Športni center Marinka Galića že pol leta sameva. Foto: MMC RTV SLO
Športni center Marinka Galića že pol leta sameva. Foto: MMC RTV SLO

"Opažam malodušje, nezainteresiranost, nezadovoljstvo. Ni to tisto dekle, tista športnica, kot je bila pred dvema mesecema. Treningi na daljavo, to ni isto. Morda v individualnem športu še gre, ne pa v ekipnem športu, kjer so športnice navajene delati v skupini," je za Tednik na TV Slovenija povedal Aleš Veber, trener ženskega rokometnega kluba Olimpija. Veber se tudi boji, kaj se bo dogajalo po epidemiji: "Potrebovali bomo najmanj tri tedne, da se bodo dekleta znova navadila na dnevno rutino in da bodo spet začela delovati kot športnice."

Vse bolj se pozna upad motivacije in kondicije, starši opažajo razlike v vedenju otrok. "So nezadovoljni, nestrpni, storilnost je manjša kot prej, ko so imeli treninge, tekme in so morali ob šestih zjutraj v šolo," je povedala Branka Mijatović, mati športnika in nekdanja vrhunska rokometašica.

Sorodna novica Omejitve so zelo prizadele mlade športnike, predvsem plavalce

Športni strokovnjaki svarijo, da lahko izgubimo cele generacije mladih športnikov. Težava je tudi ta, da marsikje v tujini mladi lahko trenirajo (in bodo tako v prednosti), prav tako se postavlja vprašanje, ali bodo otroci sploh še pripravljeni trenirati, ko se bodo vrnili v športne dvorane in ugotovili, da so njihovi rezultati 20 odstotkov slabši kot prej.

Da so mladi športniki žrtve protikoronskih ukrepov, se zdi nekdanjemu nogometašu Marinku Galiću, ki vodi svoj športni center, nelogično: "Skozi trgovino gre lahko tisoč ljudi, kot da tam virusa ni, cerkev je odprta, na mojem treningu pa je virus nevaren, ker imam 16 otrok in dva trenerja, čeprav nosimo maske. Prepričan sem, da se veliko otrok ne bo več ukvarjalo s športom oziroma bodo izbrali drug šport. Veliko otrok bo imelo čezmerno težo, ne bodo imeli motoričnih sposobnosti."

Vlada bi morala ukrepati in prisluhniti njihovim težavam, so prepričani tisti, ki vodijo šport mladih. Na ministrstvu odgovarjajo, da z ukrepi sledijo stroki in epidemiološki sliki.

Kakšne težave imajo še mladi športniki, si oglejte v spodnjem prispevku!

Odsotnost treningov že vpliva na vedenje otrok