Kdo bo nasledil Sidneyja Crosbyja v vlogi velikega junaka finala olimpijskega turnirja? Foto: Reuters
Kdo bo nasledil Sidneyja Crosbyja v vlogi velikega junaka finala olimpijskega turnirja? Foto: Reuters
Robert Sabolič (Slovenija) - Patrik Berglund (Švedska)
Za koga naj navija nevtralni slovenski navijač? Mogoče za Švedsko, da lahko nato pohvali "rise", da so v četrtfinalu izgubili s poznejšimi olimpijskimi zmagovalci? Foto: EPA
Loui Eriksson in Henrik Lundqvist (Švedska)
Pred osmimi leti v Torinu je švedski vratar Henrik Lundqvist že ukradel finalno tekmo proti tedaj favorizirani Finski. Foto: Reuters

Ker smo že šli skozi to in vemo, da je vložek ogromen, moramo pokazati najboljše, kar zmoremo. Izkušnja iz Vancouvra, ko je bil v Kanadi izreden pritisk, nam zagotovo lahko pomaga.

Kapetan Kanade Sidney Crosby
Drew Doughty in Jeff Carter (Kanada)
Pri Kanadi strelsko breme - ironično - nosita dva Kralja iz Los Angelesa: Drew Doughty in Jeff Carter. Foto: Reuters

Rekli so nam, da smo nekako med favoriti, a ne čisto v rangu Kanade, Rusije ali ZDA. Na turnirju smo igrali dobro, a ne odlično, in vsi so pričakovali, da bomo še boljši.

Švedski veteran Daniel Alfredsson
Erik Karlsson in Daniel Alfredsson (Švedska)
Če bo Švedska olimpijska zmagovalka, bo najkoristnejši igralec (MVP) Sočija najbrž postal Erik Karlsson, branilec Ottawe, ki zna popolnoma prevzeti igro, pri čemer je smrtonosen ob številčni premoči. Foto: Reuters
Carey Price
Vratar Montreala Carey Price je dočakal svoj veliki trenutek v vlogi prvega vratarja Kanade. In če že v klubu tako kot Lundqvist še blizu Stanleyjevemu pokalu ni prišel, se tu ponuja druga velika hokejska lovorika. Foto: EPA
Odziv legendarnega Petra Forsberga na sestavo sodniške četvorke: trije so Kanadčani, četrti, Američan, pa živi v Kanadi. IIHF je pojasnil, da so se vsa štiri moštva v bojih za medalje strinjala z določenimi sodniki, ki so večinoma profesionalci iz NHL-a.
Peter Forsberg - Lillehammer 1994
Finale iz Vancouvra 2010 spada med hokejske klasike, enako velja tudi za zmagoviti kazenski strel Petra Forsberga iz finala Lillehammerja 1994. Bomo ljubitelji hokeja vnovič deležni nepozabnega trenutka?

Bo Kanada prva po Sovjetski zvezi (1984-1988) ubranila naslov olimpijskega prvaka ali pa bo na širšem IIHF-ledu v Evropi tretjič zapored slavila Švedska?

Bron je bil podeljen neutrudnim Fincem na čelu z legendarnim Teemujem Selannejem, v nedeljo ob 13. uri pa se bo v dvorani Bolšoj v Adlerju začel veliki finale med najboljšima hokejskima reprezentancama, Švedsko in Kanado, ki v Sočiju sploh še ne poznata poraza. Prvič po Sarajevu 1984 bo tako zlato pripadlo moštvu, ki ni doživelo niti enega neuspeha, tako da ne bo nobenega dvoma o najboljših hokejistih sveta.

Eni se spomnijo 20 let nazaj, drugi 30
Finale bo nekaj posebnega, saj sta se Švedska in Kanada v obdobju sodelovanja Lige NHL na olimpijskih igrah srečala zgolj enkrat - še v skupinskem delu Nagana 1998, ko je bilo 3:2 za "Team Canada". Spomini pred finalom zato bežijo 20 let nazaj, ko je o zlatu v Lillehammerju odločala "loterija" in se je Peter Forsberg z iznajdljivim kazenskim strelom vpisal v zgodovino. Deset let predtem sta reprezentanci odigrali en pravi finale, ko so igrali najboljši razpoložljivi hokejisti, tudi iz NHL-a - v finalu Canada Cupa 1984 je Kanada slavila z 2:0 v zmagah.

Trener Kanade proti Švedom iz Detroita
Kanadčani imajo v postavi kar 11 igralcev, ki so doma v Vancouvru 2010 osvojili zlato, ob tem pa še glavnega trenerja Mika Babcocka z večino strokovnega štaba. Na drugi strani so med Švedi le še štirje hokejisti, ki so slavili v Torinu 2006 (Lundqvist, Kronwall, D. Sedin in Alfredsson), medtem ko je bil selektor Par Marts v Lillehammerju 1994 pomočnik trenerja ob prvem švedskem naslovu olimpijskih zmagovalcev. "Mislim, da se na Švede dobro spoznam," pravi Babcock, ki v Detroitu trenira kar šesterico švedskih olimpijcev, med katerimi pa žal ni več prvega centra, Henrika Zetterberga. Tudi Kanadčani so zaradi poškodbe izgubili centra Johna Tavaresa.

