Tina Maze je bila po petem mestu izjemno razočarana. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze je bila po petem mestu izjemno razočarana. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze
Medaljo je izgubila v spodnjem delu proge, po drugem skoku. Foto: Reuters
Superveleslalom zaznamovalo toplo vreme
Tini Maze se napad na kolajno ni posrečil
Nastop Anne Fenninger vreden zlata

Na koncu se ji ni izšlo, četrta olimpijska medalja ji je ušla spet za desetinko sekunde. V središču dogajanja na Roza Hutorju je bil sneg. Razmere so bile povsem spomladanske, v cilju je bilo kar devet stopinj Celzija, na startu le dve manj.

Sedem odstopov in le ena smučarka v cilju
Začetek tekme je bil sila nenavaden, saj je po osmih nastopih v cilj prismučala le Leanne Smith (na koncu sicer 18). Preostale tekmovalke so imele ogromno težav, saj so kar po vrsti odstopale. Ko se to zgodi na tekmah svetovnega pokala, je po navadi kriv postavljavec proge, ki pripravi kakšno past.

Postavljavec: Bilo je pošteno do vseh
Po tekmi so novinarji obkrožili postavljavca proge Floriana Winklerja, da je postavil progo za svoje varovanke, a Avstrijec se ni dal: "Ne, nikakor ne. Proga je, kakršna je, proga diktira postavitev. Mislim, da je bilo pošteno do vseh. Treba je bilo pač smučati tehnično zelo dovršeno. Moram priznati, da sem bil presenečen nad toliko odstopi." Winkler je pohvalil predvsem srebrno Mario Höfl Riesch, ki je izjemno odsmučala v tehničnem zgornjem delu.

Številne so se prepozno prilagodile
Za končni razplet res ni bila tako kriva postavitev, ampak bolj sneg oziroma njegova priprava. V zgornjem delu proge je bil izjemno leden, kar je prve tekmovalke zelo presenetilo, saj so si nabrale precej hitrosti, ki je v dokaj tehnični postavitvi niso znale nadzirati. V spodnjem delu je bil po zadnjem skoku sneg bolj zmehčan, smučarke so morale hitro prilagoditi svoj način vožnje, vsem pa to ni uspelo. Tekmovalke so na Roza Hutorju opravile ogromno smukaških treningov, zaradi česar se je na superveleslalomu zdelo, da so imele nekatere v spodnjem delu vklopljen prav ta "avtomatizem." Posledica je bil prepozna priprava na zavoj. V tem elementu sta bili izjemni obe Avstrijki Anna Fenninger in Nicole Hosp, ki sta osvojili olimpijsko medaljo.

Sneg ni bil odločilen
Nekatere smučarke so se po tekmi precej pritoževale nad pripravo snežne površine (predvsem Lara Gut, ki je bron zgrešila za vsega sedem stotink), a sneg v resnici ni bil odločilen dejavnik. Prve številke so imele resda majhno prednost, a večina teh tekmovalk je odstopila. Odločila je pač hitra prilagoditev na izjemno pestrost pogojev na progi.

Plusi in minusi se izničijo
Tega se je zavedala tudi smukaška prvakinja Tina Maze, ki je zrelo povedala, da je medaljo zgrešila zaradi lastnih napak. Igra stotink se še naprej igra z njo: na prvi tekmi jo je od zmagovalnega odra ločilo 10 stotink, na drugi ga je ujela za 10, zdaj spet zgrešila za 10. V dolgi karieri se plusi in minusi pod črto običajno izničijo. In ni naključje, da ima šampionka na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih že devet medalj. V Sočiju ima še dve priložnosti, da število zaokroži na deset ...

Iz Sočija

Superveleslalom zaznamovalo toplo vreme
Tini Maze se napad na kolajno ni posrečil
Nastop Anne Fenninger vreden zlata