Južna Afrika ostaja v igri za ubranitev naslova. Foto: Reuters
Južna Afrika ostaja v igri za ubranitev naslova. Foto: Reuters

Na legendarnem Saint Denisu je bilo napeto in izenačeno. Gledalce je na noge že v četrti minuti spravil Cyril Baille, ki je dosegel prvi zadetek. Srednji del polčasa je pripadel Afričanom, ki so s tremi zadetki povedli z 19:12, rahlo prednost pa so po koncu polčasa vseeno imeli galski petelini. Baille je dosegel še en zadetek, Thomas Ramos pa je povsem ob koncu dosegel prosti strel in z njim izid polčasa (22:19).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po pet točk Etzebetha in Pollarda
Drugi polčas je bil taktično še trši in bolj izenačen. Gostitelji so dosegli le še šest točk, z dvema prostima streloma Ramosa. Springboksi so se razigrali sredi polčasa, ko so v razmiku dveh minut dosegli potrebnih deset točk za preobrat. Eben Etzebeth je znižal na 25:24, Handre Pollard je izkoristil dodatni strel za dve točki, v 69. minuti pa še prosti strel, s katerim je zadel za vodstvo z 29:25. Ramos je izid tekme postavil štiri minute pozneje.

Farrell zadeval kot za stavo
V popoldanski tekmi je Anglija v Marseillu izločila Fidži s 30:24. Evropski velikani so začeli dominantno, saj so povedli s 13:3, še ob polčasu so vodili z 21:10. Sredi drugega polčasa se je Fidži povsem vrnil v igro, zadetka sta dosegla Peni Ravai in Vilimoni Botitu. Izid je bil tako v 70. minuti izenačen na 24:24. Presenečenje je nato preprečil Owen Farrell, ki je dosegel dva prosta strela. Farrell je za Anglijo zadel kar šest prostih strelov!

Emiliano Boffelli je bil eden od argentinskih junakov. Foto: Reuters
Emiliano Boffelli je bil eden od argentinskih junakov. Foto: Reuters

Wales zapravil vodstvo z 10:0
V soboto sta izpadla Wales in Irska, ki sta zmagala v svoji predtekmovalni skupini. Najprej je Argentina izločila Wales z 29:17. Otočani so sicer dosegli prvih deset točk in še ob polčasu vodili z 10:6. Še večji del drugega polčasa so imeli prednost (17:12), nato pa je v 68. minuti zadetek dosegel Joel Sclavi, devet minut pozneje pa je to uspelo še Nicolasu Sanchezu. Emiliano Boffelli je v obeh primerih dosegel še po dve dodatni točki. Argentina bo tako tretjič igrala v polfinalu, njena najboljša uvrstitev je tretje mesto s prvenstva 2007, ki ga je prav tako gostila Francija.

Nova Zelandija je (na desetem svetovnem prvenstvu) le še zmago oddaljena od osme medalje. Foto: Reuters
Nova Zelandija je (na desetem svetovnem prvenstvu) le še zmago oddaljena od osme medalje. Foto: Reuters

All Blacks vedno korak spredaj
Nova Zelandija je premagala Irsko z 28:24. All Blacks so vodili vso tekmo, po 20 minutah je sicer kazalo na suvereno zmago, saj so dosegli prvih 13 točk na tekmi, a je Irska tekmece skoraj ujela, ob polčasu je bilo 17:18. Nova Zelandija je spet ušla po zadetku Willa Jordana, a so jo Irci ujeli in znižali na 24:25. Zadnje točke je v 68. minuti s prostim strelom dosegel Jordie Barrett. Novi Zelandiji se samo enkrat na desetih prvenstvih ni uspelo prebiti v polfinale.

10. SP v ragbiju, Francija 2023

Četrtfinale, tabela:
WALES − ARGENTINA 17:29

IRSKA − NOVA ZELANDIJA 24:28

ANGLIJA − FIDŽI 30:24

FRANCIJA − JUŽNA AFRIKA 28:29


Novozelandci prek Ircev v polfinale SP-ja v ragbiju
Fidžiju ni pomagalo 14 zaporednih točk