Portret šampiona - Primož Kozmus s slovensko zastavo. Foto: EPA
Portret šampiona - Primož Kozmus s slovensko zastavo. Foto: EPA
Portret Primoža Kozmusa
Intervju s Primožem Kozmusom
Kozmusova pot do zlata
V Ptičjem gnezdu zadonela Zdravljica

Optimizma in samozavesti, ki ju je v zadnjem letu priprav na olimpijske igre izžareval 28-letni Brežičan, pri slovenskih športnikih nismo vajeni. "V Pekingu bi me zadovoljila le medalja," je bil stavek, ki ga je vneto ponavljal "Korl". Visokoleteče besede niso bile iz trte izvite. 17. avgusta so se v Ptičjem gnezdu pozlatile.

Pred dnevi je jadralec Gašper Vinčec izjavil, da se Slovenci v odločilnih trenutkih običajno 'pokakamo' v hlače. Kozmus je dokazal nasprotno. Tudi prebivalci majhnega, a ponosnega naroda na sončni strani Alp, znamo in zmoremo poseči po najbolj bleščečih zvezdah na najbolj zahtevnih svetovnih odrih. Le upati in verjeti je treba vase.

Portret Primoža Kozmusa
Rojen:
30. 9. 1979 (Novo mesto)
Višina: 188 cm
Klub: AT Fit Brežice
Trener: Vladimir Kevo
Osebni rekord:
82,30 m (2007)

Od skakalca v višino do prvaka v kladivu
Začetek zgodbe o uspehu sega približno 13 let nazaj, ko se je Kozmus pridružil atletskemu klubu Fit Brežice, katerega član je še danes. Sprva se je ukvarjal s skokom v višino (!), ker pa je njegova sestra Simona trenirala met kladiva, se je preizkusil tudi v tej disciplini. Trener Marjan Ogorevc je opazil njegov talent. Že po pol leta treninga je osvojil državni naslov med mladinci. Kmalu je njegov trener postal tedanji državni rekorder v metu kladiva Vladimir Kevo - šampionski dvojec je bil rojen.

Poškodba hrbta skoraj usodna
Na mednarodnem prizorišču je nase prvič opozoril na evropskem prvenstvu leta 2003, ko je bil 5. Leto pozneje je na olimpijskih igrah v Atenah končal na 6. mestu. Še hitrejšo pot proti vrhu mu je preprečila neugodna poškodba hrbta, zaradi katere je izpustil svetovno prvenstvo 2005. Sledilo je 7. mesto na EP-ju (2006), nato pa se je "zgodila" Osaka - lansko svetovno prvenstvo na Japonskem, kjer je Kozmus z metom 82,29 m dokazal, da je mož za največje dosežke. Takrat ga je prav v zadnjem poskusu ugnal Ivan Tihon. "Ivana Groznega" se je Primož najbolj "bal" tudi tokrat, toda Belorus mu ni bil kos. Leta odrekanja, krvavih treningov, poškodb in trpljenja so naposled poplačana.

Na vrsti je svetovni rekord
Seveda ob tem športnem podvigu ne gre pozabiti na ljudi, ki so Primožu vseskozi stali ob strani. Poleg domačih - mame Brede in sestre Simone - njegovo najožjo ekipo sestavljajo trener Vladimir Kevo, fizioterapevt Khalid Nasif, bioterapevt Marjan Ogorevc in svetovalec za prehrano Severin Lipovšek. Z olimpijskim naslovom je Kozmus dosanjal sanje, a motivov mu kljub velikemu uspehu še ni zmanjkalo. Že lani je napovedal, da bo poskušal izboljšati svetovni rekord Rusa Jurija Sediha, ki znaša 86,74 m in je star že 22 let. Na videz misija nemogoče, toda ob Kozmusovi športni filozofiji - strnjeni v njegovem motu 'do konca in naprej' - nemogoče nekoč lahko postane mogoče. Primož, kapo dol in veliko sreče pri postavljanju novih mejnikov.

A. V.

Portret Primoža Kozmusa
Intervju s Primožem Kozmusom
Kozmusova pot do zlata
V Ptičjem gnezdu zadonela Zdravljica