John Higgins je leta 2009 osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
John Higgins je leta 2009 osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Graeme Dott
Graeme Dott je v polfinalu premagal Marka Selbyja, do naslova svetovnega prvaka pa mu zdaj nasproti stoji le še Neil Robertson. Foto: EPA

Novica je odjeknila le nekaj ur pred začetkom finalnega dvoboja letošnjega svetovnega prvenstva v Sheffieldu. Higgins, ki je v svoji karieri naslov svetovnega prvaka osvojil trikrat, ne bo nastopal na turnirjih, dokler preiskava ne bo končana.

Po poročanju angleških medijev naj bi se 34-letni Higgins sešel s svojim agentom Patom Mooneyjem in novinarji pod krinko, ki so se izdajali za ukrajinske poslovneže iz Kijeva. Menda naj bi sprejel ponudbo 300 tisoč britanskih funtov za predajo nekaj iger.

Barry Hearn, predsednik krovne ogranizacije Snookerja, je povedal: "Higgins je suspendiran do nadaljnjega. Ta dogodek je sprožil nemalo vprašanj glede pravičnosti tega športa, zato mora biti naše sporočilo zelo jasno: takega početja v snookerju ne bomo tolerirali!"

Angleški tabloid News of the World ima tudi videoposnetke s sestanka. "Prebral sem novico in si ogledal video, zato ne vidim razloga, zakaj Higginsa ne bi suspendirali. To je za ta šport seveda velik udarec, ki vpliva na zastavljen nadaljnji razvoj," je sklenil Hearn.

Higgins, 4. igralec sveta, je svetovno prvenstvo v Sheffieldu končal že v 2. krogu, ko ga je s 13:11 izločil 52-letni veteran Steve Davis, ki je na lestvici najboljših igralcev snookerja trenutno 23.

V finalu, ki se bo končal v ponedeljek zvečer, moči trenutno merita Graeme Dott in Neil Robertson. Prvi je že tretjič v finalu, naslov prvaka je že osvojil leta 2006. Robertson je prvi Avstralec v finalu.

Video omenjenega sestanka: