Simone Biles, Rebeca Andrade in Seojeong Yeo. Foto: EPA
Simone Biles, Rebeca Andrade in Seojeong Yeo. Foto: EPA

V prvem finalu telovadk je kot prva med osmerico nastopila prva zvezdnica Simone Biles. Vse oči so bile uprte v njeno novo prvino, Biles II, dvojni sklonjeni jurčenko, vendar je Američanka pri doskoku padla. Kljub temu je vodila vse do zadnjega nastopa, ko je Brazilka Rebeca Andrade lepo izpeljala svoja skoka in zasluženo osvojila zlato. S srebrom je Biles prišla še do 28. kolajne na SP-ju.

"O čem takem si nisem upala sanjati, a zdaj sem presrečna. Ta uspeh predstavlja tako moje delo kot delo celotne brazilske ekipe," je dejala 24-letna Andrade po zlati in dveh srebrnih kolajnah na tem SP, skupno pa je na SP doslej osvojila sedem medalj. "Seveda sem vesela zmage, vendar sem obenem tudi žalostna za Simone in njen padec, saj dobro vem, kako trdo vse telovadke garamo," je dodala Brazilka, ki je ta teden že trikrat stala skupaj z Biles na zmagovalnem odru. "Simone je za vse nas velik navdih, zelo je pomembna za šport in gimnastiko. Zato je biti ob njej nekaj posebnega, vedno tudi spodbujava druga drugo," je razkrila po nastopu.

Biles je nastopila tudi v finalu na dvovišinski bradlji, kjer je mnogobojska svetovna prvakinja prav tako naredila napako med sestavo in ostala brez odličja na petem mestu.

Biles bo imela v nedeljo v finalih priložnost, da še obogati zbirko 35 kolajn z OI in SP-ja, saj bo nastopila tako na gredi kot parterju, na obeh orodjih je bila najboljša v kvalifikacijah.

Rebeca Andrade. Foto: EPA
Rebeca Andrade. Foto: EPA

Zmagala je Kitajka Čiu Čijuan za las pred v Franciji rojeno Kaylio Nemour, komaj 16-letno telovadko, ki je v mladinskih kategorijah uspešno zastopala Francijo. Zdravnik francoske reprezentance ji po poškodbi in operaciji ni dal zelene luči za vrnitev v ekipo, zato je zamenjala reprezentanco in danes Alžiriji prinesla prvo kolajno na SP-jih v zgodovini.

Na moškem parterju je olimpijski prvak izpred dveh let, izraelski telovadec Artem Dolgopyat, po dveh srebrnih kolajnah na tem orodju (2017, 2019) tokrat osvojil še svetovni naslov. To je bila za 26-letnika prva zmaga na SP-ju v karieri.

Medtem pa je na konju z ročaji spodrsnilo še enemu povratniku na veliko sceno po olimpijskih igrah v Tokiu, Britancu Maxu Whitlocku. Vodilni v kvalifikacijah je v današnjem finalu dobro prikazal najtežje prvine v sestavi, nato pa po busnariju nesrečno padel z orodja in ostal brez odličja. To je znal kaznovati branilec naslova iz Liverpoola, 24-letni Irec Rhys McClenaghan, ki je s 15,100 točke slavil novo zmago.

 Rhys McClenaghan. Foto: EPA
Rhys McClenaghan. Foto: EPA

V zadnji odločitvi dneva, finalu na krogih, je olimpijski prvak Liu Jang potrdil prevlado in osvojil še svetovni naslov ter na drugo mesto potisnil olimpijskega prvaka iz Ria 2016, trikratnega svetovnega (2015, 2017, 2018) in šestkratnega evropskega prvaka na tem orodju, Grka Elefteriosa Petruniasa.

V nedeljo se bo 52. SP, ki je glavno kvalifikacijsko sito za poletne OI v Parizu prihodnje leto, končalo z drugim dnevom finalov po orodjih. Telovadke se bodo za naslove pomerile na gredi in parterju, telovadci pa na preskoku, bradlji in drogu.

Simone Biles po padcu ostala brez zlata na preskoku