Nekdanji igralec Peter Kavčič je zdaj novi slovenski selektor. Foto: www.alesfevzer.com
Nekdanji igralec Peter Kavčič je zdaj novi slovenski selektor. Foto: www.alesfevzer.com

"To je bila moja krstna tekma v vlogi selektorja, igrali pa smo v Budimpešti proti Madžarski, ki je bila po mojem mnenju favorit za tekmo in skupino, v kateri igramo. Kot reprezentanca smo si vzeli dva tedna priprav. Kot vedno je bilo veliko težav s kadrom. Kljub poškodbam, odsotnostim in le 18 igralci na klopi, se nam je poklopilo," je po sobotni zmagi z 29:17 dejal novi selektor Peter Kavčič.

"V soboto je na terenu prevladalo srce. Prikazali smo točno to, kar smo trenirali. Vemo, kje so naše pomanjkljivosti, da fizično nismo na pravi ravni, kar smo skušali nadomestiti drugje. Govor v garderobi med polčasoma je prinesel fantastičen odziv. Vedeli smo, kaj si želimo in se držali nalog od prve do zadnje," je še dodal selektor encijanov.

Encijane v soboto čaka drugi od skupno štirih nastopov v konferenčnem tekmovanju. Nasproti jim bo stala reprezentanca BiH-a, ki je v prvem krogu doma visoko izgubila proti Luksemburgu (10:59). V skupini je še Avstrija, prav z njo se bodo encijani v Ljubljani pomerili 13. aprila prihodnje leto, teden dni pozneje pa bodo gostovali še pri Luksemburgu, sicer favoritu skupine.

Novinarska konferenca je služila tudi osvetlitvi dlje trajajočih težav slovenskega ragbija. Med glavne spada predvsem večno vprašanje financiranja in majhnega bazena igralcev. Tega je oklestila tudi koronska kriza, predvsem v mlajših selekcijah, ki bi morale sčasoma roditi kandidate za reprezentanco.

Trije klubi z majhnim bazenom igralcev

Na zvezi si ne delajo utvar, da bo ragbi čez noč postal pomemben dejavnik v slovenskem športu. Trenutno trije klubi v Sloveniji ustvarijo bazen približno 30 igralcev, v ta zbor pa niso vštete poškodbe in službene obveznosti. Številni kakovostni tuji igralci s slovenskimi koreninami bi lahko igrali za reprezentanco, a so za to potrebna finančna sredstva za plačevanje potnih stroškov.

Na tem področju do aprilskih tekem selektor pričakuje nekaj korakov naprej, saj bosta brez pomoči teh kakovostnih igralcev prvo mesto in nato morebitni obstanek v rangu višje, torej evropski trofeji, nemogoča.

Reprezentanca izgubila vsakršno sofinanciranje

"Ko smo dosegli neko prepoznavnost, je bil nato največji udarec leto 2020. Ne le zaradi covida, takrat je strokovna skupina Olimpijskega komiteja Slovenije takratnemu ministrstvu podala predlog o zvišanju kriterijev za sofinanciranje. Denimo 400 registriranih igralcev na državni in lokalni ravni, tega števila še zdaj ne dosegamo, se trudimo, a reprezentanca je izgubila vsakršno sofinanciranje, ki bi pomagalo predvsem pri gostovanjih na Malti, Cipru in podobno," je dejal predsednik zveze Ivan Šček.

Igralci in trenerji to seveda čutijo, a se nikoli ne pritožujejo, pravi Kavčič: "Zdaj kot selektor še bolj spoštujem fante, ki se ves čas žrtvujejo. Ni to neka kritika zveze, ker vemo, da z denarjem, ki ga ima na voljo, zagotovi, kar potrebujemo. Nikoli ni nobenega tarnanja, to sprejmemo. Fantom je čast, da tisti dan zastopajo svojo državo. Tako kot v soboto po tekmi proti Madžarski, je vse to pozabljeno. So pravi borci. Pogoji so včasih res katastrofalni, zato dam vsem kapo dol, vključno zvezi, ki zagotavlja vsaj minimalne pogoje in prihod na prizorišča tekem."