeli smo dobro, si priigrali prednost, nato pa popuščali. A tudi oni so na trenutke odigrali vrhunsko in videli smo, da se bomo morali boriti za vsako žogo. Na koncu smo slavili s 3:0 in to je velika zmaga."

Sašo Štalekar, srednji bloker Slovenije: "Začeli smo zares dobro, zelo dobro nam je tekel servis, nato pa smo imeli v igri kar nekaj težav, nismo našli pravih rešitev v napadu, prejeli smo tudi precej točk z 'blok-avti' in tekmeci so se nam precej približali. V drugem nizu smo bili vseskozi izenačeni, a smo ga, tudi na račun naših izkušenj, dobili. V tretjem nizu pa smo zopet začeli zelo dobro, s servisi nadaljevali z našo igro, ki nam je zares stekla."


LIGA NARODOV (M)
DRUGI TURNIR, Orleans, Francija

SLOVENIJA – KANADA
3:0 (-23, -22, -14)

Četrtek ob 20.30:
SLOVENIJA – KUBA

Sobota ob 16.30:
SLOVENIJA – BRAZILIJA

Odigrano v sredo:
SLOVENIJA – ARGENTINA
3:1 (-21, 21, 21, 21)

Vrstni red:

Odigrani bodo trije turnirji. Na zaključni turnir se uvrsti sedem reprezentanc izmed 16 + gostiteljica Poljska.