27-letna Blejka Špela Perše je v Riu 2016  osvojila 16. mesto, v Tokiu 2020 pa 24. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
27-letna Blejka Špela Perše je v Riu 2016 osvojila 16. mesto, v Tokiu 2020 pa 24. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Na Arabski polotok so v torek že odpotovali Špela Perše, Katja Fain in Nik Peterlin, ki jih konec tedna čaka nastop na 10 km v daljinskem plavanju, kjer bodo v prvi vrsti lovili olimpijsko normo za igre poleti v Parizu. V soboto plava najboljši slovenski daljinski plavalec, v nedeljo pa obe plavalki.

Olimpijsko vstopnico prejme 13 najboljših v plavanju na 10 km, ki se bo odvijalo v zgodovinskem pristanišču Dohe.

Glede na pretekle izide med Slovenci najvišje kotira Špela Perše, olimpijka iz Ria de Janeira 2016 in Tokia 2020, ki želi na tekmovanje v okviru petih pisanih krogov še tretjič zaporedoma. Zadnje večje priprave je opravila januarja na Madeiri, sklepne v domačem bazenu pod Oblo Gorico.

Glavna želja nastop v Parizu

Kot pravi njen trener Alen Kramer, je tekmovalka dobro pripravljena, uspelo jima je nadomestiti tudi izpad treninga iz septembra in oktobra, ko je bila njegova varovanka poškodovana, zato je cilj v morju pred nekdanjim zgodovinskim pristaniščem v Dohi jasen. "To je nastop v Parizu."

A vsaj na papirju bo Špeli Perše velika tekmica tudi Katja Fain, ki je po lanskem padcu dosežkov vsaj za letos bazensko plavanje v veliki meri zamenjala za daljinsko. "V letu 2024 je to moja glavna disciplina in želja je olimpijski nastop v Parizu. Za ta cilj se bom seveda potrudila," pravi plavalka Branika.

Da se vsaj na razdaljo lahko kosa s Perše, je dokazala na državnem prvenstvu na pet kilometrov z gladko zmago, drugo pa so tekmovalne izkušnje, neposredni boj in stik s tekmovalkami v vodi, plavanje v morju in valovih ....

"Nekaj izkušenj imam, čeprav ne veliko, a se tega ne bojim. Zadnjih 14 dni sva s trenerko vadili doma in prav za to tekmo sva nekoliko prilagodili trening. Namesto klasičnega obrata na robu bazena sva uporabljali bojo," še razkriva 22-letna Mariborčanka plavalka, ki je na zadnjih OI plavala prosto v bazenu, na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih je pred leti že osvojila tudi kolajno na 200 m prosto.

Katja Fain se je iz bazena preusmerila v daljinsko plavanje, kjer upa, da si lahko v Dohi priplava nastop na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Katja Fain se je iz bazena preusmerila v daljinsko plavanje, kjer upa, da si lahko v Dohi priplava nastop na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Debi Kamničana

Mala neznanka je Kamničan Nik Peterlin, ki je pokazal izjemen napredek na dolgih progah v zadnjih letih in dobil priložnost za nastop na SP-ju. "S trdim delom si jo je zaslužil. Ne delava si utvar, da sodi v elito daljinskega plavanja, a treba je nabirati tudi izkušnje in pustimo se presenetiti," je dejal njegov trener Miha Potočnik.

V bazenu 5 Slovenk in 4 Slovenci

Prihodnji teden na SP potuje še ekipa, ki bo Slovenijo zastopala v bazenskem delu tekmovanja. Med dekleti se bodo ob Katji Fain predstavile Neža Klančar, Janja Šegel, Tara Vovk in Hana Sekuti, v moški konkurenci pa Peter John Stevens, Primož Šenica Pavletič, Sašo Boškan in Anže Ferš Eržen.

Selektor Gorazd Podržavnik je z napovedjo ciljev še nekoliko zadržan. Del ekipe je še na višinskih pripravah in prav v teh dneh zbira zadnje informacije o formi tekmovalcev.

"Lani v Fukuoki je bil finalist Peter John Stevens, ki je konec tedna v San Marinu uspešno opravil generalko in dokazal, da se po zadnji poškodbi vendarle lahko vrne med najboljše. Neža Klančar je bila lani polfinalistka in vsaj na 50 m prosto in delfin pričakujem korak naprej, na 100-metrski razdalji bo to težje, po zdravstvenih težavah konec decembra. Čas je tudi za Janjo Šegel," udarni del reprezentance predstavlja koroški strokovnjak.

Za dobro nadaljnjo pripravo v pomembni olimpijski sezoni pa bo treba čim prej utrditi tudi vodenje Plavalne zveze Slovenije. Po odstopu Bora Štrumblja bo zveza v sredo dobila novega predsednika. Kandidata za izpraznjeni stolček sta Uršula Majcen in Urban Korenjak.