Slovenci za zdaj odlično igrajo v Ligi narodov. Foto: volleyballworld.com
Slovenci za zdaj odlično igrajo v Ligi narodov. Foto: volleyballworld.com

V obračune za nastop na olimpijskem turnirju se bodo prve vključile odbojkarice, ki bodo na kvalifikacijskem turnirju igrale med 16. in 24. septembrom v Lodžu na Poljskem, kjer se bodo merile z reprezentancami Poljske, Italije, ZDA, Nemčije, Tajske, Kolumbije in Južne Koreje. V Lodžu so se slovenske odbojkarice prvič predstavile leta 2019 na evropskem prvenstvu in takrat še pod vodstvom italijanskega stratega Alessandra Chiappinija vpisale zgodovinsko prvo zmago na EP-ju. Slovenkam se je ob tem prvič uspelo prebiti tudi v izločilne boje, tekmovanje pa so končale na 16. mestu.

Tekmovanje v skupini A bo gostil Ningbo, kjer bodo gostiteljica Kitajska, Srbija, Dominikanska republika, Nizozemska, Kanada, Češka, Mehika in Ukrajina, v skupini B v Tokiu pa bodo potekali obračuni Japonske, Brazilije, Turčije, Belgije, Bolgarije, Portorika, Argentine in Peruja.

Odbojkarji trikrat letos v Azijo

Slovenski odbojkarji bodo olimpijsko vozovnico lovili v Tokiu in tako še tretjič v tej reprezentančni sezoni odpotovali v Azijo. Na Japonskem so namreč igrali prvi turnir elitne Lige narodov, tretji turnir pa jih čaka v začetku julija na Filipinih. V japonski prestolnici bo kvalifikacijski turnir potekal med 30. septembrom in 8. oktobrom, na njem pa bodo ob Sloveniji in Japonski nastopile še izbrane vrste ZDA, Srbije, Turčije, Tunizije, Egipta in Finske.

Preostala turnirja bosta gostila Rio de Janeiro, kjer bodo igrali gostiteljica Brazilija, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemčija, Češka in Katar, ter Šjan, kjer se bodo merile gostiteljica Kitajska, Poljska, Argentina, Nizozemska, Kanada, Mehika, Belgija in Bolgarija.