VRATARJA: Najboljša temelja moštva
Tako Henrik Lundqvist kot Carey Price imata za seboj fantastičen turnir. Lundqvist je branil prav vseh 300 minut in pri tem prejel le 6 golov s 95,12-odstotno uspešnostjo obramb ter dvema "shutoutoma". Adut vratarja NY Rangersov so izkušnje in zlato izpred osmih let.

Price je branil na 4 od 5 tekem in pri tem prejel vsega tri gole, saj brani s 96,34-odstotno uspešnostjo, pri tem pa je na najpomembnejši tekmi do zdaj, v polfinalu proti ZDA, zaklenil vrata. Kot pravi zlati junak izpred štirih let Roberto Luongo: "Jesus Price."

OBRAMBA: Glavno orožje tudi v napadu
Ob vsem ofenzivnem talentu so se oboji prebili do finala na račun granitne obrambe, ki je v polfinalu "ubila" tako Finsko in ZDA, da kljub zaostanku le enega gola skorajda ni bilo dvoma o razpletu. Hkrati pa so branilske vrste pri obeh moštvih tudi izvor glavne nevarnosti v napadu. Kapetan Nicklas Kronwall v navezi z Jonathanom Ericssonom predstavlja pravi zid, a v igri najbolj izstopa - še zlasti ob igralcu več - Erik Karlsson, ki je tudi z naskokom prvi strelec Švedske: 4 goli in 4 podaje!

Kanadski odgovor se imenuje Drew Dougthy, ki je s 4 goli in 2 podajama prvi strelec "Teama Canada", ob številčni premoči branilec Los Angelesa izvrstno sodeluje s Sheo Webrom (3+2), ki sicer tudi največ patruljira na modri črti.

NAPAD: Največja uravnotežena rezerva
Poškodbe so nekoliko oslabile centrsko moč "treh kron", a tudi brez prvih dveh nosilcev igre dobivajo krilni igralci dovolj uporabnih ploščkov. Kljub 41 letom še vedno zadeva Daniel Alfredsson (2+2), Alexander Steen (1+3) je strelsko formo iz St. Louisa prenesel tudi v reprezentanco, steklo je tudi napadu z največ ofenzivnega potenciala: Sedin - Bäckstrom - Eriksson (skupaj 3+9).

Domovina hokeja še vedno čaka na prvi gol kapetana in 1. centra, Sidneyja Crosbyja (2 podaji), ki pa je že odločil finale pred štirimi leti. Veliki junak severnoameriškega derbija je bil z drugim golom v Sočiju Jamie Benn, ki lani poleti sploh ni bil povabljen med olimpijske kandidate. Veliko vlogo si je priigral neugodni Jeff Carter (3+1).

MOŠTVENA STATISTIKA: ŠVE - KAN
Razlika v golih
: 16:6 - 14:3
PP: 7/19 (36,84 %) - 2/9 (22,22 %)
PK: 17/19 (89,47 %) - 13/14 (92,68 %)
PIM: 44 minut - 32 minut

HOKEJ (M), FINALE, danes ob 13.00 (TV SLO 2/MMC):

ŠVEDSKA - KANADA

ŠVEDSKA (verjetna postava)

Steen - Berglund - Alfredsson (A)
Sedin - Bäckström - Eriksson
Silfverberg - Johansson - Landeskog (A)
Hagelin - Krüger - Jim. Ericsson
Nyquist

Kronwall (C) - Jon. Ericsson
Oduya - Hjalmarsson
Edler - Karlsson
Ekman-Larsson

Lundqvist (Enroth)

KANADA (verjetna postava)

Kunitz - Crosby (C) - Bergeron
Marleau - Toews (A) - Carter
Benn - Getzlaf - Perry
Sharp - Duchene - Nash
St. Louis

Keith - Weber (A)
Bouwmeester - Pietrangelo
Vlasic - Doughty
Hamhuis

Price (Luongo)

Glavna sodnika: Meier (ZDA), Sutherland (KAN);
Stranska sodnika: Amell in Devorski (oba KAN).

Tekma za 3. mesto:
ZDA - FINSKA
0:5 (0:0, 0:2, 05)
Selanne 22., 50., J. Jokinen 22., Hietanen 47., Maatta 54.
Obrambe: Quick 24, Rask 27.

KONČNI VRSTNI RED:
1./2. ŠVEDSKA ali KANADA

3. FINSKA
4. ZDA
5. RUSIJA
6. ČEŠKA
7. SLOVENIJA
8. LATVIJA
9. ŠVICA
10. AVSTRIJA
11. SLOVAŠKA
12. NORVEŠKA

Ker smo že šli skozi to in vemo, da je vložek ogromen, moramo pokazati najboljše, kar zmoremo. Izkušnja iz Vancouvra, ko je bil v Kanadi izreden pritisk, nam zagotovo lahko pomaga.

Kapetan Kanade Sidney Crosby

Rekli so nam, da smo nekako med favoriti, a ne čisto v rangu Kanade, Rusije ali ZDA. Na turnirju smo igrali dobro, a ne odlično, in vsi so pričakovali, da bomo še boljši.

Švedski veteran Daniel Alfredsson
Odziv legendarnega Petra Forsberga na sestavo sodniške četvorke: trije so Kanadčani, četrti, Američan, pa živi v Kanadi. IIHF je pojasnil, da so se vsa štiri moštva v bojih za medalje strinjala z določenimi sodniki, ki so večinoma profesionalci iz NHL-a.