Vita Lukan je letos že dobro nastopala na svetovnem pokalu v Franciji. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO
Vita Lukan je letos že dobro nastopala na svetovnem pokalu v Franciji. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO

V Lavalu bodo zgolj zmagovalcema tega tekmovanja podelili vstopnici za nastop na olimpijskem turnirju v športnem plezanju v disciplini balvani in težavnost. Olimpijski boji v športnem plezanju se bodo v glavnem mestu Francije začeli 5. avgusta prihodnje leto. Nastop v mestu luči prihodnjega avgusta si je že pred dvema mesecema in pol zagotovila olimpijska prvakinja iz Tokia Janja Garnbret z zmago na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

Slovenska reprezentanca ima na voljo še eno žensko in dve moški kvoti. V Lavalu se bodo za še eno slovensko žensko mesto borile Mia Krampl, Vita Lukan in Sara Čopar, za zapolnitev prve slovenske moške olimpijske kvote v športnem plezanju pa Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant. Če v Lavalu slovenska reprezentanca ne bo zapolnila kvot, bosta zadnja priložnost kvalifikacijski tekmi v letu 2024, in sicer v Šanghaju od 16. do 19. maja ter v Budimpešti od 20. do 23. junija.

Vita Lukan in Mia Krampl glavni slovenski adutinji v Franciji

Olimpijske igre se bodo začele 26. julija, športno plezanje pa je na sporedu med 5. in 10. avgustom. Na olimpijskih igrah bo nastopilo 20 športnih plezalk in plezalcev v olimpijski kombinaciji in prav toliko v hitrostnem plezanju. Za posamezno državo sta na voljo največ dve kvoti v moški oziroma ženski konkurenci. Slovenci v hitrosti ne tekmujejo.

"V Laval gremo z določenimi pričakovanji. Zavedamo se tako velike konkurence kot tudi tega, da na tej tekmi štejeta le zmagovalca, a gremo kljub temu po zmago," je za spletno stran Planinske zveze Slovenije povedal selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. "V Laval grem samozavestna in zadovoljna s formo. Nekoliko več upov polagam v težavnost, saj je to moja primarna disciplina, ampak tudi v balvanih lahko naredim dober rezultat," je dejala Vita Lukan, ki je letos zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu, v Kopru pa je bila tretja.

"To bo ena težjih tekem letos, cilj je prvo mesto," je dodal Potočar. Jeseničan je po slabši sezoni v svetovnem pokalu in neuspešnem svetovnem prvenstvu velik dolžnik. Po sijajni lanski sezoni, v kateri je osvojil seštevek svetovnega pokala v težavnosti, bo v Lavalu lovil svoje prve stopničke in prvo zmago letos. Po olimpijsko kvoto se odpravlja tudi Krampl, ki je bila pred štirimi leti uspešna v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah za Tokio, takrat še v kombinaciji hitrosti, balvanov in težavnosti.