Lin Pletikos po doseženi olimpijski normi. Foto: FFVoile - SOF/Sailing Energy
Lin Pletikos po doseženi olimpijski normi. Foto: FFVoile - SOF/Sailing Energy

V regati za medalje je prijadrala na tretje mesto, kar je bilo dovolj za osvojitev olimpijske norme.

Tina Mrak in Jakob Božič sta v razredu 470 mix z zmago v regati za medalje potrdila dobro pripravljenost, potem ko sta si olimpijski nastop zagotovila že v četrtek.

Dan v Hyeresu se je sicer začel v dežju in brezvetrju, zato so tekmovalci upali, da se bodo razmere dovolj izboljšale za izpeljavo odločilnega plova. Veter se je kmalu okrepil, Pletikos pa je izpeljala zelo dober plov.

"Regata za medalje je bila napeta. Že takoj na startu sem si otežila nalogo s kazenskimi obrati. Vseeno sem ohranila zbranost, opazovala tekmice in že na prvo bojo prišla kot tretja pred vsemi neposrednimi tekmicami. Na koncu se je vse izšlo tako, kot se je moralo. Občutki prihajajo za mano, sem pa izjemno vesela," je dejala Lin Pletikos.

"Teden je bil dolg in naporen, po tihem smo upali na normo. Lin je iz dneva v dan vse bolje jadrala tudi po zelo močnem vetru do 30 vozlov, ko je zmagala, kar nam je dalo upanje za naprej. Na regato za medalje smo se pripravili zelo dobro, naštudirali vse opcije in uspeh je tu," je dodal njen trener Klavdij Pletikos.

Sorodna novica Še dve olimpijski vozovnici za slovenske jadralce

Slovenija ima zdaj potrjeno končno ekipo petih posadk za OI. Regate bodo potekale v morju pred Marseillem. Slovenijo bodo poleg Pletikos ter dvojice Mrak/Božič zastopali še Toni Vodišek (formula kite), Žan Luka Zelko (ilca 7) in Lina Eržen (iQFOiL).

"Samo enkrat do zdaj smo imeli tako številčno zastopanost na olimpijskih igrah. To je bilo v Atenah 2004, ko je Slovenija dobila tudi prvo medaljo z Vasilijem Žbogarjem. Morda pa bomo to okroglo 20. obletnico letos praznovali še s kakšnim odličjem," je povedal predsednik Jadralne zveze Slovenije Samo Lozej.