Kaja Kajzer se spogleduje z medaljo, najraje kar z zlato. Foto: EPA
Kaja Kajzer se spogleduje z medaljo, najraje kar z zlato. Foto: EPA

"Verjamemo, da bodo slovenski judoisti in judoistke uspešni, kot so bili v preteklih obdobjih. Prihodnje leto so tudi olimpijske igre, tako da bo za vsakega pomembna uvrstitev glede točkovanja, da bomo prihodnje leto videli čim več slovenskih športnic in športnikov tudi na igrah," je za uvod na novinarski konferenci v Ljubljani pred odhodom na evropsko prvenstvo, ki bo v Montpellieru, dejal predsednik Judo zveze Slovenije Borut Marošek.

V moški konkurenci bodo slovenske barve branili David Štarkel v kategoriji do 60 kg, Martin Hojak do 73 kg, Juš Mecilošek do 81 kg ter Vito Dragič in Enej Marinič nad 100 kg. Od Slovenk na EP potujejo Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Andreja Leški (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Metka Lobnik (do 78 kg).

"Vsaka tekmica je premagljiva"
Bronasto medaljo z zadnjega članske EP-ja (lani v Sofiji) brani Anka Pogačnik. "Zelo težko je bilo tempirati formo za EP, ker je tekem res ogromno. Sezona je bila dolga, v njej nismo niti čez poletje imeli premora. Želim si prikazati čim boljše borbe. Veliko je odvisno od dneva, od žreba, vsi vemo, če nisi rangiran, lahko že v prvi borbi naletiš na najboljše. Videli bomo, kaj nas čaka, vsaka tekmica je premagljiva."

Andreja Leški ima še vedno v najlepšem spominu EP v Lizboni leta 2021: "Ko se spominjam tega tekmovanja, na katerem sem dosegla tretje mesto, me navdajajo lepi občutki. Zagotovo si želim to še kdaj občutiti, zato grem na EP z močno željo, da mi uspe tudi tokrat."

Tudi Kaja Kajzer, v Lizboni srebrna, bo znova merila najvišje: "Zagotovo je cilj medalja oziroma zlata medalja, če smo natančni, ker drugo mesto že imam. Ne da bi se tretjega mesta branila, ampak imam veliko raje zlato. Mislim, da sem v redu pripravljena, če bo na dan tekme vse potekalo pozitivno, bo tudi tokrat šlo kot mora." 23-letnica se trenutno ukvarja s poškodbo vratu, a upa, da bo po posvetu s fizioterapevtom odpravljena.

Andreja Leški glavna slovenska adutinja na evropskem prvenstvu