Mirko Vičević je konec novembra na selektorskem stolčku nasledil prejšnjega selektorja Krištofa Štromajerja. Foto: Aleksander Sokler
Mirko Vičević je konec novembra na selektorskem stolčku nasledil prejšnjega selektorja Krištofa Štromajerja. Foto: Aleksander Sokler

Slovenija je letos na evropskem prvenstvu na Hrvaškem pod njegovim vodstvom dosegla eno zmago in na koncu zasedla 14. mesto.

Čeprav tudi Vičević priznava, da Slovenija ne sodi v vrh svetovnega vaterpola, v ekipi vidi velik potencial. "Ekipa, s katero je Slovenija nastopala na evropskem prvenstvu, je bila v povprečju stara 20 let in takšne prednosti nima nihče. Imamo res veliko prostora za napredek," je za STA povedal Vičević. Enako pomemben je bil ob podaljšanju pogodbe zanj drugi dejavnik: "To je bil izjemno topel in pošten sprejem in odnos vseh na zvezi in v klubih."

Sorodna novica Slovaki boljši od Slovencev tudi v obračunu za 13. mesto

Črnogorski strokovnjak bo naslednji reprezentančni zbor sklical na začetku marca, ko si bo v Kranju ogledal tudi polfinale evropskega pokala challenger med Triglavom in švicarskim Kreuzlingenom. Za Kranjčane bo tekma tudi prestižnega značaja, saj so jih Švicarji premagali v kvalifikacijah za to tekmovanje na turnirju na Portugalskem.

Veliko ime svetovnega vaterpola
55-letni Vičević je zaslovel že kot reprezentant Jugoslavije in njenih naslednic ZR Jugoslavije ter Srbije in Črne gore. Z Jugoslavijo je bil med drugim olimpijski prvak leta 1988, svetovni prvak 1986 in 1991 ter evropski prvak 1989 in 1991, v različnih reprezentančnih selekcijah pa je zbral skoraj 280 nastopov. Klubsko kariero, ta je trajala kar 26 sezon, je začel v domačem Kotorju, pozneje pa ob kratki epizodi v Barceloni kar 16 let igral v Italiji za Pro Recco, Brescio in Savono.

Kot trener se je preizkusil v domačem Katarju, pa tudi v mlajših selekcijah črnogorske reprezentance, prav na kratko pa tudi v Crveni zvezdi, ki pa je jo zapustil že po nekaj tednih zaradi žaljivega odnosa navijačev do njegovega hrvaškega rodu. Vičević je tudi član hrama slavnih.