Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Priznanja za preteklo leto so pri krovni organizaciji, Zvezi za šport invalidov – Paralimpijskem komiteju Slovenije podelili na Brdu pri Kranju.

Za vsestransko atletinjo Lejo Glojnarič je to že drugo zaporedno priznanje za najboljšo športnico, v letu 2023 si je nagrado zaslužila s tremi zlatimi in eno srebrno medaljo na EP-ju v Szczecinu. Zlata je bila v sedmeroboju, skoku v daljino in skoku v višino, srebrna pa v teku na 100 metrov z ovirami.

Tiršek je nagrado za najboljšega športnika leta dobil sedmič (po letih 2012, 2014, 2015, 2016, 1019 in 2021), lani je bil zlat na evropskem prvenstvu v Rotterdamu in bronast na SP-ju v Peruju.

Odbojkarice pa so najboljša ekipa v državi že 12., odkar podeljujejo nagrade. V letu 2023 so se izkazale s srebrom na evropskem prvenstvu, še vedno pa imajo možnost, da se uvrstijo tudi na poletne paraolimpijske igre v Parizu.

Za športniki invalidi uspešno leto 2023

Tirška prizadele tudi poplave

"Težko leto je bilo, bila sem tudi poškodovana in sem imela dolgo rehabilitacijo. A sem se vrnila, uresničila sem tudi vse želje in cilje, ki sem jih imela v letu 2023. Iskreno se zahvaljujem navijačem, krovni zvezi ter zvezi gluhih in naglušnih," je ob prejemu priznanja dejala Glojnarič.

"Včasih nas doletijo tudi neprijetne situacije in lansko leto je bilo prepleteno s srečo in žalostjo. Doletele so nas poplave, ki so bile prava tragedija, saj so moj kraj Gornji Grad odrezale od sveta, pa tudi mentalno je bilo zelo zahtevno. A z izkušnjami, znanjem in strokovno pomočjo trenerke in ekipe mi je na EP-ju uspel izjemen rezultat. To pa mi je dalo tudi polet za SP v Peruju," je leto ocenil Tiršek.

"Leto 2023 je bilo za nas zelo uspešno. Vedno smo v vrhu odbojke, a imamo tudi vzpone in padce. Imeti ekipni šport v tako majhni državi je velik zalogaj. Mislim, da smo se z debelimi črkami vpisale na svetovni zemljevid in potrdile, da delamo dobro in v pravo smer," pa je dejala kapetanka odbojkarske ekipe Lena Gabršček.

Sorodna novica Umrl legendarni parastrelec Franc Pinter

Spomnili so se tudi "Anča"

Na podelitvi so se s filmskim zapisom spomnili tudi na decembra preminulega strelca Franca Pinterja. Bil je eden najboljših slovenskih športnikov invalidov, nastopil je na osmih paraolimpijskih igrah, nazadnje v Tokiu 2020, ter osvojil štiri medalje (srebrne v Atlanti, Sydneyju in Atenah ter bronasto v Pekingu). Parašportu je bil na vrhunski tekmovalni ravni zapisan več kot 40 let, bil je tudi evropski in svetovni prvak ter zmagovalec svetovnega pokala.

"Ančo, hvala za vse! Hvala za tvojo skromnost, hvala za tvoj zgled in predanost. Hvala, ker si bil velik človek. Hvala za vse dosežke, s katerimi se je tudi po tvoji zaslugi parašport prislužil pozornost v slovenski javnosti," so se športniki poslovili od Pinterja.

Sorodna novica Naša ekipa je svetovni fenomen – imamo štiri igralke brez roke