V četrtek lahko na Kodeljevem preverite svoje telesne sposobnosti. Foto: EPA
V četrtek lahko na Kodeljevem preverite svoje telesne sposobnosti. Foto: EPA

SLOfit odrasli je nadgradnja uveljavljenega spremljanja telesnega in gibalnega razvoja v slovenskem šolskem okolju (športnovzgojni karton), ki omogoča spremljanje telesne zmogljivosti tudi v odrasli dobi. Namen je spodbuditi odrasle k diagnosticiranju in spremljanju njihove telesne zmogljivosti za ustrezno načrtovanje in izvedbo vadbenih programov ter samoorganizirane športne in druge telesne dejavnosti.

Merski sklop je nekoliko drugačen kot v šolskem obdobju, saj je prilagojen posebnostim odrasle populacije (od 18 do 65 let), vendar so rezultati po posameznih gibalnih sposobnostih primerljivi.

Merjenje SLOfit odrasli je sestavljeno iz treh sklopov: preverjanje zdravstvenega tveganja za izvedbo gibalnih nalog, osnovni sklop (z zdravjem povezana telesna zmogljivost), dodatni sklop (z gibalno učinkovitostjo povezana telesna zmogljivost).

Sklop nalog je primeren in varen za vse odrasle osebe ne glede na njihovo starost oziroma zdravstveno stanje.

V Ljubljani testiranja izvajajo v okviru programa Razgibajmo Ljubljano ob pomoči fakultete za šport, naslednje pa bo v četrtek, 21. aprila, potekalo v dvorani in na atletskem stadionu na Kodeljevem od 15. do 19. ure.

Obvezna je predprijava do torka, 19. aprila, do 12. ure. Število prijav je omejeno.